Μπαμπάδες, βγάλτε την μπλούζα σας

Και πάρτε αγκαλιά το μωρό σας. Η άμεση επαφή μαζί του θα σας φέρει πιο κοντά.

Εκ των πραγμάτων ένας πατέρας δεν είναι σε θέση να δεθεί με το νεογέννητο παιδί του με το θηλασμό, αλλά μπορεί να το κάνει με άλλους τρόπους. Για παράδειγμα, βγάζοντας την μπλούζα του και παίρνοντάς το αγκαλιά γυμνός, η άμεση επαφή, σύμφωνα με έρευνες, τον βοηθάει να χτίσει μια πιο στενή σχέση μαζί του. Αυτή η εμπειρία είναι για ένα νέο μπαμπά ό,τι πιο κοντινό στο θηλασμό.

«Η επαφή δέρμα με δέρμα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους, τόσο για τις μαμάδες όσο και για τους μπαμπάδες, να έρθουν κοντά στο μωρό τους», σχολιάζει σχετικά η Sarah Stampflee, προϊσταμένη του τμήματος νοσηλευτικής του αμερικανικού Νοσοκομείου Παίδων Ράνταλ. «Είναι ωφέλιμη για το μωρό και από πρακτική άποψη: Με αυτό τον τρόπο του μεταφέρουμε τη φυσική χλωρίδα της επιδερμίδας μας, βοηθώντας το να αρχίσει να χτίζει το ανοσοποιητικό σύστημά του και να διατηρείται υγιές», πιστεύει η Stampflee.

Αυτό δεν σημαίνει, φυσικά, ότι για να έρθει ένας μπαμπάς σε επαφή με το μωρό του δεν έχει άλλη επιλογή παρά να βγάλει την μπλούζα του και να κυκλοφορεί γυμνόστηθος στο σπίτι. Υπάρχουν και άλλες εμπειρίες που τον φέρνουν κοντά στο βρέφος, όπως όταν του διαβάζει ένα βιβλίο, παίζει μαζί του με ένα βρεφικό παιχνιδάκι ή ακόμα και όταν του κάνει αστείες γκριμάτσες (μυώντας το έτσι, παράλληλα, στους κόσμους των συναισθημάτων και της μη λεκτικής επικοινωνίας).

«Τα πάντα μπορούν να γίνουν μια εμπειρία bonding, ακόμα και μια βόλτα με το καρότσι», επισημαίνει η Stampflee: «Το μυστικό είναι στη διάρκειά της να μιλάμε στο μωρό μας για να το βοηθούμε να ηρεμεί. Ακόμα και αν βρίσκεται μέσα σε ένα καρότσι που κοιτάει μπροστά, μπορούμε κατά τη βόλτα να του δείχνουμε ένα σκύλο και να του λέμε, “είδες το σκυλάκι;”. Ας μη διστάσουμε να του μιλάμε, να του τραγουδάμε, να κάνουμε ανοησίες. Από όλα αυτά μαθαίνει και ωφελείται ένα μωρό».

Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και ο πιο αφοσιωμένος μπαμπάς πρέπει να είναι προετοιμασμένος ότι το παιδί του, σε κάποια φάση της ζωής του, μπορεί να γίνει έστω και προσωρινά «μαμάκιας», αναζητώντας μόνο τη μητέρα του. «Αν ξαφνικά, μια μέρα, θέλει μόνο τη μαμά, μην το πάρετε προσωπικά. Αν από την πρώτη μέρα της ζωής του εκμεταλλευτήκατε την ευκαιρία να έρθετε κοντά του, το σημαντικό είναι πως θα ξέρει ότι βρίσκεστε πάντα δίπλα του», σχολιάζει η Stampflee.

Share

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Ένας καλός πατέρας θα μεγαλώσει την κόρη του έτσι ώστε να γνωρίζει την αξία της»
«Ένας καλός πατέρας θα μεγαλώσει την κόρη του έτσι ώστε να γνωρίζει την αξία της»

Το παρακάτω κείμενο από το ιστολόγιο Her View From Home δεν ταιριάζει μόνο σε μπαμπάδες αλλά και σε μαμάδες. Με τη διαφορά ότι οι πρώτοι, δυστυχώς, σε κάποια σπίτια παραμένουν πιο αποστασιοποιημένοι από τη φροντίδα των παιδιών, ιδιαίτερα των κοριτσιών.

ΕΜΕΙΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *