Οι πρώτες 24 ώρες με το μωρό στο σπίτι: ένας μίνι οδηγός επιβίωσης

Πολλοί γονείς καταβάλλονται από πανικό. Είναι απόλυτα φυσιολογικό. Πάρτε βαθιές ανάσες και ακολουθήστε τις συμβουλές ενός ειδικού.

Μπορεί η πρώτη σας επαφή με το μωρό να συμβαίνει στο μαιευτήριο, αλλά δεν θα συνειδητοποιήσετε ότι αυτό το μικροσκοπικό πλάσμα εξαρτάται απόλυτα από εσάς παρά μόνο αφού το πάρετε στο σπίτι, όπου δεν υπάρχουν ούτε γιατροί ούτε μαίες στους οποίους μπορείτε να απευθυνθείτε ανά πάσα στιγμή. Το στρες είναι απόλυτα φυσιολογικό σε αυτή τη φάση, και οι κρίσεις πανικού αναμενόμενες, αλλά τα καλά νέα είναι ότι μετά το πρώτο 24ωρο θα αρχίσετε να βρίσκετε το ρυθμό σας.

«Σκεφτείτε ότι ο γιατρός έχει ήδη εξετάσει όλα τα συστήματα του μωρού στο μαιευτήριο», σας καθησυχάζει ο Αμερικανός παιδίατρος Dr. Lee Jaffee και προσθέτει: «Το παιδί τρέφεται σωστά και κάνει κενώσεις, οπότε μπορείτε να χαλαρώσετε».

Φυσικά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι κανένα μωρό δεν συνοδεύεται από εγχειρίδιο με οδηγίες χρήσης. Αναπόφευκτα θα γεννηθούν ερωτήματα και αμφιβολίες για το αν κάνετε το σωστό, ιδιαίτερα τις πρώτες ώρες μετά την επιστροφή σας από το μαιευτήριο.

«Αρκεί να ταΐζετε το μωρό σας, να του αλλάζετε πάνες και να προσπαθήσετε να αφουγκραστείτε το κλάμα και τις ενδείξεις που σας δίνει», εξηγεί ο Dr. Lee Jaffee.

Μην αγχώνεστε αν δεν τρώει πολύ: τα νεογέννητα τρώνε ελάχιστα στη διάρκεια των πρώτων ημερών της ζωής τους. Ξεκινούν από μία κουταλιά της σούπας γάλα και σταδιακά αυξάνουν την ποσότητα.

Αλλά επειδή η συστηματική φροντίδα ενός νεογέννητου μωρού είναι αναπόφευκτη, το καλύτερο που έχετε να κάνετε για τον εαυτό σας και για εκείνο είναι να κοιμάστε όταν κοιμάται κι αυτό. Και να αποφύγετε τις επισκέψεις, ακόμα και από τους παππούδες, για τα πρώτα 24ωρα μετά την επιστροφή σας στο σπίτι.

«Όλοι θα θέλουν να δουν το μωρό, αλλά καλό είναι να περιορίσετε τις επισκέψεις», υποστηρίζει ο Dr. Jaffee.

Τέλος, παρόλο που όλοι θα σας μιλήσουν για τη σημασία ενός σταθερού προγράμματος με ένα πολύ μικρό παιδί, αυτό δεν ισχύει για ένα νεογέννητο. Είναι «αφελές», όπως σχολιάζει ο παιδίατρος, να προσπαθήσετε να καθιερώσετε ένα πρόγραμμα μόλις περάσετε για πρώτη φορά το κατώφλι του σπιτιού με το μωρό σας. Σε αυτή τη φάση, για τις πρώτες εβδομάδες, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ακολουθήσετε τους δικούς του ρυθμούς ύπνου-αφύπνισης και ταΐσματος.

Share

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΜΕΙΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *