Now Reading
Έρχεται το διαγνωστικό τεστ που θα προστατεύει τα έμβρυα από τον ενδομήτριο θάνατο;

Έρχεται το διαγνωστικό τεστ που θα προστατεύει τα έμβρυα από τον ενδομήτριο θάνατο;

Η ανακάλυψη μιας νέας έρευνας μπορεί να μειώσει σημαντικά τα ποσοστά θνησιγένειας στις εγκυμοσύνες.

Η εμπειρία της θνησιγένειας, ή αλλιώς της γέννησης ενός νεκρού βρέφους, είναι εξαιρετικά επώδυνη για τους γονείς και συνοδεύεται από μια σειρά από ερωτήσεις στις οποίες συχνά οι γιατροί αδυνατούν να απαντήσουν: Τι πήγε λάθος; Τι έφταιξε; Τι κάνουμε από εδώ και πέρα; Ωστόσο μια νέα αυστραλιανή μελέτη έρχεται να ρίξει φως σε αυτό το φαινόμενο, έναν από τους μεγαλύτερους φόβους για μια έγκυο γυναίκα.

Όπως ανακάλυψαν ερευνητές από το Ίδρυμα Ιατρικών Ερευνών Χάντερ στην Αυστραλία, πολλά από τα περιστατικά θνησιγένειας –όπως ονομάζεται ο ενδομήτριος θάνατος του εμβρύου από την 20η εβδομάδα κύησης και μετά– πυροδοτούνται από τη γήρανση του πλακούντα.

«Όπως κάθε άνθρωπος γερνάει με διαφορετικούς ρυθμούς», σχολίασε ο ερευνητής Roger Smith στα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης, «το ίδιο συμβαίνει και με τον πλακούντα. Κάποιοι πλακούντες γερνούν πιο γρήγορα από άλλους».

Επομένως, η πιο στενή παρακολούθηση του πλακούντα ενδεχομένως να προλάβει πολλές περιπτώσεις θνησιγένειας.

Ο Smith πιστεύει ότι κάποιοι πλακούντες αρχίζουν να γερνούν πρόωρα, εβδομάδες πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού, αποστερώντας το έμβρυο από θρεπτικά στοιχεία και οξυγόνο που είναι απαραίτητα για την επιβίωσή του.

Ο ίδιος λοιπόν, μαζί με την ομάδα του, έχει αρχίσει να αναπτύσσει ένα τεστ που θα δίνει στους γιατρούς ενδείξεις πρόωρης γήρανσης του πλακούντα εβδομάδες προτού η εγκυμονούσα νιώσει τους πρώτους πόνους της γέννας.

Δείτε Επίσης

Όπως έχει δείξει η έρευνα, ο πλακούντας που έχει αρχίσει να γερνάει απελευθερώνει μια κατηγορία ενζύμων τα οποία ονομάζονται αλδεϋδικές οξειδάσες. Επομένως, η ανάπτυξη ενός τεστ που θα μετράει τα επίπεδα αυτών των ενζύμων στο αίμα της εγκυμονούσας μπορεί να προλαμβάνει τον ενδομήτριο θάνατο του βρέφους.

«Είναι εφικτό να αναπτύξουμε διαγνωστικά τεστ όπου με εξετάσεις αίματος θα εντοπίζουμε σημάδια γήρανσης του πλακούντα, θα προβλέπουμε τη θνησιγένεια και, τότε, θα διενεργείται καισαρική τομή πριν από το θάνατο του βρέφους», εξήγησε ο Smith.

Πότε θα έχουμε αυτό το τεστ στη διάθεσή μας; Οι ειδικοί εκτιμούν μέσα σε τρία με πέντε χρόνια.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top