Αυτή είναι μια από τις αιτίες του αυτισμού, σύμφωνα με έναν Αμερικανό παιδίατρο

Ο Dr. Harvey Karp, συγγραφέας μιας σειράς οδηγών για γονείς, πιστεύει ότι ένας από τους ενόχους κρύβεται στο σπίτι μας.

Μετά από πολλά χρόνια ερευνών οι ειδικοί δεν έχουν καταφέρει ακόμα να δώσουν μια απάντηση στο ερώτημα τι προκαλεί τον αυτισμό. Ωστόσο ο Dr. Harvey Karp, Αμερικανός παιδίατρος και συγγραφέας της σειράς μπεστ σέλερ στις ΗΠΑ «The Happiest Baby», αφού πρώτα ξεκαθαρίζει ότι «οι εμβολιασμοί είναι πραγματικά ωφέλιμοι και δεν συνδέονται με τον αυτισμό» προτείνει μια υπόθεση που αξίζει να διαβάσουμε:

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο εξηγήσεις. Η μία είναι ότι σήμερα χαρακτηρίζουμε ως αυτισμό περιστατικά που δεν περιγράφαμε ως τέτοια στο παρελθόν – δηλαδή έχουν αλλάξει τα διαγνωστικά κριτήρια. Αυτό αναμφίβολα συμβαίνει και εξηγεί, ενδεχομένως, τις μισές περιπτώσεις αυτισμού. Ωστόσο δεν δικαιολογεί απόλυτα την αύξηση των κρουσμάτων.

Υπάρχει λοιπόν και μία ακόμα θεωρία, που αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη κατηγορία χημικών, τους λεγόμενους ενδοκρινικούς διαταράκτες… Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τύποι χημικών που διαταράσσουν τη λειτουργία του ενδοκρινικού συστήματος και οι οποίοι περιέχονται σε πλαστικά. Έχετε ακούσει την BPA (δισφαινόλη Α), αυτόν το χημικό ενδοκρινικό διαταράκτη. Η BPA δημιουργήθηκε αρχικά ως συνθετικό οιστρογόνο και μετά ανακαλύφθηκε ότι μπορεί να προστεθεί σε πλαστικά. Όλοι σας έχετε BPA στο σώμα σας και μόνο από την έκθεσή σας σε αυτό. Έχετε φθαλικές ενώσεις, που χρησιμοποιούνται στα καινούρια αυτοκίνητα κ.λπ. Όλα αυτά επηρεάζουν τις ορμόνες σας. Οι ορμόνες είναι εντολοδόχοι, λένε στα κύτταρα “κάνε αυτό, μην κάνεις εκείνο” και πολλά από τα χημικά που επιδρούν στις ορμόνες εισχωρούν στον εγκέφαλο των νεογέννητων μωρών αλλά ακόμα και των εμβρύων, επηρεάζοντας την ανάπτυξή του».

Ανεξαρτήτως αν σας έπεισε η άποψη του Dr. Karp, σίγουρα δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σύμφωνα με στοιχεία του ΕΦΕΤ (Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων) για την BPA, «μετά από σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Μόνιμη επιτροπή για την Τροφική Αλυσίδα και την Υγεία των Ζώων κατά την τελευταία της συνεδρία (Νοέμβριος 2010) κατέληξε με πλειοψηφία στην εκπόνηση οδηγίας για την απαγόρευση της χρήσης της Bisphenol A σε πλαστικά μπουκάλια βρεφικής διατροφής (0-12 μηνών)».

Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια πηγή (ΕΦΕΤ), η BPA εξακολουθεί να «χρησιμοποιείται σε διάφορες συσκευασίες τροφίμων και αναψυκτικών, σε πλαστικά μπουκάλια, ως επίστρωση σε ορισμένες μεταλλικές κονσέρβες τροφίμων και αναψυκτικών, σε οικιακά ηλεκτρικά σκεύη και σε παιδικά παιχνίδια». Όπως επισημαίνει μάλιστα ο dr. Karp, ακόμα και το υποκατάστατο της BPA σε διάφορα προϊόντα, η BPS (δισφαινόλη S), ενδέχεται να είναι επιβλαβές. Ενδεικτικά, μια μελέτη του 2015, από το Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι στον Καναδά, έδειξε ότι η έκθεση σε BPS στη μήτρα ίσως οδηγεί «σε νευροαναπτυξιακές διαταραχές αργότερα στη ζωή» και πως «οι αντρικές ορμόνες ενδέχεται να διαταράσσονται ιδιαίτερα από αυτή τη μη φυσιολογική ανάπτυξη των κυττάρων».

Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε ως γονείς;

Καταρχήν, να επιλέγουμε προϊόντα ελεύθερα δισφαινόλης Α (BPA free). Και παρόλο που η υπόθεση της BPS παραμένει προς το παρόν… μια υπόθεση, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα ακολουθώντας τις οδηγίες του ιστολογίου The Soft Landing, που δίνει συμβουλές στους αναγνώστες του ώστε να μειώσουν όσο το δυνατόν την καθημερινή έκθεσή τους σε τοξικά χημικά:

-Καταναλώνουμε όσο το δυνατόν περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, καθώς οι κονσέρβες που χρησιμοποιούνται στα τυποποιημένα μπορεί να είναι επενδυμένες με BPA και BPS.

-Επιλέγουμε προϊόντα αποθήκευσης από σιλικόνη, που δεν περιέχουν BPA και BPS.

-Ενημερωνόμαστε για νέες επιστημονικές έρευνες όσον αφορά τη χρήση και τους κινδύνους των χημικών ουσιών, αφού βεβαιωθούμε πρώτα ότι συνοδεύονται από κάποια επίσημη πηγή, για να μην πέσουμε θύματα ψευδών ειδήσεων.

Share

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Τι θα φάει το παιδί μου στο σχολείο;»
«Τι θα φάει το παιδί μου στο σχολείο;»

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής (16/10), διαβάστε τα tips που μας έδωσε η Εβίτα Σιατίτσα, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, ειδικά για τη διατροφή στο σχολείο.

ΕΜΕΙΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *