Σάρα Τοσκάνο: «Μέσα από το θέατρο γονείς και μωρά μοιράζονται ένα ταξίδι εξερεύνησης»

Γιατί αξίζει να φέρετε το μωρό σας σε επαφή με το θέατρο; Και γιατί αξίζει, και με το παραπάνω, να αφιερώσετε ένα πρωινό Σαββάτου στο «Θα βγω απ’ το αυγό»; Οι απαντήσεις, στη συνέντευξη που μας έδωσε η Σάρα Τοσκάνο, μια από τους συντελεστές της επιτυχημένης αυτής βρεφικής παράστασης, που επιστρέφει από 5/5!

Η προσμονή και η περιέργειά μου ήταν ανάμεικτες με το φόβο όταν, πέρυσι το χειμώνα, αποφάσισα να πάω με τον τότε 1 έτους γιο μου στη βρεφική παράσταση «Θα βγω απ’ το αυγό» της ομάδας Anumati: Μήπως το «ανήσυχο», για να το πούμε ευγενικά, παιδί μου, που δεν στέκεται για περισσότερα από μερικά δευτερόλεπτα στο ίδιο σημείο, καταστρέψει την παράσταση – αποφασίζοντας, για παράδειγμα, σε ανύποπτο χρόνο να αρχίσει να τρέχει πέρα δώθε πάνω στη σκηνή, ή γκρινιάζοντας από την αρχή μέχρι το τέλος;

Όμως αυτό που συνέβη τελικά, με εξέπληξε ευχάριστα: Ο γιος μου έγινε αρνάκι. Παρακολούθησε την παράσταση αφοσιωμένος και εντυπωσιασμένος σε κάθε ένα από τα 45 λεπτά της, επιβεβαιώνοντας την υπόσχεσή της να κερδίσει «το πιο απαιτητικό κοινό του κόσμου όλου», δηλαδή θεατές από 4 έως και 18 μηνών.

Φέτος λοιπόν, που η παράσταση επέστρεψε για τρίτη χρονιά στο θέατρο Άβατον, για να παρουσιάσει την ιστορία του Λευτέρη, ενός νεογέννητου περιστεριού που κάνει τα πρώτα του… φτερουγίσματα, ζητήσαμε από μια από τους συντελεστές της, την παιδαγωγό και δασκάλα χορού Σάρα Τοσκάνο -πιστοποιημένη παιδαγωγό, δασκάλα χορού και απόφοιτο του Rotterdam Foundation For The Arts- να μοιραστεί με το Childit τα μυστικά της επιτυχίας του βρεφικού θεάτρου, αλλά και την προσωπική της εμπειρία από τη μητρότητα.

Ποια μέσα χρησιμοποιεί μια βρεφική παράσταση για να κερδίσει τους μικρούς θεατές της;
«Όπως και σε θεατρικά για ενήλικες, ο ρυθμός της παράστασης είναι πολύ σημαντικός. Πρέπει να είναι αρκετά αργή ώστε τα μωρά να μπορούν να την παρακολουθήσουν αλλά ταυτόχρονα να έχει και πολλές εναλλαγές ώστε να τα κρατάει διαρκώς σε εγρήγορση, μιας και τα μωρά δεν μπορούν να μείνουν συγκεντρωμένα για πάρα πολλή ώρα. Στο “Θα βγω απ’ το αυγό” χρησιμοποιούμε πολλά ερεθίσματα για τα μωρά, όπως φούσκες, χρώματα, πούπουλα, υφάσματα με διαφορετικές υφές και φυσικά ζωντανή μουσική».

Τι μπορεί να αποκομίσει ένα βρέφος από το «Θα βγω απ’ το αυγό» και γενικά από μια βρεφική παράσταση;
«Πάνω απ’ όλα, και με δεδομένο πως αυτή η παράσταση αποτελεί την πρώτη θεατρική εμπειρία των μωρών, θέλουμε αυτά να διασκεδάσουν. Να ψυχαγωγηθούν και να ταξιδέψουν σ’ ένα διαφορετικό κόσμο. Τα μωρά, όπως και οι ενήλικες, έχουν ανάγκη να βλέπουν καινούρια πράγματα και να μοιράζονται με τους γονείς τους διαφορετικές εμπειρίες».

Πότε μια βρεφική παράσταση μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένη, κατά τη γνώμη σας;
«Όπως ξέρουν οι πιο πολλοί γονείς, το να κρατήσεις την προσοχή των μωρών για 45 λεπτά είναι ένας άθλος. Εμείς έχουμε σχεδιάσει την παράσταση έτσι ώστε να το καταφέρνουμε. Και αυτό είναι κάτι που για εμάς κάνει την παράσταση επιτυχημένη. Οι γονείς που έρχονται ξαφνιάζονται όταν βλέπουν τα βρέφη τους να είναι προσηλωμένα και να θέλουν να πάρουν μέρος σε αυτό που γίνεται».

Για τους συντελεστές μιας βρεφικής παράστασης, από ποιες απόψεις διαφέρει η εμπειρία του ανεβάσματός της σε σχέση με εκείνη μιας παράστασης που απευθύνεται σε ενήλικες;
«Γενικά όταν κάνεις παραστάσεις για ενήλικες, ως ηθοποιός παίζεις πιο “ρεαλιστικά”. Σε μια παράσταση για βρέφη οι ηθοποιοί πρέπει να είναι πάρα πολύ εκφραστικοί, κάνοντας για παράδειγμα γκριμάτσες και εκφράσεις ώστε να κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον των μωρών. Επίσης όταν απευθύνεσαι σε μωρά δεν πρέπει να παίζεις πολύ δυνατά ή απότομα ή γρήγορα γιατί θέλουν ηρεμία και χρόνο ώστε να επεξεργαστούν αυτό που γίνεται. Στην παράστασή μας δουλέψαμε πολύ και πειραματιστήκαμε ώστε να βρούμε μια λεπτή γραμμή υποκριτικά, που να περιλαμβάνει μεγάλες αλλά ήπιες κινήσεις, συναισθήματα απλά αλλά και αποτελεσματικά και σκηνές που είναι εκφραστικές χωρίς τη χρήση ούτε μίας λέξης».

Δεδομένου ότι είναι ήδη η 3η χρονιά της παράστασης, μπορείτε να θυμηθείτε μια συγκεκριμένη βρεφική αντίδραση που ξεχωρίσατε, επειδή για παράδειγμα ήταν συγκινητική ή αστεία;
«Όλες οι αντιδράσεις των μωρών είναι ιδιαίτερες. Καθένα αντιδρά με το δικό του τρόπο και αυτό είναι υπέροχο να το βλέπεις. Κάτι που θυμάμαι χαρακτηριστικά είναι ένα κοριτσάκι που δεν μιλούσε ακόμα, αλλά ήξερε να λέει τη λέξη “ουαου”. Κάθε φορά που κάναμε κάτι που της άρεσε, αναφωνούσε “ουαου”. Μέσα σε 45 λεπτά πρέπει να το είπε πάνω από 20 φορές. Είναι πολύ ωραίο να εντυπωσιάζεις τα μωρά με απλά πράγματα που εμείς θεωρούμε δεδομένα».

Έχετε κι εσείς μια κορούλα. Ποιο ήταν το feedback της για την παράσταση «Θα βγω απ’ το αυγό»;
«Ξεκινήσαμε την παράσταση λίγους μήνες μετά τη γέννηση της μικρής. Επειδή θήλαζα, η κόρη μου ήταν κάθε Σάββατο μαζί μου στο θέατρο και έβλεπε την παράσταση. Επίσης όταν κάναμε πρόβες ήμασταν συνήθως στο σπίτι μου και όποτε είχαμε ενδοιασμό για κάτι, το δοκιμάζαμε στην κόρη μου για να δούμε αν δουλεύει. Το feedback της ήταν αναγκαίο για τη δημιουργία της παράστασης».

Με ποιους τρόπους η μητρότητα έχει επηρεάσει την ερμηνεία σας επί σκηνής;
«Γενικά έχω δουλέψει πολύ με παιδιά, αλλά όταν έμεινα έγκυος ήταν που αποφάσισα να φτιάξω μια παράσταση για βρέφη. Σε αντίθεση με το πόσα πράγματα υπάρχουν για παιδιά, οι δραστηριότητες που μπορεί να κάνει ένας γονιός με το μωρό του είναι λίγες και αυτό ήταν κάτι που ένιωσα ως μητέρα. Αυτός ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους που ήθελα να ανεβάσουμε αυτή την παράσταση: Οι γονείς με τα μωρά τους να μοιραστούν μια εμπειρία και ένα ταξίδι εξερεύνησης μέσα από το θέατρο».

Info
Παραστάσεις από 5/5 έως 19/5, κάθε Σάββατο, στις 10:30, 12:00 και 13:30, στο Θέατρο Άβατον, Ευπατριδών 3, Γκάζι, μετρό Κεραμεικός. Εισιτήρια: 15 ευρώ (1 γονιός και μωρό), 20 ευρώ (2 γονείς και μωρό). Πληροφορίες-κρατήσεις: 210 3412689, www.theatroavaton.gr

Η βρεφική παράσταση «Θα βγω απ’ το αυγό» είναι εμπνευσμένη από το παραμύθι «Ο Λευτέρης, ένα περιστέρι δίχως ταίρι» της Μαρίνας Πλεμμένου. Ιδέα-Σκηνοθεσία: Ομάδα Anumati, μουσική: Δάφνη Φαραζή, σκηνικά-κουστούμια: Χριστίνα Κωστέα, φωτογραφίες-αφίσα: Νίκος Καρανικόλας. Παίζουν: Νάντια Δαλκυριάδου, Έλενα Ζάχου, Σάρα Τοσκάνο. Εδώ μπορείτε να δείτε το trailer της.

 

Share

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πάνος Βαλαβάνης: «Με το παραμύθι και το συναίσθημα πρέπει να προσεγγίζεται αρχικά η Ιστορία»
Πάνος Βαλαβάνης: «Με το παραμύθι και το συναίσθημα πρέπει να προσεγγίζεται αρχικά η Ιστορία»

Εμπνέεται από τη Μαρία Μοντεσσόρι και ονειρεύεται να αποκαλυφθεί ο τάφος του Περικλή. Αξίζει να γνωρίσετε τον καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας και συγγραφέα του επιτυχημένου παιδικού βιβλίου «Ο λόφος με τα κρυμμένα μυστικά», μέσα από τη συνέντευξη που έδωσε στο Childit.gr

ΕΜΕΙΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *