Ακόμα και από διαβήτη τύπου 1 προστατεύει τα παιδιά ο θηλασμός

Απεριόριστα αποδεικνύονται για άλλη μία φορά τα οφέλη του μητρικού θηλασμού

Κείμενο:

 

Σημαντική μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 1, του λεγόμενου και νεανικού διαβήτη, διαπίστωσαν Φινλανδοί επιστήμονες ότι φέρνει ο θηλασμός, προστατεύοντας έτσι τη μεταβολική υγεία του παιδιού.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Υγείας και Πρόνοιας του Ελσίνκι εκτιμούν ότι η προστασία από τον συγκεκριμένο τύπο διαβήτη συνδέεται με την πρόσληψη Ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων μέσω του μητρικού γάλακτος.

Τα στοιχεία που αναλύθηκαν για την έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Diabetologia, αφορούσαν συνολικά 7.782 παιδιά ηλικίας 3 έως και 24 μηνών, που μελετήθηκαν μέχρι και την ηλικία των 15 ετών. Μάλιστα όλα τα παιδιά που πήραν μέρος στην έρευνα διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 1 λόγω κληρονομικότητας.

Κάνοντας σύγκριση με ένα γάλα σε σκόνη, προϊόν με βάση το γάλα αγελάδος που επίσης περιείχε σημαντικές ποσότητες λιπαρών οξέων, το μητρικό γάλα βγήκε «νικητής», αφού οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι συνδέεται με μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 1.

Ο συγκεκριμένος τύπος διαβήτη προσβάλλει πάνω από 20 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, των οποίων ο οργανισμός αδυνατεί να παράξει ινσουλίνη και για αυτό πρέπει να λαμβάνουν τεχνητά την ορμόνη για να επιβιώσουν. Καθώς δεν υπάρχει οριστική θεραπεία, οι επιστήμονες προσπαθούν να επικεντρωθούν στην πρόληψή του.

«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν τη θεωρία ότι ο θηλασμός ή κάποια συστατικά του μητρικού γάλακτος, συμπεριλαμβανομένων των λιπαρών οξέων, δρουν προστατευτικά, συγκεκριμένα ως προς των πρώιμη ανοσοποίησης κατά τους πρώτους μήνες της ζωής, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ωριμάζει και προγραμματίζεται» τόνισε η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, Δρ Sari Niinistö.

* onmed.gr

Share

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΜΕΙΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *