Διαβάζετε συνεχώς το ίδιο βιβλίο στο παιδί σας; Έτσι θα το κάνετε πιο ενδιαφέρον και για εσάς

Πώς θα κάνετε την επαναληπτική ανάγνωση πιο συναρπαστική και ωφέλιμη και για τους δυο σας;

Διαβάζοντας στο παιδί σας κάθε βράδυ το ίδιο βιβλίο, αυτό που σας ζητάει ξανά και ξανά και ξανά, όχι μόνο χτίζετε μια καθησυχαστική ρουτίνα, αλλά το ωφελείτε με πολλούς ακόμη τρόπους. Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την επιστήμη, του δίνετε την ευκαιρία να αναπτύξει πλούσιο λεξιλόγιο και να προετοιμαστεί, μακροπρόθεσμα, για την ανάγνωση και τη γραφή.

Πώς όμως θα κάνετε λιγότερο μονότονη για εσάς την όλη διαδικασία; Ακολουθούν μερικές μόνο ιδέες:

-Με αφορμή το κείμενο και την ιστορία, κάντε διαφορετικές ερωτήσεις κάθε φορά στο παιδί. Αν, για παράδειγμα, το βιβλίο γράφει για μια ηρωίδα και την καλύτερή της φίλη, μπορείτε να ρωτήσετε την κόρη σας: «Τι διαφορά έχει μια απλή φίλη από την καλύτερή μας φίλη;». Κι αυτό να γίνει αφορμή για συζήτηση.

-Σταθείτε και στις πιο «δύσκολες» λέξεις του βιβλίου. Ρωτήστε το παιδί σας αν ξέρει τι σημαίνουν και, αν όχι, εξηγήστε τις και μιλήστε στο παιδί σας για τις έννοιες που τις συνοδεύουν. Μια τέτοια καλή αφορμή μπορούν να γίνουν λέξεις όπως «αλληλεγγύη», «επιβράβευση», «ανιδιοτέλεια».

-Παίξτε ένα «κυνήγι του θησαυρού» στις εικόνες. Σταματήστε για λίγο την αφήγηση και παρατηρήστε τις λεπτομέρειες στην εικονογράφηση. Ζητήστε από το παιδί να βρει π.χ. το τριαντάφυλλο ανάμεσα στα λουλούδια ή να προσπαθήσει να καταλάβει τι δείχνει μια λίγο πιο αφηρημένη εικόνα.

Share

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΜΕΙΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *