Τα έξυπνα παιδιά θα ζήσουν μέχρι τα βαθιά γεράματα

Η ευφυΐα στην παιδική ηλικία συνδέεται με τη μακροζωία, σύμφωνα με μια μεγάλη σκοτσέζικη έρευνα.

Όσο καλύτερες επιδόσεις σημειώνει ένα παιδί σε τεστ ευφυΐας, τόσο το πιθανότερο είναι όχι μόνο να πετύχει αργότερα στη ζωή του αλλά και να ζήσει περισσότερα χρόνια. Αυτό έδειξε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση BMJ.

Σκοτσέζοι ερευνητές, αφού μελέτησαν τα στοιχεία 75.252 αντρών και γυναικών που γεννήθηκαν το 1936, οι οποίοι σε ηλικία έντεκα ετών (το 1947) είχαν υποβληθεί σε τεστ ευφυΐας, ανακάλυψαν ότι όσοι είχαν παρουσιάσει χαμηλότερα σκορ ήταν πιθανότερο να πεθάνουν νεότεροι από καρδιαγγειακές παθήσεις, νόσους του αναπνευστικού, καρκίνο του πνεύμονα ή του στομάχου. Επίσης αντιμετώπιζαν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από ατυχήματα. Ακόμα και όταν οι επιστήμονες συνεκτίμησαν παράγοντες όπως το κάπνισμα, ο συσχετισμός ανάμεσα στην ευφυΐα και τη μακροζωία παρέμεινε.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμα γιατί η ευφυΐα στην παιδική ηλικία συνδέεται με ένα υψηλότερο προσδόκιμο ζωής, αλλά είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα ενδεχόμενα», σχολίασε ο Ian J. Deary, επικεφαλής ερευνητής και καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. «Ο τρόπος ζωής, η εκπαίδευση, η ανέχεια και η κληρονομικότητα ίσως όλα παίζουν κάποιο ρόλο», πρόσθεσε.

 

Share

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΜΕΙΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *