Οι κίνδυνοι που διατρέχουν οι παχύσαρκες αλλά και οι λιπόσαρκες γυναίκες στην εγκυμοσύνη

Ένας μη φυσιολογικός δείκτης μάζας σώματος κρύβει μειονεκτήματα για τις ίδιες και για τα έμβρυα.

Τόσο οι υπέρβαρες όσο και οι λιπόσαρκες γυναίκες διατρέχουν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο θανάτου κατά τον τοκετό, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση JAMA.

«Ανάμεσα στις σύγχρονες μητέρες υπάρχει υψηλότερο ποσοστό παχύσαρκων γυναικών, μεγαλύτερων σε ηλικία γυναικών, καθώς και γυναικών με χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης και η υπέρταση», σχολίασε μια από τους συγγραφείς, η Sarka Lisonkova από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας. Όλοι αυτοί οι παράγοντες, όπως έχουν ανακαλύψει οι ειδικοί, μπορεί να συνεισφέρουν στην εμφάνιση επιπλοκών, ίσως ακόμα και στο θάνατο της εγκυμονούσας.

Άλλες έρευνες, που έχουν γίνει στο παρελθόν, καταδεικνύουν ότι οι υπέρβαρες και παχύσαρκες μητέρες κινδυνεύουν περισσότερο να αποκτήσουν παιδιά με γενετικές διαταραχές ή καρδιακές νόσους, ή πιο επιρρεπή στην παχυσαρκία και το διαβήτη. Ωστόσο, η νέα αυτή μελέτη είναι η πρώτη που εξετάζει το πώς το –είτε υπερβολικά υψηλό είτε υπερβολικά χαμηλό– βάρος μιας γυναίκας ενδεχομένως να συνδέεται με τον κίνδυνο που διατρέχει η ίδια η μητέρα να πεθάνει κατά τον τοκετό.

Να σημειώσουμε βέβαια εδώ ότι η αύξηση του κινδύνου σοβαρής επιπλοκής ή θανάτου κατά τον τοκετό, που δείχνει η καινούρια μελέτη, είναι πολύ μικρή: 0,288% για τις λιπόσαρκες γυναίκες, 0,176% για τις υπέρβαρες και 0,358% για τις παχύσαρκες. Χρειάζεται λοιπόν να γίνουν περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιωθεί το συγκεκριμένο συμπέρασμα.

Το μόνο σίγουρο είναι όμως, όπως τονίζει η Lisonkova, ότι έχουμε πολλούς καλούς λόγους να υιοθετήσουμε υγιεινές συνήθειες, όπως μια ισορροπημένη διατροφή και σωματική δραστηριότητα, όχι μόνο κατά την κύηση αλλά σε κάθε φάση της ζωής μας.

Share

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΜΕΙΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *