«Πότε να δώσω κινητό στο παιδί μου;»

Πώς θα αποφασίσετε αν ήρθε η ώρα να αποκτήσει τη δική του συσκευή

Κείμενο:

 

Όλο και πιο συχνά βλέπουμε πλέον παιδιά μέχρι και από το δημοτικό να έχουν δικό τους κινητό τηλέφωνο, και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και smartphone.

Πολλοί γονείς προβληματίζονται για το πότε είναι ο σωστός χρόνος να αποκτήσει και το δικό τους παιδί κινητό. Ωστόσο, η επιχειρηματολογία του ίδιου του παιδιού, που μπορεί να στηρίζεται κυρίως στο «όλοι οι φίλοι μου έχουν», δεν είναι αρκετή. Από την άλλη, δεν υπάρχει κανόνας που να ορίζει σε ποια ηλικία πρέπει να αποκτά το παιδί μία συσκευή που έχει γίνει για πολλούς ενήλικους τόσο απαραίτητη που είναι σχεδόν «προέκταση» του χεριού τους.

Πολλοί ειδικοί συστήνουν να καθυστερείτε να δώσετε κινητό στο παιδί όσο μπορείτε. Εντούτοις, οι γονείς είναι αυτοί που γνωρίζουν κατά πόσο ένα παιδί είναι έτοιμο, από άποψη ωριμότητας, ενημέρωσης αλλά και ανάγκης, να αποκτήσει κινητό. Προκειμένου να αποφασίσετε, σκεφτείτε τα εξής:

Γιατί χρειάζεται ένα κινητό;
Ρωτήστε το παιδί γιατί πιστεύει ότι χρειάζεται ένα τηλέφωνο, εκτός από το γεγονός ότι είναι ίσως «το μόνο παιδί που δεν έχει». Αναρωτηθείτε, όμως, μήπως «χρειάζεστε» κι εσείς να έχει κινητό. Για παράδειγμα, αν έχει πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες ίσως θα ήταν καλό να έχει μαζί του ένα κινητό για να μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας αν παραστεί ανάγκη ή ακόμα και ένα smartphone με κάποιο app με GPS για να ξέρετε πάντα που είναι, κάτι που θα σας βοηθήσει να είστε λίγο πιο ήσυχη.

Είναι το παιδί έτοιμο;
Θα πρέπει να σκεφτείτε αν είναι υπεύθυνο και δεν θα χάσει-σπάσει-δανείσει σε κάποιον άγνωστο το τηλέφωνο, αν θα ακολουθήσει κάποιους κανόνες που θα βάλετε, όπως ότι πρέπει να απαντάει πάντα όταν το καλείτε, ότι δεν θα καλεί σε 5ψήφιους αριθμούς, ότι δεν θα μιλά με μηνύματα ή μέσω Ίντερνετ με αγνώστους, κλπ.

Με ένα μικρότερο παιδί, μπορείτε να κάνετε ένα τεστ, δίνοντάς του μία συσκευή πιο παλιάς τεχνολογίας, την οποία αν δεν χάσει, σπάσει, κλπ, μπορείτε να αναβαθμίσετε σε smartphone.

Σε αυτή την περίπτωση, όμως, που θα έχει όλο το διαδίκτυο στη διάθεσή του, θα πρέπει να σκεφτείτε αν θέλετε και πώς να ελέγχετε τι κάνει, σε ποιες σελίδες μπαίνει, τι ποστάρει και με ποιους μιλάει. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ρυθμίσεις και app γονεϊκού ελέγχου, για αυτό ενημερώστε το παιδί ότι θα παρακολουθείτε τη «διαδικτυακή» του ζωή και συμφωνήστε ποια apps είναι οκ να χρησιμοποιεί.

Ποιοι είναι οι κανόνες της οικογένειάς σας για τη χρήση συσκευών;
Η χρήση συσκευών με οθόνη, όπως τα smartphones αλλά και οι τηλεοράσεις, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες μπορεί να επηρεάζουν τον ύπνο των παιδιών ακόμα και 6 μηνών, τη γλωσσική ανάπτυξη των μωρών και το επίπεδο προετοιμασίας τους για το σχολείο. Σε μεγαλύτερες ηλικίες, η χρήση smartphones μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα έλλειψη προσοχής, άγχος, πιο φτωχές ικανότητες επικοινωνίας και περιορισμένη φυσική δραστηριότητα.

Για αυτό, πριν του δώσετε ένα κινητό, συζητήστε για το χρόνο που μπορεί να περνά χρησιμοποιώντας το και γιατί είναι σημαντικό να έχει κάποιες ώρες στην καθημερινότητά του χωρίς κινητό. Για παράδειγμα, το οικογενειακό τραπέζι, η κρεβατοκάμαρα και το διάστημα που περνά διαβάζοντας τα μαθήματά του είναι περιστάσεις που μπορείτε να περιορίσετε τη χρήση του τηλεφώνου. Ο περιορισμός, αυτός, όμως, θα πρέπει να ισχύει εκτός από το παιδί και για εσάς, προκειμένου να δώσετε το καλό παράδειγμα. Παράλληλα, ενθαρρύνετε το παιδί να συμμετέχει σε δραστηριότητες, όπως κάποιο άθλημα, που αφενός δεν περιλαμβάνουν τη χρήση κινητού και αφετέρου εξασφαλίζουν ότι ασκείται όσο χρειάζεται, περνώντας χρόνο εκτός του κόσμου της «εικονικής πραγματικότητας» που κρύβει ένα smartphone.

Share

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΜΕΙΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *