Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την ανδρική γονιμότητα;

Οι υψηλές θερμοκρασίες μειώνουν την ποιότητα του σπέρματος, σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία.

Η υπογονιμότητα μπορεί να συνδέεται και με την κλιματική αλλαγή; Αυτή η υπόθεση έχει αρχίσει να εξετάζεται από επιστήμονες. «Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία η υπερβολική ζέστη οδηγεί σε λιγότερες συλλήψεις εμβρύων, αν και δεν ξέρουμε ακριβώς γιατί» σχολιάζει σχετικά ο περιβαλλοντικός οικονομολόγος Alan Barreca.

Όπως έχουν δείξει διάφορα, αν και αποσπασματικά επιστημονικά ευρήματα, παρόλο που οι σεξουαλικές ορμές μας αυξάνονται το καλοκαίρι, το Σεπτέμβριο συμβαίνουν περισσότερες συλλήψεις εμβρύων. Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες έχουν συνδεθεί με χαμηλή ποιότητα σπέρματος και οι επιστήμονες υποψιάζονται τώρα ότι οι άντρες είναι, απλά, πιο γόνιμοι το χειμώνα.

Συγκεκριμένα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση Demography, μετά την ανάλυση στοιχείων που αφορούν την περίοδο 1931-2000, όταν κάποιες μέρες η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 27 βαθμούς Κελσίου, 8 με 10 μήνες αργότερα πέφτουν οι δείκτες γεννήσεων.

Μάλιστα, το πρόβλημα μπορεί να ενταθεί όσο επιδεινώνεται η κλιματική αλλαγή. «Σήμερα στις ΗΠΑ έχουμε περίπου 30 μέρες το χρόνο που η θερμοκρασία ξεπερνά τους 32 βαθμούς. Μέχρι το τέλος του αιώνα, θα έχουμε περίπου 90 μέρες το χρόνο με τόσο υψηλές θερμοκρασίες» επισημαίνει ο Barreca.

Φυσικά δεν είναι αυτός ο μόνος σαμποτέρ της ανδρικής υπογονιμότητας, αφού μεταξύ άλλων όλο και περισσότεροι άντρες αποφασίζουν να γίνουν μπαμπάδες σε προχωρημένη ηλικία, όταν είναι ούτως ή άλλως λιγότερο γόνιμοι. Σε συνδυασμό όμως με την κλιματική αλλαγή, τα προβλήματα γονιμότητας αναμένεται να ενταθούν μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

Share

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

5 τρόποι με τους οποίους ένας μπαμπάς λέει στο γιο του «σ’ αγαπώ»
5 τρόποι με τους οποίους ένας μπαμπάς λέει στο γιο του «σ’ αγαπώ»

«Ακόμα και όταν αποδοκιμάζω τις πράξεις του, δεν αποδοκιμάζω τον ίδιο»: Επειδή οι πράξεις μετρούν περισσότερο από τα λόγια, ο Αμερικανός αρθρογράφος Paul Ruben παρουσιάζει τις χειρονομίες με τις οποίες δείχνει στο παιδί του πώς νιώθει για εκείνο.

«Γιατί αποφάσισα να καταγράφω κάθε παραξενιά των παιδιών μου»
«Γιατί αποφάσισα να καταγράφω κάθε παραξενιά των παιδιών μου»

Ένας πατέρας, συγγραφέας και κωμικός, ο Jared Bilski, μας συστήνει την «εφεύρεσή» του, που τον βοηθάει να θυμάται τις πιο αστείες, παράξενες και σίγουρα ασυνήθιστες στιγμές με τα παιδιά του: το «ημερολόγιο ιδιοτροπιών».

ΕΜΕΙΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *