Παραλλαγή στο DNA του εμβρύου συνδέεται με την προεκλαμψία

Το εμβρυικό DNA επιδράς στην υγεία της μητέρας και όχι το αντίστροφο.

Κείμενο:

Με μία γενετική παραλλαγή που βρίσκεται στο μωρό αντί για τη μητέρα μπορεί να συνδέεται ο κίνδυνος εμφάνισης προεκλαμψίας σύμφωνα με μία μεγάλη έρευνα που έκαναν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Nottingham στη Μεγάλη Βρετανία, που είναι η πρώτη που δείχνει μία επίδραση του εμβρυικού DNA στην υγεία της μέλλουσας μητέρας.

Οι επιστήμονες ασχολήθηκαν για πρώτη φορά τόσο αναλυτικά με τα γονίδια των μωρών, και όχι μόνο εκείνα των εγκύων γυναικών, αναζητώντας τα αίτια και τους παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν προεκλαμψία στη διάρκεια μίας εγκυμοσύνης, μια σοβαρή κατάσταση για την έγκυο και το μωρό της.

Η προεκλαμψία εκδηλώνεται με υψηλή πίεση και αύξηση του λευκώματος στα ούρα της εγκύου και μπορεί να προκαλέσει αναπτυξιακά προβλήματα στο έμβρυο. Τα πιο συνήθη συμπτώματα είναι έντονοι πονοκέφαλοι που επιμένουν, πρήξιμο στο πρόσωπο και στα άκρα, θολή όραση, έντονος πόνος στα πλευρά και εμετός.

Για τις ανάγκες της μελέτης συσχέτισης ολόκληρου του γονιδιώματος (GWAS), έγινε σύγκριση ανάμεσα σε 4380 μητέρες και παιδιά που είχαν προσβληθεί από προεκλαμψία, με πάνω από 300.000 που δεν είχαν προσβληθεί.

Οι επιστήμονες εντόπισαν παραλλαγές του DNA κοντά στο γονίδιο FLT1, οι οποίες συνδέονταν με τον αυξημένο κίνδυνο για προεκλαμψία. Το FLT1 γονίδιο εμπλέκεται στο σχηματισμό αιμοφόρων αγγείων και έχει συνδεθεί και στο παρελθόν με την προεκλαμψία. Η γονιδιακή παραλλαγή συνδέθηκε μόνο με έναν υποτύπο προεκλαμψίας, πιο συγκεκριμένα με αυτή η οποία αναπτύσσεται μετά από τις 34 εβδομάδες κύησης.

Όπως είπαν, όταν ένα μωρό έχει αντίγραφο της γονιδιακής παραλλαγής, τότε η μητέρα του διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξει προεκλαμψία, σε ένα ποσοστό της τάξης του 20%. Εξετάζοντας το πώς το εμβρυϊκό DNA επιδρά στην υγεία μιας μητέρας, οι επιστήμονες θα οδηγηθούν στην εύρεση καλύτερων θεραπειών στο μέλλον.

Share

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Έμαθα από μια φίλη μου ότι είμαι έγκυος»
«Έμαθα από μια φίλη μου ότι είμαι έγκυος»

Mια γυναίκα, η Kate Schweitzer, βασανιζόταν από τον αβάσιμο φόβο ότι ήταν υπογόνιμη αλλά αποφάσισε να κάνει το τεστ εγκυμοσύνης χάρη στην παρατηρητικότητα μιας φίλης. Αυτή είναι η μαρτυρία της.

ΕΜΕΙΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *