Η στάση ύπνου που διπλασιάζει τον κίνδυνο θνησιγένειας;

Σε ποια θέση πρέπει να κοιμόμαστε στις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης για να προστατεύσουμε την υγεία του μωρού μας.

Αν μέχρι τώρα κοιμάστε ανάσκελα αλλά διανύετε το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας, ή πλησιάζετε προς αυτό, ήρθε η στιγμή να αλλάξετε, κυριολεκτικά, στάση. Κι αυτό γιατί η συγκεκριμένη θέση στον ύπνο ενδέχεται να διπλασιάζει τον κίνδυνο θνησιγένειας (γέννησης νεκρού βρέφους), σύμφωνα με μια νέα μελέτη που διεξήγαγε το ερευνητικό Κέντρο Tommy’s Stillbirth στο Μάντσεστερ και η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Obstretics and Gynecology.

Και άλλες μελέτες στο παρελθόν είχαν δείξει κάποιο συσχετισμό ανάμεσα στη στάση του ύπνου στις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης και τη θνησιγένεια, ωστόσο όλες τους ήταν βασισμένες σε μικρά δείγματα γυναικών.

Η καινούρια όμως, βρετανική έρευνα παρακολούθησε γύρω στις 1.000 γυναίκες στην πρώτη τους εγκυμοσύνη, από τις οποίες οι 300 απέβαλαν και οι 700 γέννησαν φυσιολογικά. Είκοσι πέντε μέρες μετά το τέλος της εγκυμοσύνης, οι ερευνητές πήραν συνέντευξη από όλες τις εθελόντριες, ρωτώντας τους μεταξύ άλλων και για τη στάση του ύπνου τους. Όπως ανακάλυψαν λοιπόν, εκείνες που κοιμόνταν ανάσκελα παρουσίαζαν διπλάσια ποσοστά θνησιγένειας.

Πάντως το μόνο που παρατήρησαν οι ειδικοί είναι μια σύνδεση. Δεν είναι σε θέση δηλαδή να εξηγήσουν το γιατί η στάση του ύπνου μπορεί να βλάψει την υγεία του μωρού.

Οι ερευνητές επισημαίνουν λοιπόν ότι οι εγκυμονούσες πρέπει να αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο εύρημα με επιφύλαξη: «Δεν θέλω μια γυναίκα να ξυπνήσει ξαπλωμένη ανάσκελα και να σκεφτεί “Θεέ μου, έκανα κάτι τρομερό στο μωρό μου!”», σχολίασε σχετικά ένας από αυτούς, ο Alexander Heazell, στο BBC.

Σε κάθε περίπτωση, μέχρι τα παραπάνω αποτελέσματα να επιβεβαιωθούν ή να διαψευστούν, οι ειδικοί συνιστούν τις εγκυμονούσες να κοιμούνται στο πλάι τοποθετώντας μαξιλάρια την πλάτη, που θα τις βοηθήσουν να κρατήσουν αυτή τη θέση στη διάρκεια του ύπνου.

Share

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΜΕΙΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *