Παιδί και σκύλος: Έτσι θα παίζουν με ασφάλεια

7 συμβουλές για να τα πηγαίνουν μέλι-γάλα

Κείμενο:

 

Αν έχετε ήδη σκύλο γνωρίζετε ότι είναι πηγή χαράς, ευτυχίας και χαλάρωσης. Αν πάλι δεν έχετε και το σκέφτεστε να αποκτήσετε ένα τετράποδο φίλο γιατί έχετε παιδί, μην προβληματίζεστε.

Οι ειδικοί έχουν αποφασίσει εδώ και καιρό ότι η συναναστροφή ενός παιδιού με ένα σκύλο ή μία γάτα έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία και την ψυχολογία του. Το παιδί γίνεται πιο υπεύθυνο, αντιμετωπίζει καλύτερα το στρες, μοιράζεται τα συναισθήματά του, αποκτά αυτοπεποίθηση και έχει πάντα ένα πιστό σύντροφο στο παιχνίδι του.

Προκειμένου, όμως, να εξασφαλίσετε ότι η επαφή του με ένα σκύλο, είτε τον γνωρίζει είτε τον συναντά για πρώτη φορά, θα είναι όσο το δυνατόν πιο αρμονική, καλό είναι να εξηγήσετε στο παιδί ότι πρέπει να ακολουθεί κάποιους κανόνες για να είναι ασφαλές και να μην ενοχληθεί το σκυλάκι.

1. Ζητάμε πάντα την άδεια του ιδιοκτήτη πριν χαϊδέψουμε ένα άγνωστο σκυλάκι. Ξέρει καλύτερα αν έχει κάποια παραξενιά ή απολαμβάνει τα χάδια από όπου και αν προέρχονται.

2. Προσεγγίζουμε ένα άγνωστο σκυλάκι από το πλάι και όχι κατά μέτωπο και προσφέρουμε την παλάμη ανοιχτή μακριά από το σώμα του, ώστε αν θέλει να έρθει μόνο του κοντά μας. Αν πλησιάσει για να μυρίσει, το χαϊδεύουμε κάτω από το πηγούνι του για να μπορεί να βλέπει το χέρι μας.

3. Ο σκύλος μας θέλει και αυτός τον προσωπικό του χώρο και πρέπει να σεβόμαστε αυτή την ανάγκη του.

4. Δεν ανεβαίνουμε πάνω του, δεν τον χτυπάμε και δεν τον τρομάζουμε γιατί μπορεί να αγριέψει προσπαθώντας να αμυνθεί.

5. Δεν τον ενοχλούμε όταν τρώει ή κοιμάται.

6. Δεν ταΐζουμε το σκύλο μας από το πιάτο και το πιρούνι μας και πλένουμε πάντα τα χέρια μας αφού τον αγγίξουμε.

7. Αν του αρέσει να κυνηγάει μπαλάκια, δίνουμε στο παιδί δύο. Έτσι, κάθε φορά που ο σκύλος μας θα φέρνει το ένα, το παιδί μπορεί να του πετάει το άλλο, ώστε να μη χρειάζεται να βάζει το χέρι στο στόμα του.

 

Share

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΜΕΙΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *