Πώς να προσθέσετε λίγη περιπέτεια στο καλοκαίρι του παιδιού σας!

Βιβλία μυστηρίου που θα κάνουν τα παιδιά να κολλήσουν!

Κείμενο:

 

Μια πατημασιά στην αποθήκη. Ένα σημείωμα μέσα σε ένα μπουκάλι. Μια κόκκινη κάλτσα στον σταθμό του τρένου. Είναι αυτές οι μικρές λεπτομέρειες που κρατούν τον μικρό αναγνώστη σε εγρήγορση όταν πιάσει στα χέρια του ένα βιβλίο μυστηρίου και που τον κάνουν να μαθαίνει να απολαμβάνει το διάβασμα μαζί με όλα τα οφέλη του.

Τα μυστήρια έχουν να κάνουν πάντα με αιτία και αποτέλεσμα. Το να μαθαίνει κάποιος από μικρός να αναγνωρίζει τα κίνητρα ενός υπόπτου είναι αυτό που του κρατάει το ενδιαφέρον σε κάθε σελίδα και που κάθε φορά τον κάνει να «ανταγωνίζεται» τον ήρωα του βιβλίου για το ποιος θα καταφέρει να σκεφτεί πρώτος την περιβόητη λύση της ιστορίας.

Παράλληλα, τα βιβλία μυστηρίου δίνουν ένα σημαντικό μήνυμα: είναι ιστορίες όπου ο πιο έξυπνος, όχι ο πιο δυνατός ή ο πιο όμορφος, «κερδίζει» τον «κακό» και λύνει το μυστήριο. Και το πιο σημαντικό; Oι ήρωες των βιβλίων αυτών δεν είναι σούπερ ήρωες, αλλά πραγματικά παιδιά σαν τον μικρό αναγνώστη.

Τα βιβλία μυστηρίου και οι διαφορετικές ιστορίες που περιγράφουν κάνουν το παιδί να θέλει να διαβάσει κι άλλα τέτοιου είδους βιβλία, με αποτέλεσμα να βελτιώνουν την ικανότητα ανάγνωσης, την αυτοπεποίθησή του και την τεχνική γραψίματος μεγαλώνοντας. Αναπτύσσουν τη φαντασία του, πλουτίζουν το λεξιλόγιό του, έτσι ώστε το παιδί να βλέπει το διάβασμα ως τρόπο διασκέδασης και να το αγαπά. Τα μεγαλύτερα παιδιά μαθαίνουν να αναπτύσσουν κριτική σκέψη και αποκτούν τα απαραίτητα εργαλεία φαντασίας για να μπορούν αργότερα να γράψουν και τα ίδια τις δικές τους ιστορίες.

Με τα βιβλία μυστηρίου που προτείνουμε σίγουρα το καλοκαίρι τους θα αποκτήσει μια διαφορετική διάσταση. Ένας καινούργιος κόσμος θα ξεδιπλωθεί μπροστά τους και το βιβλίο θα γίνει η νέα αγαπημένη απασχόληση των παιδιών! Το μόνο που έχετε να κάνετε εσείς είναι να τους δώσετε ένα από τα παρακάτω βιβλία στο χέρι και όλα τα υπόλοιπα θα γίνουν με έναν μαγικό, μυστηριώδη τρόπο!

Για παιδιά από 6 ετών+

Για τα παιδιά των πρώτων τάξεων του δημοτικού ένας νέος κόσμος ανοίγεται μόλις ανακαλύψουν τα βιβλία. Τα αγαπημένα τους παραμύθια παραμένουν στην καρδιά τους, αλλά τώρα αναζητούν κάτι νέο, κάτι που θα τα κάνει να νιώσουν «μεγάλα» σαν τη μαμά τους που διαβάζει τα μεσημέρια στην παραλία, ένα βιβλίο που θα τα κάνει να αισθανθούν οτι τα καταφέρνουν με το διάβασμα και πως τελικά είναι «ωραίο» να διαβάζεις βιβλία.

Διαβάζοντας το “Nτετέκτιβ καλοκαιρινόςτα παιδιά σας θα νιώσουν ότι βρίσκονται “μέσα” στην ιστορία και ότι  μαζί με τον ήρωα βοηθάνε στην υπόθεση της εξαφάνισης του ψαρά. Ένα βιβλίο και μια ιστορία που θα μετατρέψουν το καλοκαίρι τους σε ένα καλοκαίρι δράσης και μυστηρίου! Οι εικόνες που συνοδεύουν το κείμενο και οι δραστηριότητες στο τέλος του βιβλίου απασχολούν τα παιδιά δημιουργικά, ώστε να τους μείνει μια ευχάριστη αίσθηση από το πρώτο τους βιβλίο μυστηρίου. Επιπλέον, μπορούν αν θέλουν να ακούσουν δωρεάν την ίδια τη συγγραφέα να αφηγείται την ιστορία σε QR code χάρη στην καινοτόμα πρωτοβουλία των εκδόσεων Μεταίχμιο!

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Οι τελευταίες ζεστές μέρες του καλοκαιριού κυλούν μονότονα στο μικρό ψαροχώρι, ώσπου ο ψαράς εξαφανίζεται. Οι μεγάλοι τον αναζητούν κουβεντιάζοντας στην ακροθαλασσιά, ενώ ο μικρός μας ήρωας αναλαμβάνει δράση. Θα τα καταφέρει άραγε ο καλοκαιρινός ντετέκτιβ να βρει απάντηση στην υπόθεση της εξαφάνισης του ψαρά; Σύμμαχοί του στην αναζήτηση αυτή μία φωτογραφία και η μυστηριώδης μυρωδιά της κανέλας.

Συγγραφέας: Ιουλία Κωστοπούλου

Εικονογράφηση: Ρένια Μεταλληνού

Σειρά: Διαβάζω ιστορίες

 

Για παιδιά από 9 ετών+

Τα μεγαλύτερα παιδιά (9+) αναζητούν να λύσουν το μυστήριο δίνοντας έμφαση στα στοιχεία που παρουσιάζονται στο βιβλίο. Τα συναρπάζει το να μπορούν να σκέφτονται σαν ντετέκτιβ! Όχι μόνα τους όμως, αλλά με την αγαπημένη τους παρέα και τους φίλους τους! Έτσι συμβαίνει με την Πένι, τους  Άπαιχτους Ντετέκτιβ και τον Σέρλοκ Χολμς!

Τα μυστικά της Πένι Πέπερ 5: Kατάσκοποι στην άμμο 

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Διακοπές στην Ιταλία! Μαζί µε την Πένι θα πάνε η Μάιλι η σκυλίτσα της και η κολλητή της η Ίντα. Και το πράγµα γίνεται όλο και καλύτερο: τελείως συµπτωµατικά η Φλώρα και η Μαρί θα αποφασίσουν να κάνουν διακοπές στο ίδιο µέρος. Να όµως που η ντετεκτιβοσυµµορία ενώνει ξανά τις δυνάµεις της, αφού στο ξενοδοχείο όπου µένουν η Φλώρα και η Μαρί αρχίζουν να εξαφανίζονται µπουρνούζια και πετσέτες. Και όχι μία ή δύο, αλλά εκατοντάδες. Οι ντετέκτιβ είναι σε επιφυλακή και σύντοµα πέφτουν πάνω στα κλοπιµαία – στην πλαζ, στο κάµπινγκ… Μόνο που ίχνη του δράστη δεν υπάρχουν ούτε για δείγµα. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι κοφτερά ντετεκτιβικά µυαλά.

Συγγραφέας: Ουλρίκε Ράιλανς

Εικονογράφηση: Λίζα Χενς

Μετάφραση: Δαρεία Τζαννετάκη

Σειρά: Λογοτεχνία για παιδιά

Τίτλος πρωτοτύπου: Penny Pepper – Spione am Strand

Άπαιχτοι Ντετέκτιβ 3-Υπόθεση: Παραλίες, πλάκες και (παλαβές) πριγκίπισσες 

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Τα σχολεία έκλεισαν και το καλοκαίρι έφτασε για όλους. Σούπερ; Ντούπερ! Μαγιό, μάσκα, μπάλα και δρόμο για τις παραλίες. Για φοβερές πλάκες και τρομερές βουτιές στο Γλαροχώρι. Για ήλιο, θάλασσα και χαρά. Χαρά; Χμ… Ναι… Δυστυχώς, όχι για όλους!

Οι φωτεινές μέρες σκοτεινιάζουν όταν τα παιχνιδιάρικα κουτάβια της κατασκήνωσης εξαφανίζονται. Κάποιος τα έκλεψε; Κάποιος τα βασάνισε; Κάποιος τα σκότωσε; Τέρμα οι πλάκες, τα πράγματα γίνονται σοβαρά και οι Άπαιχτοι Ντετέκτιβ ρίχνονται στο κυνήγι! Τρομακτικοί πύργοι, σκοτεινοί φάροι, έρημα ψαροχώρια, αγριεμένα φαντάσματα, τίποτα δεν τους σταματά μέχρι να ανακαλύψουν τι απέγιναν οι τρεις γλυκές, χνουδωτές πριγκίπισσες. Αλήθεια τώρα… Δεν είναι τέλειο να είσαι ντετέκτιβ;

Συγγραφέας: Θοδωρής Παπαθεοδώρου

Εικονογράφηση: Λέλα Στρούτση

Σειρά: Λογοτεχνία για παιδιά

Ακαδημία της οδού Μπέικερ 1: O Σέρλοκ Χολμς και το εξαφανισμένο διαμάντι

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Ο Τζον Γουάτσον δεν έχει προλάβει καλά καλά να πατήσει το πόδι του στην Ακαδημία της Οδού Μπέικερ και γνωρίζει τον μυστηριώδη Σέρλοκ Χολμς. Έτσι βρίσκεται μπλεγμένος σε μια ιλιγγιώδη περιπέτεια που έχει να κάνει με ένα διάσημο διαμάντι, μια επεισοδιακή ληστεία και έναν από τους πιο τρομακτικούς εγκληματίες του κόσμου, τον διαβόητο Μοριάρτι…

Το παιχνίδι τώρα ξεκινάει! Το μυστήριο πυκνώνει! Το ερώτημα είναι… θα μπορέσουν ο Σέρλοκ Χολμς και ο Τζον Γουάτσον να το λύσουν πριν τελειώσει η σχολική χρονιά;

Μια εισαγωγή στους κλασικούς χαρακτήρες του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ που θα καθηλώσει κάθε νεαρό επίδοξο ντετέκτιβ!

Συγγραφέας: Σαμ Χερν

Εικονογράφηση: Σαμ Χερν

Μετάφραση: Μάρω Ταυρή

Σειρά: Λογοτεχνία για παιδιά

Τίτλος πρωτοτύπου:  Baker Street Academy 1: Sherlock Holmes and the disappearing diamond

Για μεγαλύτερα παιδιά

Στα παιδιά από 10 ετών και πάνω το ενδιαφέρον επικεντρώνεται πλέον στα πιο «επικίνδυνα» και τρομακτικά μυστήρια. Μυστήρια και ιστορίες που μοιάζουν ακατόρθωτα, αλλά που έχουν να κάνουν και με όσα βιώνουν στη δική τους καθημερινότητα. Θέλουν να διαβάζουν για ήρωες-παιδιά, λίγο μεγαλύτερης ηλικίας, με τα ίδια ακριβώς προβλήματα και ανησυχίες που αντιμετωπίζουν κι εκείνα.

Ο Τζάστιν Γκρέι και οι Φύλακες της Γης

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Τι κάνεις όταν η αποστολή σου είναι το ακατόρθωτο; Τέσσερα παιδιά. Ένα μυστηριώδες αέριο που απειλεί τον πλανήτη. Εννιά μέρες διορία για να σώσουν τον κόσμο.

Ο δωδεκάχρονος Τζάστιν Γκρέι έχει βαρεθεί τους υπερήρωες και τα απίστευτα κατορθώματά τους. Στην αληθινή ζωή-σίγουρα πάντως στη δική του ζωή-οι κακοί και οι νταήδες είναι εκείνοι που πάντοτε νικούν. Όταν όμως έξω από το παράθυρό του ανακαλύπτει έναν άκρως απόρρητο φάκελο με αινιγματικά στοιχεία για ένα επικίνδυνο αέριο που απειλεί τον πλανήτη, θα κληθεί ο ίδιος να σώσει τον κόσμο. Με τη βοήθεια του κολλητού του Πραβ, της αντιδραστικής Ζόι και της δημοφιλούς μπλόγκερ του σχολείου Λάνα, ο Τζάστιν ρίχνεται στο κυνήγι των στοιχείων που θα αναγκάσουν τον Πρόεδρο της Αμερικής να πάρει μέτρα για να σταματήσει η υπερθέρμανση του πλανήτη. Θα μπορέσουν τέσσερα συνηθισμένα παιδιά να καταφέρουν το αδύνατο, την ίδια ώρα που ένας απειλητικός άντρας τα καταδιώκει στα πέρατα της Γης;

Συγγραφέας: Ελένη Ανδρεάδη

Εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου

Σειρά: Λογοτεχνία για παιδιά

Share

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΜΕΙΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *