Οι φωνές και οι εντάσεις επηρεάζουν αρνητικά τον έφηβο

Η σκληρή συμπεριφορά των γονιών φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα

Κείμενο:

 

Άλλο ένα λόγο να μην αντιδράτε με φωνές, απειλές ή ακόμα χειρότερα με σωματική βία απέναντι στα ξεσπάσματα των εφήβων δίνει μία έρευνα, που έδειξε ότι η σκληρή συμπεριφορά των γονιών απέναντι στα παιδιά τους μπορεί να τους γυρίσει μπούμπερανγκ.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 1500 παιδιά για μία περίοδο 9 ετών και διαπίστωσαν ότι όσα είχαν γονείς που τους φέρονταν σκληρά ήταν πιο πιθανό να στραφούν στους συνομηλίκους τους για υποστήριξη, να προτιμούν τις βόλτες αντί για τα μαθήματά τους, να αρχίσουν εξαιρετικά νωρίς την σεξουαλική τους ζωή ακόμα και να παρατήσουν το σχολείο.

«Είμαστε προγραμματισμένοι να ακολουθούμε τα ερεθίσματα του περιβάλλοντός μας. Αν είμαστε σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχει σκληρότητα, κίνδυνος και απρόσμενες καταστάσεις, είναι πιο πιθανό να προσπαθήσουμε να κάνουμε πράγματα που θα μας ωφελήσουν βραχυπρόθεσμα. Αντίθετα, αν είμαστε σε ένα σταθερό, ασφαλές περιβάλλον είναι πιο λογικό να βάζουμε πιο μακροπρόθεσμους στόχους, όπως η μόρφωση», είπε η μία εκ των συγγραφέων της έρευνας Rochelle Hentges.

Ως σκληρή συμπεριφορά από τους γονείς, οι ερευνητές όρισαν τις φωνές, τη σωματική βία, τις απειλές για τιμωρία και διαπίστωσαν ότι όσα παιδιά βίωναν τέτοιες καταστάσεις ήταν πιο πιθανό να δηλώσουν ότι θεωρούν πιο σημαντικές τις παρέες των συνομηλίκων τους από τις συμβουλές των γονιών τους. Παράλληλα, η πλειοψηφία των παιδιών αυτών είχε προβλήματα στο σχολείο. Μάλιστα, στο Λύκειο, τα περισσότερα κορίτσια είχαν ήδη κάνει σεξ και τα αγόρια ήταν πιο επιρρεπή σε παραβατικές συμπεριφορές, όπως η κλοπή και ο ξυλοδαρμός.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να συμπεριφέρονται όπως ένα μπαλάκι του τένις: να μπορούν να δεχτούν πίεση αλλά να μην σπάνε. Να μάθουν να προσαρμόζονται όταν το παιδί τους χρειάζεται να προσαρμοστούν και να παραμένουν σταθεροί στους κανόνες στις περιπτώσεις που οι κανόνες είναι απαραίτητοι.

*από webmd.com

Share

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΜΕΙΣ

aaaComments

  1. Τα άρθρα δεν εμφανίζονται κανονικά και είναι δύσκολο να διαβαστούν! Κρίμα γιατί είναι εξαιρετικά!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *