Κάμπινγκ και παιδί: Ζήστε την πιο ευεργετική περιπέτεια στη φύση!

H επαφή που αποκτούν τα παιδιά με τη φύση δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα σχολείο του κόσμου!

Κείμενο:

Όλο το χειμώνα οι περισσότεροι από εμάς ζούμε σε ένα διαμέρισμα και κινούμαστε από τη δουλειά στο σπίτι και από το σπίτι στη δουλειά, μη έχοντας την ευκαιρία να ζήσουμε ξέγνοιαστες στιγμές με τα παιδιά μας. Τα παιδιά αποκτούν άπειρες δεξιότητες στη φύση και η διοργάνωση ενός οικογενειακού κάμπινγκ μπορεί να είναι μια από τις πιο οφέλιμες εμπειρίες που μπορείτε να τους προσφέρετε! 

Έτσι, για να επωφεληθούμε στο έπακρον από αυτά που προσφέρει το οικογενειακό κάμπινγκ, πρέπει να να λάβουμε πρωτίστως τις κατάλληλες προφυλάξεις για να αποφύγουμε τα τσιμπήματα των εντόμων που ζουν στη φύση. Κατά δεύτερον, σε περίπτωση κάποιου τσιμπήματος κουνουπιού ή μέλισσας, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ειδικό Gel (γέλη) ή Roll On με μαλακτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες, ώστε να υποχωρήσουν ο ερεθισμός και η φαγούρα. Επιπλέον, ένα μικρό φαρμακείο με όλα τα απαραίτητα είναι πάντα χρήσιμο σε κάθε εκδρομή μας.

Εφόσον έχουμε οργανώσει τα πάντα, είμαστε έτοιμοι να επωφεληθούμε στο μέγιστο βαθμό από το οικογενειακό κάμπινγκ. Καθώς η επαφή των παιδιών με τη φύση δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα σχολείο του κόσμου, σας παραθέτουμε κάποια από τα οφέλη αυτής της εμπειρίας:

Aυτονομία: Μέσα στη φύση και στο χώρο του κάμπινγκ τα παιδιά αισθάνονται περισσότερο ανεξάρτητα μια και δεν νιώθουν το βλέμμα και την ανησυχία του γονέα για το πού μπορεί να βρίσκονται. Επομένως, υπάρχει η αίσθηση της ελευθερίας ενώ παράλληλα το περιβάλλον είναι προστατευμένο και οι γονείς μπορούν να χαλαρώσουν. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε διάφορες δουλειές της οικογένειας, όπως στήσιμο της σκηνής, καθαρισμός, μαγείρεμα, καθώς και να σκεφτούν πολυμήχανους τρόπους να προστατεύσουν την οικογένεια από τα τσιμπήματα κουνουπιών, με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη αυτονομία τους.

Εξερεύνηση: Μέσα από την εξερεύνηση, η παρατηρητικότητα και η ακοή τους οξύνονται και η αυτοπεποίθησή τους αυξάνεται λόγω της ανεξαρτησίας που αποκτούν. Μέσα στη φύση εφευρίσκουν νέα παιχνίδια και δραστηριότητες, ενώ περνούν την μέρα τους φτιάχνοντας κατασκευές από φυσικά υλικά που βρίσκουν στο χώρο. Η δημιουργικότητά τους φτάνει στα ύψη!

Επαφή με τη φύση και σεβασμός για το περιβάλλον: Το κάμπινγκ φέρνει τα παιδιά κοντά στη φύση και μέσα από αυτή την εμπειρία μαθαίνουν να ζουν, να σέβονται και να διατηρούν καθαρό το περιβάλλον. Έχει παρατηρηθεί πως τα παιδιά που έρχονται σε επαφή με τη φύση και έχουν την ευκαιρία να αγαπήσουν το φυσικό περιβάλλον, μελλοντικά θα ενδιαφερθούν γι’ αυτό και θα το προστατέψουν! Ταυτόχρονα, μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τα φυτά, τα έντομα και τα διαφορετικά είδη δέντρων, φυτών αλλά και ψαριών!

Σύνδεση με την οικογένεια: To να περάσει όλη η οικογένεια κάποιες ημέρες των διακοπών της στο κάμπινγκ μπορεί να είναι και το σημαντικότερο δώρο για κάθε μέλος της ξεχωριστά, καθώς δίνεται σε όλους η ευκαιρία να έρθουν κοντά, να περάσουν ποιοτικό χρόνο μαζί, να συνδεθούν συναισθηματικά χωρίς άγχος και να ξαναγνωριστούν μετά από την «απομόνωση» του χειμώνα στην πόλη…

Αποτύπωμα στη μνήμη: To κάμπινγκ με την οικογένεια αποτελεί για τα παιδιά μια αξέχαστη εμπειρία, καθώς το ατέλειωτο ελεύθερο παιχνίδι στη φύση τα κάνει να νιώθουν διαρκώς χαρούμενα. Αυτές οι στιγμές ξεγνοιασιάς, ανεμελιάς, ελευθερίας, χαράς, αγάπης, εξερεύνησης και αυτονομίας αποτυπώνονται στη μνήμη των παιδιών για πάντα και αποτελούν το συναισθηματικό θησαυρό που θα κουβαλούν στην ενήλικη ζωή τους.

 Σαμπά Ναταλί

Παιδοψυχολόγος-Παιγνιοθεραπεύτρια

Share

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΜΕΙΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *