Now Reading
Οι κίνδυνοι που διατρέχουν οι παχύσαρκες αλλά και οι λιπόσαρκες γυναίκες στην εγκυμοσύνη

Οι κίνδυνοι που διατρέχουν οι παχύσαρκες αλλά και οι λιπόσαρκες γυναίκες στην εγκυμοσύνη

Ένας μη φυσιολογικός δείκτης μάζας σώματος κρύβει μειονεκτήματα για τις ίδιες και για τα έμβρυα.

Τόσο οι υπέρβαρες όσο και οι λιπόσαρκες γυναίκες διατρέχουν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο θανάτου κατά τον τοκετό, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση JAMA.

«Ανάμεσα στις σύγχρονες μητέρες υπάρχει υψηλότερο ποσοστό παχύσαρκων γυναικών, μεγαλύτερων σε ηλικία γυναικών, καθώς και γυναικών με χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης και η υπέρταση», σχολίασε μια από τους συγγραφείς, η Sarka Lisonkova από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας. Όλοι αυτοί οι παράγοντες, όπως έχουν ανακαλύψει οι ειδικοί, μπορεί να συνεισφέρουν στην εμφάνιση επιπλοκών, ίσως ακόμα και στο θάνατο της εγκυμονούσας.

Άλλες έρευνες, που έχουν γίνει στο παρελθόν, καταδεικνύουν ότι οι υπέρβαρες και παχύσαρκες μητέρες κινδυνεύουν περισσότερο να αποκτήσουν παιδιά με γενετικές διαταραχές και καρδιακές νόσους ή πιο επιρρεπή στην παχυσαρκία και το διαβήτη αργότερα στη ζωή τους. Ωστόσο, η νέα αυτή μελέτη είναι η πρώτη που εξετάζει το πώς το –είτε υπερβολικά υψηλό είτε υπερβολικά χαμηλό– βάρος μιας γυναίκας μπορεί να συνδέεται με τον κίνδυνο που διατρέχει η ίδια να πεθάνει κατά τον τοκετό.

Ωστόσο, να σημειώσουμε εδώ ότι η αύξηση του κινδύνου θανάτου κατά τον τοκετό ή σοβαρής επιπλοκής για τις παχύσαρκες ή λιπόσαρκες γυναίκες είναι πολύ μικρή: 0,288% για τις λιπόσαρκες γυναίκες, 0,176% για τις υπέρβαρες και 0,358% για τις παχύσαρκες. Χρειάζεται λοιπόν να γίνουν περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθεί αυτό το συμπέρασμα.

Δείτε Επίσης

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει η Lisonkova, έχουμε σίγουρα πολλούς καλούς λόγους να υιοθετήσουμε υγιεινές συνήθειες, όπως μια ισορροπημένη διατροφή και σωματική δραστηριότητα, όχι μόνο κατά την κύηση αλλά σε κάθε φάση της ζωής μας.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top