Έτσι θα τα βοηθήσετε να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους

Δείξτε τους τον κόσμο μέσα από τα δικά σας μάτια.

Όλοι ξέρουμε πόσο σημαντική είναι η βλεμματική επαφή με το μωρό μας. Το γνωρίζατε όμως ότι εξίσου σημαντικό είναι να του δείχνουμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια μας;

Δηλαδή, «για να κατακτήσουμε μια καινούρια λέξη, πρέπει να μάθουμε ότι υπάρχει π.χ. η λέξη “φλιτζάνι” αλλά και να καταλάβουμε σε ποιο αντικείμενο αναφέρεται αυτή», εξηγεί η dr Celeste Kidd, από το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ. «Όπως γνωρίζουμε, ένας τρόπος που χρησιμοποιούν τα μωρά για να λύσουν αυτό το πρόβλημα είναι παρατηρώντας το αντικείμενο στο οποίο στρέφεται το βλέμμα ενός ενήλικα».

Με λίγα λόγια, όταν το μωρό μας μας βλέπει να κοιτάμε ένα φλιτζάνι, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιούμε τη λέξη που το περιγράφει, το μωρό μας αρχίζει να κάνει την αντίστοιχη σύνδεση στον εγκέφαλό του (φλιτζάνι-λευκό πορσελάνινο αντικείμενο). Έτσι, σταδιακά χτίζει το λεξιλόγιό του. Τα περισσότερα μωρά είναι σε θέση να κοιτάξουν προς την ίδια κατεύθυνση με έναν ενήλικα ήδη από την ηλικία των οκτώ μηνών.

Αυτό το κοινό βλέμμα ανάμεσα σε γονείς και μωρά -που βοηθούν τα τελευταία να αρχίσουν να καταλαβαίνουν περισσότερες λέξεις και σταδιακά να τις χρησιμοποιούν στο δικό τους προφορικό λόγο- παρατηρείται και στην ανάγνωση εικονογραφημένων βιβλίων. «Όταν διαβάζετε βιβλία στα παιδιά σας, δίνετε από κοινού προσοχή σε αντικείμενα που σε φυσιολογικές συνθήκες δεν συναντάτε στον πραγματικό κόσμο», σχολιάζει η Kidd. «Όταν π.χ. βλέπετε στο βιβλίο μια καμηλοπάρδαλη, τη δείχνετε στο παιδί σας και λέτε “καμηλοπάρδαλη”, του γίνεται σαφής η εικόνα της καμηλοπάρδαλης».

Η ίδια ειδικός, ωστόσο, μας συμβουλεύει να μην αγχωνόμαστε αν το δικό μας παιδί αργεί να μιλήσει. «Όλοι, σταδιακά, κατακτούν τις λέξεις που χρειάζονται. Κάθε παιδί μιλάει με διαφορετικούς ρυθμούς. Θα συνιστούσα λοιπόν τους γονείς να μην ανησυχούν υπερβολικά».

Share

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΜΕΙΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *