Οι μπαμπάδες αηδιάζουν λιγότερο από τις λερωμένες πάνες

Αν προσπαθείτε οι μαμάδες να αποφύγετε το άλλαγμα πάνας, πλέον έχετε σύμμαχό σας την επιστήμη.

Κανένας δεν απολαμβάνει να αλλάζει λερωμένες πάνες, ακόμα και ενός νεογέννητου μωρού, όμως οι μπαμπάδες είναι ελαφρώς πιο ανεκτικοί απέναντι στη δυσοσμία και το θέαμα των περιττωμάτων. Για την ακρίβεια, όπως ανακάλυψε ομάδα ερευνητών, οι γυναίκες αηδιάζουν περισσότερο από τους άντρες από ερεθίσματα όπως τα έντομα, οι ανοιχτές πληγές, τα βρόμικα ρούχα, τα κόπρανα και το χαλασμένο φαγητό.

Ο λόγος; Όπως υποθέτουν οι εξελικτικοί ψυχολόγοι, αυτό συμβαίνει γιατί οι γυναίκες, που συνδέονται πιο άμεσα με την επιβίωση των μικρών παιδιών τους, έχουν αναπτύξει φυσικούς μηχανισμούς που τις προστατεύουν καλύτερα από απειλές όπως η τροφική δηλητηρίαση ή η μόλυνση από μια εστία μικροβίων.

«Οι γυναίκες που αηδιάζουν ευκολότερα είναι λιγότερο πιθανό να πάθουν κάποια λοίμωξη», σχολιάζει σχετικά ο ψυχολόγος Laith Al-Shawaf, προσθέτοντας: «Και κατά συνέπεια είναι λιγότερο πιθανό να μεταδώσουν αυτή τη λοίμωξη στα παιδιά τους». Επομένως, η μικρότερη ανοχή σε «αηδιαστικά» ερεθίσματα όπως τα κόπρανα έδωσε στο γυναικείο φύλο ένα εξελικτικό πλεονέκτημα, ιδιαίτερα σε μακρινές εποχές όταν τα αντιβιοτικά φάρμακα δεν υπήρχαν ούτε ως ιδέα.

Οι άντρες, από την άλλη, ως πολεμιστές και κυνηγοί για ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας της ανθρωπότητας, αναγκάστηκαν να αναπτύξουν ανοχή απέναντι σε αηδιαστικά ερεθίσματα όπως τα ανοιχτά τραύματα και τα κουφάρια ζώων. Μια θεωρία ενδιαφέρουσα όσο και χρήσιμη για τις μαμάδες, οι οποίες μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε ως επιχείρημα για να αναθέσετε το άλλαγμα της πάνας του μωρού στο σύντροφό σας.

Share

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Μπαμπάδες, ας σταματήσουμε να περιμένουμε “μπράβο” που συμμετέχουμε στην ανατροφή των παιδιών»
«Μπαμπάδες, ας σταματήσουμε να περιμένουμε “μπράβο” που συμμετέχουμε στην ανατροφή των παιδιών»

Ένας πατέρας και αρθρογράφος, ο Clint Edwards, εξηγεί γιατί ήρθε η στιγμή οι άντρες να αλλάξουν νοοτροπία και να πάψουν να αντιμετωπίζουν τις οικογενειακές υποχρεώσεις τους περίπου σαν… εθελοντική εργασία.

5 τρόποι με τους οποίους ένας μπαμπάς λέει στο γιο του «σ’ αγαπώ»
5 τρόποι με τους οποίους ένας μπαμπάς λέει στο γιο του «σ’ αγαπώ»

«Ακόμα και όταν αποδοκιμάζω τις πράξεις του, δεν αποδοκιμάζω τον ίδιο»: Επειδή οι πράξεις μετρούν περισσότερο από τα λόγια, ο Αμερικανός αρθρογράφος Paul Ruben παρουσιάζει τις χειρονομίες με τις οποίες δείχνει στο παιδί του πώς νιώθει για εκείνο.

ΕΜΕΙΣ

«Το παιδί μου δεν είναι όλη η ζωή μου»
«Το παιδί μου δεν είναι όλη η ζωή μου»

Μια γυναίκα που γίνεται μητέρα δεν απαρνείται αυτομάτως τις υπόλοιπες ιδιότητές της, τις προσωπικές επιθυμίες και τους στόχους της, όπως υποστηρίζει η Αμερικανίδα αρθρογράφος Michelle Macfarlane.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *