Νέα έρευνα: Οι στερεές τροφές βοηθούν να «στρώσει» ο ύπνος του μωρού

Τι ανακάλυψαν Αμερικανοί και Βρετανοί ερευνητές αφού αξιολόγησαν τα στοιχεία χιλιάδων μωρών.

Η μετάβαση στις στερεές τροφές βοηθάει το μωρό να κοιμάται καλύτερα, όπως έδειξε μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση JAMA Pediatrics.

Αμερικανοί και Βρετανοί ερευνητές, αφού αξιολόγησαν τα στοιχεία 1.303 μωρών που γεννήθηκαν μεταξύ του 2008 και του 2015, ανακάλυψαν ότι τα βρέφη που πέρασαν στις στερεές τροφές μόλις στους 3 μήνες –χωρίς να διακόψουν το θηλασμό– ήταν πιθανότερο να αρχίσουν να κοιμούνται καλά από εκείνα που συνέχισαν να θηλάζουν αποκλειστικά μέχρι τον 6ο μήνα.

«Ένα επιπρόσθετο όφελος (της πρώιμης εισαγωγής στις στερεές τροφές) φαίνεται να είναι ότι προσφέρει καλύτερο ύπνο στα μωρά», σχολίασε στην εφημερίδα Guardian ο καθηγητής παιδιατρικής αλλεργιολογίας στο King’s College, Gideon Lack. «Η πιθανότερη εξήγηση για τα ευρήματά μας είναι ότι αυτά τα μωρά πεινούν λιγότερο».

Συγκεκριμένα, τα μωρά της έρευνας χωρίστηκαν σε δύο γκρουπ. Στην πρώτη ομάδα, του αποκλειστικού θηλασμού, πέρασαν στις στερεές τροφές γύρω στον 6ο μήνα, ενώ στη δεύτερη, της πρώιμης εισαγωγής στις στερεές τροφές, έκαναν τη μετάβαση προτού ακόμα να κλείσουν το 4ο μήνα της ζωής τους.

Όπως διαπίστωσαν λοιπόν οι εθελοντές, τα μωρά της ομάδας των στερεών τροφών κοιμούνταν κατά μέσο όρο δύο ώρες παραπάνω την εβδομάδα από εκείνα που θήλασαν αποκλειστικά μέχρι τον έκτο μήνα. Επιπλέον, τα μωρά που πέρασαν νωρίς στις στερεές τροφές ήταν 9% λιγότερο πιθανό να ξυπνούν στη διάρκεια της νύχτας σε σχέση με τα συνομήλικά τους παιδιά που συνέχιζαν τον αποκλειστικό θηλασμό.

Ωστόσο, τα παραπάνω συμπεράσματα έρχονται σε αντίθεση με την επίσημη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που μας συμβουλεύει να διατηρήσουμε τον αποκλειστικό θηλασμό για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του μωρού μας. Απαιτούνται λοιπόν περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιωθούν.

Share

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιατί τα μωρά σταματούν να κλαίνε όταν τα παίρνουμε αγκαλιά όρθιοι;
Γιατί τα μωρά σταματούν να κλαίνε όταν τα παίρνουμε αγκαλιά όρθιοι;

Σας έχει τύχει να προσπαθείτε να καθησυχάσετε το μωρό σας για ώρα καθιστοί, και μόλις σηκωθείτε όρθιοι, συνεχίζοντας να το κρατάτε στην αγκαλιά σας, το μωρό να ηρεμεί στη στιγμή; Η παρακάτω έρευνα έχει την εξήγηση.

ΕΜΕΙΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *