Ευτυχισμένη μαμά ίσον μωρό χωρίς κολικούς;

Μια νέα έρευνα συνδέει τις βρεφικές αυτές ενοχλήσεις με την απουσία επαρκούς υποστήριξης της μητέρας από το σύντροφό της.

Αν είστε νέα μητέρα και απολαμβάνετε μια καλή υποστήριξη από το σύντροφό σας και τον κοινωνικό σας περίγυρο, το μωρό σας διατρέχει χαμηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσει κολικούς! Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια νέα μελέτη από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια.

Βασισμένοι σε παλαιότερες έρευνες που συνέδεαν τους βρεφικούς κολικούς με την ψυχολογία της μαμάς, οι Αμερικανοί ερευνητές διερεύνησαν αν η ευρεία υποστήριξη της μητέρας από το σύντροφό της, τους φίλους και τους συγγενείς της λειτουργεί προστατευτικά για το μωρό.

Και πράγματι, όπως παρατήρησαν, οι νέες μητέρες που ανέφεραν στο πλαίσιο της έρευνας ότι ήταν πιο χαρούμενες και απολάμβαναν μεγαλύτερη υποστήριξη από τον περίγυρό τους, ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν ένα μωρό με κολικούς.

Οι κολικοί του μωρού αποτελούν ένα μεγάλο γρίφο για τους γιατρούς, όπως προδίδει άλλωστε και ο ορισμός τους: έντονο κλάμα χωρίς εμφανή αιτία. Συνεπώς, για την αντιμετώπισή τους έχουν προταθεί κατά καιρούς διάφορα ετερόκλητα μέτρα, όπως κοιλιακό μασάζ με λάδι λεβάντας, χορήγηση υποαλλεργικού γάλακτος και μείωση των ερεθισμάτων που δέχεται ένα βρέφος.

Ίσως όμως τελικά το κλειδί για τη θεραπεία τους να κρύβεται στην ευτυχία της μαμάς, όπως καταδεικνύει η νέα μελέτη.

Τώρα μένει, σε περαιτέρω έρευνες, αυτό το συμπέρασμα να επιβεβαιωθεί και να αναζητηθεί το γιατί. Στο μεταξύ όμως, νέες μαμάδες, έχετε ήδη πολλούς καλούς λόγους να μην απομονώνεστε και να δέχεστε όποια βοήθεια σας προσφέρεται από συγγενείς και φίλους.

Share

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΜΕΙΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *