Η υπερπροστατευτικότητα των γονιών συνδέεται με προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά

Τα συμπεράσματα μιας νέας έρευνας λειτουργούν σαν «καμπανάκι» για τους λεγόμενους «γονείς-ελικόπτερα».

Τα παιδιά που στη νηπιακή ηλικία έχουν υπερπροστατευτικούς γονείς, καθώς μεγαλώνουν είναι λιγότερο ικανά να ελέγξουν τα συναισθήματα και τον παρορμητισμό τους, κινδυνεύοντας περισσότερο να παρουσιάσουν προβλήματα συμπεριφοράς, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Developmental Psychology».

Οι ειδικοί κατέγραψαν το βαθμό στον οποίο οι μητέρες μιας ομάδας νηπίων έλεγχαν το παιχνίδι και γενικά τις δραστηριότητες των παιδιών τους και στη συνέχεια παρακολούθησαν την εξέλιξη της συμπεριφοράς εκείνων των παιδιών μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια.

Όπως ανακάλυψαν οι επιστήμονες, συνεκτιμώντας παράγοντες όπως η ηλικία κάθε παιδιού, η συμπεριφορά του στα νηπιακά χρόνια και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση της οικογένειας, τα παιδιά με τις πιο ελεγκτικές μητέρες όταν έφτασαν στην ηλικία των πέντε χρονών είχαν μικρότερο έλεγχο των συναισθημάτων και του παρορμητισμού τους.

Τα ίδια παιδιά, μάλιστα, σε ηλικία δέκα ετών ήταν πιθανότερο να παρουσιάσουν φτωχότερες κοινωνικές δεξιότητες, συναισθηματικά προβλήματα, χαμηλότερες ακαδημαϊκές επιδόσεις και προβλήματα συμπεριφοράς στο σχολείο.

«Οι υπερ-ελεγκτικοί γονείς συνήθως έχουν τις καλύτερες προθέσεις, καθώς προσπαθούν να στηρίξουν τα παιδιά τους», σχολίασε σχετικά η Dr. Nicole Perry του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, μια από τους συγγραφείς της μελέτης, προσθέτοντας:

«Ωστόσο αυτοί οι γονείς, για να ενθαρρύνουν τις συναισθηματικές και συμπεριφοριστικές δεξιότητες των παιδιών τους, πρέπει να τα αφήσουν να βιώσουν μια ευρεία γκάμα συναισθημάτων και να τους δώσουν το περιθώριο να προσπαθήσουν μόνα τους να διαχειριστούν εκείνα τα συναισθήματα, παρεμβαίνοντας για να τα καθοδηγήσουν μόνο όταν (και αν) κάτι γίνει υπερβολικά δύσκολο για τα παιδιά».

«Το πρόβλημα εδώ είναι ότι αν δεν διδαχθείς δεξιότητες αυτοελέγχου, πώς θα επιδείξεις αυτοέλεγχο όταν βγεις από το σπίτι, για παράδειγμα για να πας στο σχολείο ή στο πανεπιστήμιο;», ήταν η ρητορική ερώτηση που έθεσε ο καθηγητής Αναπτυξιακής Ψυχολογίας Dieter Wolke από το Πανεπιστήμιο του Γουόρικ.

Τα παραπάνω ευρήματα δεν σημαίνουν, ωστόσο, ότι πρέπει να γεμίσουμε με τύψεις για τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνουμε τα παιδιά μας. Άλλωστε, όπως επισήμανε η Dr Janet Goodall από το Πανεπιστήμιο του Μπαθ, αποκαλύπτουν μόνο ένα συσχετισμό ανάμεσα στον υπερβολικό έλεγχο από τους γονείς και τα προβλήματα συμπεριφοράς των παιδιών, χωρίς να επιβεβαιώνουν ότι το πρώτο είναι η αιτία και το δεύτερο το αποτέλεσμα.

Share

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΜΕΙΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *