Οι μπαμπάδες αηδιάζουν λιγότερο από τις λερωμένες πάνες

Αν προσπαθείτε οι μαμάδες να αποφύγετε το άλλαγμα πάνας, πλέον έχετε σύμμαχό σας την επιστήμη.

Κανένας δεν απολαμβάνει να αλλάζει λερωμένες πάνες, ακόμα και ενός νεογέννητου μωρού, όμως οι μπαμπάδες είναι ελαφρώς πιο ανεκτικοί απέναντι στη δυσοσμία και το θέαμα των περιττωμάτων. Για την ακρίβεια, όπως ανακάλυψε ομάδα ερευνητών, οι γυναίκες αηδιάζουν περισσότερο από τους άντρες από ερεθίσματα όπως τα έντομα, οι ανοιχτές πληγές, τα βρόμικα ρούχα, τα κόπρανα και το χαλασμένο φαγητό.

Ο λόγος; Όπως υποθέτουν οι εξελικτικοί ψυχολόγοι, αυτό συμβαίνει γιατί οι γυναίκες, που συνδέονται πιο άμεσα με την επιβίωση των μικρών παιδιών τους, έχουν αναπτύξει φυσικούς μηχανισμούς που τις προστατεύουν καλύτερα από απειλές όπως η τροφική δηλητηρίαση ή η μόλυνση από μια εστία μικροβίων.

«Οι γυναίκες που αηδιάζουν ευκολότερα είναι λιγότερο πιθανό να πάθουν κάποια λοίμωξη», σχολιάζει σχετικά ο ψυχολόγος Laith Al-Shawaf, προσθέτοντας: «Και κατά συνέπεια είναι λιγότερο πιθανό να μεταδώσουν αυτή τη λοίμωξη στα παιδιά τους». Επομένως, η μικρότερη ανοχή σε «αηδιαστικά» ερεθίσματα όπως τα κόπρανα έδωσε στο γυναικείο φύλο ένα εξελικτικό πλεονέκτημα, ιδιαίτερα σε μακρινές εποχές όταν τα αντιβιοτικά φάρμακα δεν υπήρχαν ούτε ως ιδέα.

Οι άντρες, από την άλλη, ως πολεμιστές και κυνηγοί για ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας της ανθρωπότητας, αναγκάστηκαν να αναπτύξουν ανοχή απέναντι σε αηδιαστικά ερεθίσματα όπως τα ανοιχτά τραύματα και τα κουφάρια ζώων. Μια θεωρία ενδιαφέρουσα όσο και χρήσιμη για τις μαμάδες, οι οποίες μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε ως επιχείρημα για να αναθέσετε το άλλαγμα της πάνας του μωρού στο σύντροφό σας.

Share

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΜΕΙΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *