Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι γονείς εφήβων

Και πώς θα το αποφύγετε.

Οι έφηβοι έχουν μεγάλες διακυμάνσεις διάθεσης, ενώ για πρώτη φορά έρχονται σε επαφή με έναν καινούριο κόσμο, που αποτελείται από φλερτ, πάρτι, καταχρήσεις και «ύποπτες» παρέες.

Αναπόφευκτα, αν είστε γονείς έφηβων τώρα τα όρια και η υπομονή σας δοκιμάζονται περισσότερο από ποτέ. Μην ξεχνάτε όμως ότι οι σχεδόν ενήλικοι άνθρωποι με τους οποίους συνεχίζετε να συγκατοικείτε δεν παύουν να είναι τα παιδιά σας, που συνεχίζουν να σας έχουν ανάγκη, ακόμα και αν δεν το παραδέχονται.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο ίσως λάθος που κάνουμε ως γονείς με παιδιά στην εφηβεία;

Από ένα παιδί που μπαίνει στην εφηβεία, περιμένουμε πάντα το χειρότερο.

Οι έφηβοι έχουν βγάλει κακή φήμη, εξηγεί ο Richard Lerner, Phd, διευθυντής του Ιδρύματος Εφαρμοσμένης Έρευνας στην Ανάπτυξη των Εφήβων στο Πανεπιστήμιο Ταφτς. Έτσι, πολλοί γονείς αντιμετωπίζουν την ανατροφή ενός εφήβου σαν βασανιστήριο, πεπεισμένοι ότι θα τον δουν να μεταμορφώνεται από αξιαγάπητο παιδί σε απρόβλεπτο τέρας.

Όμως μια τέτοια προσέγγιση ανοίγει το δρόμο για πολλά δυστυχισμένα χρόνια συμβίωσης με το έφηβο παιδί σας.

«Το μήνυμα που δίνουμε στους εφήβους είναι πως είναι “καλοί” μόνο όταν δεν κάνουν “κακά” πράγματα, όπως το να δοκιμάζουν ναρκωτικά, να κάνουν σεξ ή να βγαίνουν με “κακές” παρέες», σχολιάζει ο Lerner.

Αυτό λειτουργεί σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία: οι απαισιόδοξες προβλέψεις μπορεί όντως να σπρώξουν τους εφήβους στη συμπεριφορά που φοβόμαστε περισσότερο. Σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου Wake Forest, οι έφηβοι των οποίων οι γονείς περιμένουν από εκείνους να εμπλακούν σε επικίνδυνες συμπεριφορές διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν, όντως, τέτοιες συμπεριφορές ένα χρόνο μετά.

Τι συμβουλεύει ο Lerner; Να επικεντρωθείτε στα ενδιαφέροντα και τα χόμπι του παιδιού σας, ακόμα και αν δυσκολεύεστε να τα καταλάβετε. Θα σας ανοίξουν νέους διαύλους επικοινωνίας με τον έφηβο, οι οποίοι θα σας βοηθήσουν να τον κατανοήσετε καλύτερα και να επανασυνδεθείτε μαζί του.

 

Share

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Γιατί και τα παιδιά μας έχουν ανάγκη, πού και πού, από μία κοπάνα»
«Γιατί και τα παιδιά μας έχουν ανάγκη, πού και πού, από μία κοπάνα»

Ας τους διδάξουμε ότι η ψυχική υγεία τους είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική. Ας τα μάθουμε να αφουγκράζονται τα μηνύματα που τους στέλνει το σώμα τους, όταν κοντεύει να καταρρεύσει από το στρες και την εξάντληση, σύμφωνα με την Αμερικανίδα αρθρογράφο Annie Reneau.

ΕΜΕΙΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *