Ποιους κινδύνους κρύβει ο χριστουγεννιάτικος στολισμός για ένα μωρό;

Προσεκτικοί πρέπει να είμαστε και όσοι έχουμε νήπια στο σπίτι.

Τα μωρά και τα νήπια τρελαίνονται στη θέα ενός στολισμένου και φωτισμένου χριστουγεννιάτικου δέντρου, αλλά εκεί που εμείς βλέπουμε ένα διακοσμητικό στοιχείο το οποίο δεν πρέπει να αγγίζουμε, εκείνα βλέπουν… ένα λούνα παρκ.

Και σίγουρα δεν συνειδητοποιούν τους κινδύνους που μπορεί να κρύβονται πίσω από μια γιρλάντα, μια σειρά από φωτάκια ή ένα μικρό στολίδι. Γι’ αυτό και τα βρέφη, αλλά και τα νήπια, διατρέχουν τον κίνδυνο πνιγμού ή ασφυξίας λόγω της τάσης τους να βάζουν στο στόμα τους όποιο αντικείμενο κινεί το ενδιαφέρον τους (ιδιαίτερα αν μοιάζει με  ζαχαρωτό!) και να τυλίγουν γύρω από το σώμα τους γιρλάντες και κορδέλες.

«Ο κίνδυνος πνιγμού υφίσταται από τη γέννηση μέχρι τα τρία χρόνια ενός παιδιού», επισημαίνει η παιδίατρος Shelly Flais, συγγραφέας του βιβλίου «Raising Twins» (Ανατρέφοντας δίδυμα»).

Ιδιαίτερα τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια, κρύβουν διάφορους κινδύνους. Μπορεί να περιέχουν μικρές ποσότητες μολύβδου, να τραυματίσουν το μωρό αν σπάσουν, να προκαλέσουν ηλεκτροπληξία ή ασφυξία αν τυλιχτούν κατά λάθος γύρω από το λαιμό του παιδιού.

Μια εναλλακτική λύση είναι να μη στολίσουμε δέντρο για τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού μας ή να κατασκευάσουμε ένα επίπεδο χριστουγεννιάτικο δέντρο από χαρτόνι και γκλίτερ, που θα στερεώσουμε στον τοίχο. Μπορούμε επίσης να στολίσουμε ένα μικρό δεντράκι, που θα τοποθετήσουμε σε κάποιο ψηλό ράφι όπου δεν έχει πρόσβαση το μωρό μας.

Αλλά ακόμα και αν δεν μπορούμε να φανταστούμε Χριστούγεννα χωρίς έλατο, έχουμε πάντα την επιλογή, αντί για φωτάκια και μπάλες, να το στολίσουμε με ακίνδυνα αντικείμενα όπως μικρά φιογκάκια.

Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα όμως ενέχουν και ένα ακόμα ρίσκο, για όλη την οικογένεια: να πάρουν φωτιά οι ξερές βελόνες. Για να το ελαχιστοποιήσουμε, μπορούμε να επιλέξουμε ένα ψεύτικο δέντρο, αφού βεβαιωθούμε ότι δεν είναι φτιαγμένο από εύφλεκτο υλικό, ή ένα νεαρό δεντράκι σε γλάστρα, και φυσικά να το τοποθετήσουμε μακριά από πηγές θερμότητας όπως το τζάκι ή η σόμπα.

Share

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιατί τα μωρά σταματούν να κλαίνε όταν τα παίρνουμε αγκαλιά όρθιοι;
Γιατί τα μωρά σταματούν να κλαίνε όταν τα παίρνουμε αγκαλιά όρθιοι;

Σας έχει τύχει να προσπαθείτε να καθησυχάσετε το μωρό σας για ώρα καθιστοί, και μόλις σηκωθείτε όρθιοι, συνεχίζοντας να το κρατάτε στην αγκαλιά σας, το μωρό να ηρεμεί στη στιγμή; Η παρακάτω έρευνα έχει την εξήγηση.

ΕΜΕΙΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *