Now Reading
Τα μυστικά μιας έμπειρης νταντάς για να ετοιμάζετε γρήγορα και «ανώδυνα» τα παιδιά για έξω

Τα μυστικά μιας έμπειρης νταντάς για να ετοιμάζετε γρήγορα και «ανώδυνα» τα παιδιά για έξω

Αν αργείτε συστηματικά στα ραντεβού σας γιατί δεν μπορείτε με τίποτα να «μαζέψετε» τα παιδιά για να ετοιμαστούν ή πάντα, πριν από μια έξοδο, καταλήγετε να τσακώνεστε μαζί τους, ακολουθήστε τις συμβουλές της baby sitter.

Πόσες φορές, ενώ περιμένετε πώς και πώς να βγείτε βόλτα, η διάθεσή σας χαλάει προτού ακόμα διασχίσετε το κατώφλι της εξώπορτας, καθώς καταλήγετε να τσακώνεστε με τα παιδιά σας που δεν θέλουν με τίποτα να φορέσουν τα παπούτσια τους ή να σταματήσουν να βλέπουν την αγαπημένη τους εκπομπή; Ίσως ακόμα έχετε φτάσει σε σημείο να ακυρώσετε μια έξοδο, επειδή σας κουράζει η σκέψη και μόνο της οικογενειακής προετοιμασίας, η οποία συχνά παίρνει διαστάσεις στρατιωτικής εκστρατείας.

Υπάρχει τρόπος να κάνετε την όλη εμπειρία πιο σύντομη και πιο ανώδυνη; Αυτό πιστεύει η Amanda Dunyak, επαγγελματίας νταντά και αρχισυντάκτρια του περιοδικού Nanny Magazine. «Από την εμπειρία μου, το καλύτερο είναι να παραμείνετε σταθεροί όσο γίνεται περισσότερο σε μια ρουτίνα. Τα παιδιά δεν έχουν αίσθηση του χρόνου, οπότε μπορεί να βοηθήσει αν τα βάλετε σε ένα ρυθμό χρησιμοποιώντας ένα οπτικό ή ακουστικό εργαλείο, όπως ένα χρονόμετρο».

Η ίδια συνηθίζει να χρησιμοποιεί προγράμματα με εικόνες, που βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν οπτικά τη διαδοχή των δραστηριοτήτων. Όπως τονίζει, η προσοχή τους αποσπάται λιγότερο όταν καταλαβαίνουν τι πρόκειται να ακολουθήσει σε μια διαδικασία. Όπως «πρώτα φοράμε παπούτσια, μετά μπαίνουμε στο κάθισμα του αυτοκινήτου».

«Ίσως σας φαίνεται χρονοβόρο, αλλά βοηθώντας τα παιδιά να καταλάβουν τη μετάβαση στην επόμενη δραστηριότητα, ηρεμούμε το μυαλό τους και αυτό είναι μακροπρόθεσμα ωφέλιμο για όλη την οικογένεια», σχολιάζει η Dunyak.

Για να ανακουφίσουμε, επίσης, όλη την οικογένεια από το στρες, μπορούμε να μετατρέψουμε κομμάτια της όλης διαδικασίας σε παιχνίδια και τραγούδια. «Βάλτε αυτοκόλλητα στα παπούτσια για να ξεχωρίζει το δεξί από το αριστερό, πράγμα που μπορεί να κάνει τη δραστηριότητα διασκεδαστική για το παιδί. Όσο περισσότερο παίζετε αυτό το παιχνίδι, τόσο περισσότερο θα ανυπομονεί το παιδί για τη συγκεκριμένη ρουτίνα και θα είναι πρόθυμο να την ακολουθήσει».

Δώστε προσοχή, επίσης, στη διαρρύθμιση του χώρου: φροντίστε να μην υπάρχουν κοντά στην εξώπορτα αντικείμενα που μπορεί να λειτουργήσουν σαν αντιπερισπασμοί και πειρασμοί της τελευταίας στιγμής, όπως παιχνίδια ή το αγαπημένο πανωφόρι του παιδιού σας (το οποίο ζητάει να φορέσει ακόμα και μέσα στο κατακαλόκαιρο).

Δείτε Επίσης

Τέλος, προσπαθήστε να ελέγξετε το στρες και τον εκνευρισμό σας, γιατί αν γίνετε νευρικοί, θα το μεταδώσετε και στο παιδί σας. Ακόμα και αν έχετε ήδη αργήσει στο ραντεβού σας. «Αναπνεύστε και δώστε το χρονικό περιθώριο στο παιδί σας να κατανοήσει τη μετάβαση που συμβαίνει και να προετοιμαστεί για αυτήν».

Αυτό είναι ίσως και το μεγαλύτερο μυστικό μιας νταντάς, που στη διάρκεια της ζωής της έχει ετοιμάσει δεκάδες παιδιά για να τα πάει στην παιδική χαρά ή στο μπακάλικο της γειτονιάς: η θετική στάση.

«Ως νταντά, μπορώ να πω ότι αν κάνετε μια καθημερινή δραστηριότητα διασκεδαστική ή τη μετατρέψετε σε παιχνίδι θα γίνει πιο ομαλή η προετοιμασία για μια έξοδο. Όσο πιο ήρεμοι είστε, τόσο περισσότερο πιθανό είναι να παραμείνουν και τα παιδιά ήρεμα. Όσο περισσότερο χαμογελάτε και παραμένετε καλοδιάθετοι, τόσο περισσότερο πιθανό είναι και τα παιδιά να κάνουν το ίδιο».

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top