Έρευνα: Ορισμένα αντιβιοτικά αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής

Ποια αντιβιοτικά θεωρούνται επικίνδυνα για την αρχική φάση της εγκυμοσύνης

Κείμενο:

 

Νέα έρευνα Καναδών επιστημόνων έδειξε ότι η λήψη ορισμένων αντιβιοτικών στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει, μέχρι και να διπλασιάσει, τον κίνδυνο αποβολής.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ συνέκριναν στοιχεία από 8702 εγκυμοσύνες που κατέληξαν σε αποβολή με 87.020 εγκυομσύνες που εξελίχθηκαν ομαλά, με τις ηλικίες να κυμαίνονται από 15 έως 45 ετών.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ 5 κατηγοριών αντιβιοτικών και του αυξημένου κινδύνου αποβολής. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις μακρολίδες, τις κινολόνες, τις τετρακυκλίνες, τις σουλφοναμίδες και την μετρονιδαζόλη.

Τα αποτελέσματα, μάλιστα, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην Επιθεώρηση της Καναδικής Ιατρικής Εταιρείας (CMAJ), έδειξαν ότι το μεγαλύτερο κίνδυνο από τα συγκεκριμένα αντιβιοτικά διατρέχουν οι γυναίκες που λαμβάνουν κάποια φαρμακευτική αγωγή χωρίς να γνωρίζουν ότι κυοφορούν, αφού σε κάθε περίπτωση οι μαιευτήρες είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη χορήγηση φαρμάκων στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και δεν θα συνταγογραφούσαν αντιβιοτικά αν γνώριζαν ότι η γυναίκα ήταν έγκυος.

Εντούτοις, η ερυθρομυκίνη και η νιτροφουραντοΐνη, που συχνά χορηγείται για την αντιμετώπιση των ουρολοιμώξεων στην εγκυμοσύνη, δεν συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο.

«Οι λοιμώξεις είναι πολύ συνηθισμένες στις εγκύους και μολονότι η χρήση αντιβιοτικών εναντίον τους έχει σχετιστεί με μειωμένες πιθανότητες πρόωρης γέννησης του βρέφους και χαμηλού βάρους γέννησης, η έρευνά μας υποδηλώνει ότι ορισμένα αντιβιοτικά μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αυτόματης αποβολής», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ανίκ Μπεράρντ, καθηγήτρια στο Τμήμα Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, στον Καναδά.

Ανάλογα με το αντιβιοτικό, ο κίνδυνος αποβολής αυξανόταν κατά 60% και έφτανε ως και στον διπλασιασμό.

Ένας παράγοντας που αυξάνει το ενδεχόμενο αποβολής είναι και η ηλικία, αφού στις γυναίκες κάτω των 30 ετών οι πιθανότητες ήταν μία στις 10, ενώ μετά τα 45 αυξάνονταν στο 50%.

*από το Αθηναϊκό Πρακτορείο

Share

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Έμαθα από μια φίλη μου ότι είμαι έγκυος»
«Έμαθα από μια φίλη μου ότι είμαι έγκυος»

Mια γυναίκα, η Kate Schweitzer, βασανιζόταν από τον αβάσιμο φόβο ότι ήταν υπογόνιμη αλλά αποφάσισε να κάνει το τεστ εγκυμοσύνης χάρη στην παρατηρητικότητα μιας φίλης. Αυτή είναι η μαρτυρία της.

ΕΜΕΙΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *