Γιατί δεν πρέπει να φιλάτε το αυτί του μωρού

Όταν ένα φιλί μπορεί να γίνει επικίνδυνο για το παιδί

Κείμενο:

 

Είναι δύσκολο να αντισταθείτε σε ένα νεογέννητο μωρό. Θέλετε να το αγκαλιάζετε συνέχεια και να το πνίγετε στα φιλιά. Χρειάζεται, όμως, προσοχή. Γνωρίζατε ότι υπάρχει ένα είδος φιλιού που μπορεί να γίνει επικίνδυνο για την υγεία του μωρού σας και συγκεκριμένα για την ακοή του;

Κι όμως, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα πολύ δυνατά φιλιά κοντά ή στο αυτί του μωρού μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και μόνιμη βλάβη στην ακοή του. Η πάθηση ονομάζεται Reiter’s Ear Kiss Syndrome (REKS), από το όνομα του δρ. Reiter του Πανεπιστημίου Hofstra που μελέτησε το συγκεκριμένο σύνδρομο.

Πώς μπορεί να προκληθεί η βλάβη στην ακοή; Ένα δυνατό και ρουφηχτό φιλί στο αυτί του μωρού δημιουργεί ισχυρή αναρρόφηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει διάτρηση του τυμπάνου, που με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε κουδούνισμα, ευαισθησία στον ήχο και σε «πνιχτή» ακοή.

Μία τέτοια ζημιά στο τύμπανο μπορεί να συμβεί και σε ενηλίκους, ωστόσο τα μωρά και τα μικρά παιδιά είναι πολύ πιο ευάλωτα, καθώς έχουν μικρότερο ακουστικό πόρο που μπορεί να πληγεί πιο εύκολα.

Παράλληλα, είναι πιο δύσκολο για τους γονείς να αντιληφθούν ότι υπάρχει κάποιο θέμα με την ακοή του μωρού, αφού η αντίδρασή του μπορεί να είναι μόνο το κλάμα σε αυτή την ηλικία. Για αυτό και ανάλογα προβλήματα διαπιστώνονται όταν το παιδί είναι σε μεγαλύτερη ηλικία.

Εξάλλου, τα μωράκια είναι πιο πιθανό να δεχτούν φιλιά σε όλο τους το πρόσωπο, ακόμα και στα αυτιά, εκτός από τους γονείς τους, από γιαγιάδες, παππούδες, θείες, αδέλφια, θείους που θέλουν με αυτό τον τρόπο να δείξουν την αγάπη και τη στοργή τους.

Η λύση; Είναι απλή. Αποφύγετε τα φιλιά στο αυτί του μωρού και ζητήστε και από τους υπόλοιπους να κάνουν το ίδιο. Έχει τόσα άλλα σημεία να το φιλήσετε που σίγουρα δεν θα χρειαστεί να περιορίσετε καθόλου τα φιλιά σας!

Share

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΜΕΙΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *