Πώς θα βεβαιωθούμε ότι εφαρμόζει τέλεια η ζώνη στο μωρό μας

Αυτό είναι το μεγαλύτερο, δυνητικά θανατηφόρο λάθος που κάνουμε ως γονείς και πώς θα το προλάβουμε.


Στη διάρκεια του χειμώνα, ίσως κάνουμε το λάθος να τοποθετούμε το μωρό μας, ή το νήπιό μας, στο παιδικό καθισματάκι χωρίς να του αφαιρέσουμε προηγουμένως το μπουφάν. Ωστόσο, με αυτό τον τρόπο η ζώνη δεν εφαρμόζει σφιχτά στο σώμα του (καθώς η φουσκωτή επένδυση του μπουφάν έχει ως αποτέλεσμα να μένει ένα περιθώριο ανάμεσα στο σώμα του μωρού και τη ζώνη), αφήνοντάς το ευάλωτο σε δυνητικά θανατηφόρους τραυματισμούς σε περίπτωση ατυχήματος.

Πώς θα καταλάβουμε όμως αν η ζώνη εφαρμόζει καλά σε ένα πολύ μικρό παιδί;

Το ερώτημα που γεννιέται, λοιπόν, είναι το εξής: Πότε ένα ρούχο είναι υπερβολικά φουσκωτό και, επομένως, θα πρέπει να αφαιρεθεί προτού τοποθετήσουμε το μωρό μας στο καθισματάκι του; Για παράδειγμα, μπορούμε αντί για μπουφάν να του φορέσουμε ένα φλις ζακετάκι, ή μήπως κι αυτό είναι πολύ φουσκωτό; Για να δώσουμε την απάντηση, κάνουμε το παρακάτω τεστ:

Δένουμε στο μωρό μας τη ζώνη του χωρίς να του βγάλουμε το μπουφάν ή τη ζακέτα και ελέγχουμε αν η ζώνη εφαρμόζει σφιχτά στο σώμα του. Αμέσως μετά βγάζουμε τη ζώνη, αφαιρούμε το πανωφόρι του μωρού και τη στερεώνουμε ξανά.

Αν η ζώνη εξακολουθεί να εφαρμόζει σφιχτά στο σώμα του ακόμα και χωρίς το πανωφόρι, αυτό σημαίνει ότι μπορούμε άφοβα να του ξαναφορέσουμε το μπουφάν ή τη ζακέτα του προτού ταξιδέψουμε. Αν όμως η ζώνη χωρίς το πανωφόρι είναι χαλαρή σε κάποια σημεία, τότε πρέπει να τη σφίξουμε και να ταξιδέψουμε χωρίς να ξαναφορέσουμε στο μωρό μας το μπουφάν ή τη ζακέτα του, διαφορετικά σε περίπτωση ατυχήματος υπάρχει κίνδυνος το μωρό να φύγει από το κάθισμα.

Πώς θα κρατήσουμε το μωρό μας ζεστό χωρίς το μπουφάν μέσα στο αυτοκίνητο;

Επειδή το ζητούμενό μας δεν είναι μόνο να ταξιδέψουμε με ασφάλεια αλλά και να… προστατεύσουμε το μωρό σας από την πνευμονία, όταν επικρατούν έξω πολύ χαμηλές θερμοκρασίες μπορούμε να του φορέσουμε, πριν από το ταξίδι, πολλές στρώσεις ρούχων. Επιπλέον, ανάλογα με την ηλικία του και με τον καιρό της ημέρας:

1. Μόλις βάλουμε το μωρό στο κάθισμα, το σκεπάζουμε με μία ζεστή κουβέρτα. Φροντίζουμε να έχουμε μία κουβέρτα πάντα μέσα στο αυτοκίνητο στη διάρκεια του χειμώνα.

2. Σκεπάζουμε το μωρό με το μπουφάν του, αν δεν έχουμε εύκαιρη μια κουβέρτα. Χρησιμοποιούμε το πανωφόρι του μωρού σαν κουβέρτα και το καλύπτουμε με αυτό.

3. Ντύνουμε το μωρό μας με μια κουβέρτα-ποδόσακο, ειδική για κάθισμα αυτοκινήτου. Ιδιαίτερα για τα νεογέννητα, είναι η πιο ασφαλής λύση, καθώς είναι ειδικά σχεδιασμένη ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να καλύψει το προσωπάκι του.

Share

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΜΕΙΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *