Now Reading
«Θα κάνω ό,τι μπορώ για να μεγαλώσουν τα παιδιά μου μαζί με τα ξαδέρφια τους»

«Θα κάνω ό,τι μπορώ για να μεγαλώσουν τα παιδιά μου μαζί με τα ξαδέρφια τους»

Η Αμερικανίδα αρθρογράφος Meredith Ethington εξηγεί γιατί θεωρεί την ξαδερφική σχέση σχεδόν εξίσου σημαντική με την αδερφική – αλλά χωρίς τα μειονεκτήματα της τελεταίας.

Με κάποιον τρόπο, βρεθήκαμε με τα αδέρφια μου να ζούμε σε διαφορετικές πολιτείες, αλλά πριν από δύο χρόνια συμφωνήσαμε τα παιδιά μας να γνωριστούν μεταξύ τους – όποιες θυσίες κι αν θα έπρεπε να κάνουμε. Στην τελευταία μας οικογενειακή συνάντηση αποφασίσαμε, παρά τα χιλιόμετρα που χωρίζουν τα παιδιά μας, να κάνουμε συχνές επισκέψεις ο ένας στον άλλο ώστε τα παιδιά μας να γνωρίσουν τη χαρά του να μεγαλώνεις μαζί με τα ξαδέρφια σου.

Είχα την τύχη μεγαλώνοντας να έχω πολλά ξαδέρφια γύρω μου. Πήγαινα για ύπνο στο σπίτι τους, παίζαμε παιχνίδια ρόλων στην αυλή της γιαγιάς, χτίζοντας φρούρια ή κάνοντας ότι είμαστε σκυλιά. Κολυμπούσαμε στη λίμνη, ψαρεύαμε και παίζαμε παιχνίδια με την τράπουλα. Έχω ξαδέρφια στην ηλικία μου, αλλά και αρκετά μεγαλύτερα, που με πρόσεχαν όταν ήμουν μικρή. Τα αγαπάω όλα βαθιά.

Έχω αγαπημένες αναμνήσεις από οικογενειακές συγκεντρώσεις όπου παίζαμε για ώρες ενώ οι μεγάλοι συζητούσαν και ιδρώναμε κάτω από τη ζέστη του καλοκαιριού του Τέξας απόλυτα ευτυχισμένοι, χαρούμενοι μόνο και μόνο που ήμασταν μαζί. Θυμάμαι νυχτερινά παιχνίδια και πολυήμερες επισκέψεις όπου ο γονιός του ενός κακομάθαινε τα παιδιά του άλλου.

Τα ξαδέρφια σου προσφέρουν όλα τα πλεονεκτήματα ενός αδερφού, μόνο που δεν είσαι υποχρεωμένος να ζεις μαζί τους.

Τα ξαδέρφια γνωρίζουν τα μυστικά σου και ξέρουν πώς είναι να έχεις μια μαμά ή έναν μπαμπά που μοιάζει αρκετά με το δικό σου. Είναι όμως ταυτόχρονα και αρκετά διαφορετικά, για να έχει πλάκα να πηγαίνεις για ύπνο στο σπίτι τους αλλάζοντας παραστάσεις.

Τα ξαδέρφια είναι σαν να έχεις τον κολλητό σου φίλο σε όλες τις σημαντικές οικογενειακές εκδηλώσεις, ώστε ενώ οι ενήλικες συμμετέχουν σε βαρετές συζητήσεις, εσύ να μπορείς να ξεγλιστρήσεις και να περάσεις ωραία.

Τα ξαδέρφια σου έχουν την ίδια παράξενη αίσθηση του χιούμορ με εσένα και σου μοιάζουν κάπως. Βασικά, σου μοιάζουν αρκετά ώστε να μπορείς να είσαι ο εαυτός σου όταν βρίσκεσαι μαζί τους, χωρίς να νιώθεις εκκεντρικός ή διαφορετικός. Ξέρουν τι σημαίνει να προέρχεσαι από μια αληθινά θορυβώδη οικογένεια όπως η δική σου και γελούν με όλα τα αστεία σου γιατί τα βρίσκουν πραγματικά πετυχημένα.

Είναι καθησυχαστικό το να βρίσκεσαι με κάποιον που έχει το ίδιο χιούμορ και που απολαμβάνει την ίδια ψιλή κουβέντα με εσένα, ο οποίος όμως παράλληλα είναι αρκετά διαφορετικός ώστε να έχει περισσότερο ενδιαφέρον για σένα να βγαίνεις μαζί του παρά με τον αδερφό ή την αδερφή σου. Είναι για σένα πρότυπο και άτομο εμπιστοσύνης, η αδερφή που δεν είχες ποτέ ή η κολλητή φίλη που ήθελες πάντα να αποκτήσεις.

Τα ξαδέρφια είναι ένα βασικό κομμάτι μιας ευτυχισμένης ζωής γιατί σε αγαπούν δυνατά, σε θυμούνται από την εποχή που ήσουν μωρό και σε εκτιμούν ως ενήλικα. Το να έχεις ξαδέρφια σημαίνει να έχεις για πάντα ένα φίλο στο πλευρό σου, ό,τι κι αν συμβεί στη ζωή σου.

Βλέπω αυτό το είδος σχέσης να ευδοκιμεί ανάμεσα στα παιδιά μου και τα ξαδέρφια τους, και είναι όμορφο. Ενώ δεν τρελαίνομαι για τα μεγάλα ταξίδια που πρέπει να κάνω για να τα φέρω σε επαφή, το να βλέπω τα παιδιά μου να δένονται με τα ξαδέρφια τους και να μιλούν, μήνες μετά, για τις αναμνήσεις που φτιάχνουν παρέα, αξίζει όλα τα «Φτάσαμε;» του κόσμου.

Αγαπώ τα ανίψια μου όσο θα μπορούσα ποτέ να αγαπήσω ένα παιδί που δεν είναι δικό μου και είναι ευλογία να βλέπω τα παιδιά μου να τα αγαπούν όπως κι εγώ.

Κάνω αυτά τα μεγάλα ταξίδια γιατί βλέπω την κόρη μου, που απεγνωσμένα θέλει μια αδερφή, και ξέρω ότι η σχέση της με την ξαδέρφη της, με την οποία έχουν σχεδόν την ίδια ηλικία, θα κρατήσει μια ζωή βοηθώντας τη να γεμίσει αυτό το κενό.

Δείτε Επίσης

Βλέπω τον 8χρονο γιο μου και καταλαβαίνω τη χαρά που νιώθει όταν κάνει παρέα με τον ξάδερφό του που είναι μόλις λίγους μήνες μεγαλύτερος και με το οποίο παίζουν όλη τη μέρα με Nerf, μιλούν για Lego, για το Star Wars και για όλα τα παιδικά θέματα για τα οποία μοιράζονται το ίδιο ακριβώς ενδιαφέρον.

Βλέπω το μικρότερο γιο μου και παρατηρώ τη χαρά στα μάτια του όταν περνάει χρόνο με τα μεγαλύτερα ξαδέρφια του χωρίς να αισθάνεται αποκλεισμένος γιατί όταν είσαι με τα ξαδέρφια σου, κανένας δεν είναι στην απέξω.

Έχει περάσει καιρός από τότε που τα δικά μου ξαδέρφια ζούσαν στον ίδιο δρόμο ή έστω στην ίδια πόλη. Αλλά μέχρι σήμερα επικοινωνούμε συχνά με μηνύματα και τηλεφωνήματα, ώστε να μη μας ενοχλεί η απόσταση. Στα σαράντα μου, θεωρώ ότι τα ξαδέρφια μου είναι μερικοί από τους σημαντικότερους φίλους της ζωής μου και οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές μου.

Θέλω το ίδιο και για τα παιδιά μου. Μπορεί να τα χωρίζουν χιλιόμετρα από τα δικά τους ξαδέρφια, αλλά θα κάνω ό,τι μπορώ για να γνωριστούν μεταξύ τους και να δημιουργήσουν αναμνήσεις που θα τα κρατήσουν μαζί για μια ζωή.

Η τελευταία φορά που βρεθήκαμε με τα αδέρφια μου όλοι μαζί ήταν σχεδόν πριν από δύο χρόνια, και τα παιδιά μου ακόμα μιλούν για τις εμπειρίες που έζησαν σε εκείνο το ταξίδι σαν να ήταν χτες. Σύντομα θα ξαναβρεθούμε για να κολυμπήσουν, να κάνουν ιππασία και να παίξουν ηλεκτρονικά παιχνίδια μέχρι αργά το βράδυ. Υποψιάζομαι ότι και αυτό το ταξίδι θα αποτυπωθεί στη μνήμη τους εξίσου έντονα με το προηγούμενο, ώστε να ανυπομονούμε όλοι για το επόμενο.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top