Γιατί οι ειδικοί συστήνουν να αποφεύγετε τα αντιβακτηριακά σαπούνια

Ειδικά σε περίπτωση που είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Κείμενο:

Περισσότερο κακό παρά καλό μπορεί να προκαλέσουν οι αντιβακτηριακές χημικές ουσίες που βρίσκονται σε ορισμένα σαπούνια, δοχεία φαγητού και στρώματα γυμναστικής σύμφωνα με μία νέα έρευνα που δημοσίευσαν πάνω από 2090 επιστήμονες.

Προηγούμενα πειράματα έχουν δείξει ότι τα αντιβακτηριακά χημικά που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα για το σπίτι δεν μπορούν να εξοντώσουν τα μικρόβια που προκαλούν βλαβερές ασθένειες, ενώ το απλό σαπούνι και το νερό μπορεί να είναι πολύ πιο αποτελεσματικά.

Μάλιστα προειδοποιούν ότι τα χημικά που περιέχουν τα αντιβακτηριακά προϊόντα μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα, ειδικά σε γυναίκες που κυοφορούν ή θηλάζουν, καθώς παρεμβαίνουν στη δράση ορμονών που συμβάλλον στην ανάπτυξη του μωρού.

«Η περιβαλλοντική και ανθρώπινη έκθεση στις ουσίες triclosan και triclocarban είναι μεγάλη και επηρεάζει τις εγκύους και όσες θηλάζουν», δήλωσε ο Rolf Halden, καθηγητής στο κρατικό πανεπιστήμιο της Αριζόνα, προσθέτοντας ότι «πρέπει να αναπτύξουμε καλύτερες εναλλακτικές λύσεις και να αποτρέψουμε την περιττή έκθεση σε αντιμικροβιακές χημικές ουσίες».

Οι ειδικοί τόνισαν ότι το απλό σαπούνι και το νερό είναι πιο αποτελεσματικός τρόπος για να απαλλαγεί κάποιος από τα μικρόβια, ενώ η χρήση χημικών μπορεί να αυξήσει τη μικροβιακή αντίσταση, καθιστώντας έτσι πολλά αντιβιοτικά λιγότερο αποτελεσματικά.

Εξάλλου, πριν κάποιους μήνες, οι ΗΠΑ απαγόρευσαν τη χρήση 19 διαφορετικών αντιβακτηριακών χημικών ουσιών, υπογραμμίζοντας ότι δεν ήταν αποτελεσματικές στην εξόντωση των βακτηρίων.

*onmed.gr

Share

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΜΕΙΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *