Τα μικρόβια που σώζουν τη ζωή των παιδιών μας

Αφήστε τα να έρθουν σε επαφή με το χώμα, με τη λάσπη, με τη φύση, προτρέπει ένας γιατρός που κέρδισε τον τίτλο «Πατέρας της Χρονιάς», σε ένα βίντεο που αξίζει να δούμε όλοι οι γονείς.

«Η βρομιά μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα ενός παιδιού»: Έτσι τιτλοφορείται το βίντεο ενός γιατρού και πατέρα, του Dr. Jack Gilbert, συγγραφέα του βιβλίου «Dirt is Good» («Η βρομιά είναι ωφέλιμη»), ο οποίος κέρδισε τον τίτλο «Πατέρας της Χρονιάς» από την ιστοσελίδα για μπαμπάδες Fatherly.com.

«Ο κόσμος είναι γεμάτος βακτήρια, σωστά;», διερωτάται ο ίδιος στο βίντεο και προσθέτει:

«Μικρόβια αιωρούνται στον αέρα ανάμεσά μας. Τα φύλλα που στοιβάζονται στο έδαφος είναι καλυμμένα από βακτήρια και μύκητες. Τα παιδιά μας εκτίθενται διαρκώς σε ένα πλούσιο σύμπαν μικροβίων. Τα βάζουν στο στόμα, στη μύτη τους. Αυτή η έκθεση βοηθάει το ανοσοποιητικό τους σύστημα να αναπτύσσεται και να δοκιμάζεται, να εκπαιδεύεται έτσι ώστε να γίνεται πιο ισχυρό και να στηρίζει τη ζωή.

[…]

Την ώρα της γέννησής μας, εφοδιαζόμαστε τα βακτήρια που η μητέρα μας έχει συγκεντρώσει μέχρι σήμερα στη ζωή της: διαφορετικά βακτήρια, που βοηθούν στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Το ένα παιδί μου έχει διαγνωστεί με αυτισμό, έτσι ανέκαθεν προσπαθούσα να εξετάσω αν τα βακτήρια παίζουν κάποιο ρόλο σε αυτό.

Παιδιά που αναπτύσσουν άσθμα, παχυσαρκία, τροφικές αλλεργίες, αυτισμό… όλα αυτά μπορούν να διαμορφωθούν από το είδος της μικροβιακής εμπειρίας που βιώνουμε τους πρώτους μήνες της ζωής μας.

Στη δυτική κοινωνία μας, έχουμε πάρει διαζύγιο από τον έξω κόσμο. Γιατί τόσο πολλοί στην κοινωνία μας υποφέρουν από καταστάσεις που δεν ήταν ιδιαίτερα συνηθισμένες σε άλλες κοινωνίες;

[…]

Έχουμε εξαιρετική πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη, αλλά για κάποιο λόγο, έχουμε αναπτύξει ένα πλήθος άλλων παθήσεων. Τι ακριβώς συμβαίνει;

Ο Dylan διαγνώστηκε με αυτισμό και άρχισε να έχει προβλήματα στο σχολείο, ενώ ο Hayden διαγνώστηκε με ήπια ΔΕΠΥ. Κανένα από τα δυο μου παιδιά δεν χρειάζονται πραγματική βοήθεια, θα επιβιώσουν άνετα μόνα τους, είναι απίστευτα δυνατά και έξυπνα παιδιά, αλλά υπάρχουν πολλά άλλα παιδιά εκεί έξω που υποφέρουν από κάποιες από αυτές τις διαταραχές σε πολύ ακραίες μορφές.

[…]

Θέλησα λοιπόν να εξετάσω αν οποιαδήποτε από τις νέες αυτές επιστημονικές γνώσεις του πώς τα μικρόβια επηρεάζουν το σώμα και το μυαλό μας μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά ώστε να μην υποφέρουν από τέτοιες καταστάσεις ή τουλάχιστον να περιορίσουμε ορισμένες από τις αρνητικές συνέπειές τους.

[…]

Κρατώντας ένα παιδί σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον, στην πραγματικότητα μπορεί να επηρεάζουμε αρνητικά την ανάπτυξή του με τρόπο που να του σταθεί εμπόδιο για μια υγιή ζωή.

Ευτυχώς, με τη γυναίκα μου ανέκαθεν αγαπούσαμε το περπάτημα, απολαμβάναμε να είμαστε έξω, και τώρα επιτέλους έχουμε αποτελέσματα που λένε ότι όσο περισσότερο χρόνο περνάς έξω, τόσο πιο ευτυχισμένος είσαι.

Είμαι μπαμπάς σημαίνει δημιουργώ μια ζωή και καθοδηγώ κάποιον μέσα σε αυτήν έτσι ώστε να είναι ο εαυτός του και αυτός που θέλει να γίνει».

Παρακολουθήστε εδώ το βίντεο (στα αγγλικά).

Διαβάστε εδώ για μια νέα έρευνα που συνδέει την υπερβολική αποστείρωση με τη λευχαιμία.

Share

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΜΕΙΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *