Τα λιπαρά στην εγκυμοσύνη αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού για τις κόρες μας;

Αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα μιας νέας αμερικανικής έρευνας.

Οι γυναίκες που ακολουθούν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού όχι μόνο για την κόρη τους αλλά για τις επόμενες τρεις γενιές, δηλαδή και για τα εγγόνια και τα δισέγγονά τους. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν Αμερικανοί ερευνητές μετά από πειράματα σε ποντίκια, σύμφωνα με νέο δημοσίευμα της επιθεώρησης Breast Cancer Research.

«Παράγοντες που συνδέονται με το περιβάλλον και τον τρόπο ζωής, όπως είναι η διατροφή, θεωρείται ότι παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αύξηση του κινδύνου του καρκίνου του μαστού, και με τα πειράματα σε ζώα αναζητούμε τους υποκείμενους βιολογικούς μηχανισμούς», σχολίασε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Leena Hilakivi-Clarke, Phd, καθηγήτρια Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν.

Τα πειραματόζωα της συγκεκριμένης μελέτης τράφηκαν με λιπαρά από αραβοσιτέλαιο τα οποία φαίνεται να προκάλεσαν γενετικές αλλαγές που ανέβασαν σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού για τους θηλυκούς απογόνους τους.

Μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά σχετίζεται με την ανάπτυξη φλεγμονής, η οποία με τη σειρά της έχει συνδεθεί από πολλές επιδημιολογικές μελέτες με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, εξηγεί η Hilakivi-Clarke.

«Μελέτες έχουν δείξει ότι οι εγκυμονούσες τρώνε περισσότερα λιπαρά από τις άλλες γυναίκες, κατανάλωση που αυξάνεται μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου τριμήνου της κύησης», προσθέτει η ίδια ειδικός.

Φυσικά, απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιωθεί το εύρημα της αμερικανικής μελέτης. Αλλά σε κάθε περίπτωση η μετρημένη κατανάλωση λιπαρών στη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το βάρος σας υπό έλεγχο, κάτι αναμφισβήτητα ωφέλιμο και για εσάς και για το έμβρυο.

 

Share

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΜΕΙΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *