Νέες οδηγίες για το παιδικό καθισματάκι από την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία

Τα βρέφη και τα μωρά πρέπει να ταξιδεύουν σε καθισματάκι αυτοκινήτου με φορά προς τα πίσω για όσο περισσότερα χρόνια γίνεται, συμβουλεύουν οι ειδικοί.

Η φορά του παιδικού καθίσματος είναι ένα θέμα κυριολεκτικά ζωτικής σημασίας. Γι’ αυτό και η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία συμβουλεύει πλέον να το κρατάμε στραμμένο προς τα πίσω για όσο περισσότερο χρόνο μπορούμε, ακόμα και μετά τα δύο χρόνια, σύμφωνα πάντα με τις προδιαγραφές του καθίσματος και το μέγεθος του βρέφους ή νηπίου μας.

«Οι γονείς ενθουσιάζονται με τα αναπτυξιακά ορόσημα του παιδιού τους», σχολίασε σχετικά ο Dr. Ben Hoffman, προσθέτοντας: «Ανυπομονούν να γυρίσουν το παιδί τους να κοιτάει μπροστά. Αλλά πρέπει να αντισταθμίσουν αυτό τον ενθουσιασμό με τους κινδύνους».

Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία που δημοσιεύει το ελληνικό Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» (www.ioas.gr), απαντώντας στην ερώτηση: «Για πόσο πρέπει το παιδί μου να κοιτάει ανάποδα στη φορά κίνησης του αυτοκινήτου;»:

«Η χρήση καθισμάτων που είναι στραμμένα ανάποδα στη φορά κίνησης του αυτοκινήτου ΕΙΝΑΙ η πιο ασφαλής. Το παιδί είναι ασφαλέστερο να παραμένει αντεστραμμένο μέχρι τα όρια βάρους του καθίσματος. Όλα τα βρεφικά καθίσματα της κατηγορίας 0/0+ (0-13 κιλά) τοποθετούνται υποχρεωτικά ανάποδα. Στη Σκανδιναβία, η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών παραμένει ανάποδα μέχρι 4 ετών, στην υπόλοιπη Ευρώπη μέχρι 9-12 μηνών, ενώ στις ΗΠΑ μέχρι 12-15 μηνών.

»Το Σκανδιναβικό μοντέλο αναφέρεται στην παρατεταμένη χρήση ανάποδων καθισμάτων μέχρι 4 ετών, κάτι που εκεί συμβαίνει εδώ και 45 χρόνια. Έρευνα μεγάλης Σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας έδειξε ότι σε σύνολο 13.000 ατυχημάτων με εμπλεκόμενα 800 παιδιά από 0-4 ετών, οι σοβαροί τραυματισμοί σε παιδιά που ήταν σε ανάποδα καθίσματα ήταν 8%, ενώ σε παιδιά που ήταν σε καθίσματα που κοιτούσαν μπροστά 40%. Οι Σκανδιναβικές χώρες είναι κάθε χρόνο στις πρώτες θέσεις της λίστας σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών σε τροχαία ατυχήματα».

Share

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΜΕΙΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *