Τα δευτερότοκα αγόρια προκαλούν μπελάδες

Δεν το λέμε εμείς, αλλά μια νέα έρευνα που διεξάχθηκε σε δεκάδες χιλιάδες παιδιά.

Μπορεί κάποιοι να λένε για τα παιδιά ότι «ένα ίσον κανένα», όμως σύμφωνα με μια νέα έρευνα «δύο ίσον φασαρίες».

Ένας οικονομολόγος του MIT, ο Joseph Doyle, αφού μελέτησε τις περιπτώσεις δεκάδων χιλιάδων παιδιών από διαφορετικά μέρη του κόσμου, θέλοντας να δει αν η σειρά γέννησης παίζει ρόλο στην εξέλιξη ενός ανθρώπου, ανακάλυψε ότι τα δευτερότοκα αγόρια είναι 20-40% πιθανότερο να εμπλακούν σε ανεπιθύμητες συμπεριφορές στο σχολείο αλλά και σε ποινικά κολάσιμες πράξεις αργότερα στη ζωή τους από τα πρωτότοκα αγόρια.

Πώς εξηγείται όμως αυτή η διαφορά; «Η διαφορετική προσοχή που δίνουν οι γονείς σε κάθε παιδί λόγω της σειράς γέννησής του πιθανόν να κάνει τα δευτερότοκα πιο επιρρεπή στην παραβατικότητα», υποθέτουν οι ειδικοί.

Με απλά λόγια, ενώ τα πρωτότοκα απολαμβάνουν την αμέριστη προσοχή των γονιών τους, τα δευτερότοκα μεγαλώνουν στη σκιά των μεγαλύτερων αδερφών τους, γεγονός που ενδεχομένως να επηρεάζει μακροπρόθεσμα τη συμπεριφορά των μικρότερων παιδιών.

Μια άλλη πιθανή εξήγηση που δίνουν επιστήμονες; «Τα πρότυπα συμπεριφοράς που έχουν τα πρωτότοκα παιδιά είναι ενήλικες (δηλαδή οι γονείς τους). Τα πρότυπα που έχουν τα δευτερότοκα είναι ατίθασα νήπια (δηλαδή τα μεγαλύτερα αδέρφια τους)».

Όλα αυτά δεν σημαίνουν, βέβαια, ότι οι γονείς αγοριών πρέπει να αρχίσουν αυτομάτως να ανησυχούν για το ποινικό μητρώο του μικρότερου γιου τους. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, τα παραπάνω ευρήματα σκιαγραφούν μια γενική εικόνα χωρίς να απεικονίζουν απαραίτητα ό,τι συμβαίνει σε κάθε οικογένεια.

Share

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιατί οι Σκανδιναβοί αφήνουν τα παιδιά τους να παίξουν έξω ακόμα και όταν κάνει κρύο;
Γιατί οι Σκανδιναβοί αφήνουν τα παιδιά τους να παίξουν έξω ακόμα και όταν κάνει κρύο;

Τι σημαίνει «friluftsliv» και γιατί αυτή η λέξη κρύβει το μυστικό της υγείας και της ευτυχίας; Μήπως ήρθε η στιγμή να σταματήσουμε να είμαστε κλεισμένοι, μικροί μεγάλοι, σε ένα διαμέρισμα; Η Αμερικανίδα Melissa L. Fenton απαντά, σε ένα κείμενο με το οποίο εύκολα θα ταυτιστούμε και οι Έλληνες γονείς.

ΕΜΕΙΣ

Όταν συνειδητοποιούμε ότι μοιάζουμε πάρα πολύ στα παιδιά μας
Όταν συνειδητοποιούμε ότι μοιάζουμε πάρα πολύ στα παιδιά μας

Κάποιες φορές υιοθετούμε συμπεριφορές που δεν θα θέλαμε να δούμε στα παιδιά μας. Αυτή η συνειδητοποίηση, σύμφωνα με την μπλόγκερ Katie Blackburn (Just Enough Brave), είναι ένα πρώτο βήμα για να αρχίσουμε να τους δίνουμε το καλό παράδειγμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *