Πώς θα προστατεύσετε τον εγκέφαλο του έφηβου

Ποιες συνήθειες πρέπει να αποφεύγει σε αυτή την ηλικία

Κείμενο:

Η σωστή διατροφή και οι υγιεινές συνήθειες έχουν τεράστια σημασία στην σωστή ανάπτυξη των παιδιών, ακόμα και στην εφηβική ηλικία. Μία νέα έρευνα έρχεται να δείξει και να τονίσει ακόμα περισσότερο την αξία που έχει ένας υγιεινός τρόπος ζωής στην ανάπτυξη των παιδιών, υποστηρίζοντας ότι το κάπνισμα και η κατανάλωση fast food στην εφηβεία «γερνά» τον εγκέφαλο.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Turku της Φινλανδίας μελέτησαν 3.596 ανθρώπους για 31 χρόνια, παρακολουθώντας και καταγράφοντας τις συνήθειές και τα ιατρικά δεδομένα τους από το 1980 ως το 2011, δηλαδή κατά την παιδική, εφηβική και ενήλικη ζωή τους.

Τα ευρήματά τους έδειξαν ότι ανεξάρτητα από το πόσο υγιεινός ζωή έκαναν ως ενήλικες, η κακή διατροφή και το κάπνισμα στην εφηβεία μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στον εγκέφαλο.

Η επικεφαλής της έρευνας, δρ. Suvi Rovio, εξήγησε ότι όσοι έφηβοι είχαν εκτεθεί σε παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου (κάπνισμα, fast food) και είχαν υψηλότερη πίεση, είχαν εγκέφαλο με ηλικία 8,4 χρόνια μεγαλύτερη σε σχέση με όσους είχαν φυσιολογική πίεση.

Διαπιστώθηκε ακόμη ότι τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης προσέθεταν κατά μέσο όρο 6,6 χρόνια στην ηλικία του εγκεφάλου και ότι οι εγκέφαλοι των καπνιστών ήταν πιο «ηλικιωμένοι», κατά 3,4 χρόνια συγκεκριμένα, σε σχέση με τις νοητικές τους ικανότητες έναντι των μη καπνιστών.

Αποδεικνύεται, έτσι, για άλλη μία φορά η σημασία της διατροφής στα χρόνια που ο άνθρωπος και ο εγκέφαλός του αναπτύσσεται, αφού μπορεί να υπάρξουν επιπτώσεις που να μην είναι δυνατόν να αναστραφούν ακόμα και με την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής, με σωστή διατροφή και άσκηση, στην ενήλικη ζωή.

*iatrikanea.gr

Share

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΜΕΙΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *