Τα μωρά προτιμούν να «μιλούν» μεταξύ τους παρά μαζί μας

Σύμφωνα με νέα μελέτη, παρακολουθούν με μεγαλύτερη αφοσίωση τους ήχους που βγάζουν τα συνομήλικά τους παιδιά.

Μπορεί οι ειδικοί να συμβουλεύουν να μιλάμε στα μωρά μας από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής τους, ωστόσο μια νέα μελέτη έρχεται να δείξει πως, τελικά, απολαμβάνουν περισσότερο την «παρέα» των συνομηλίκων τους από κούνια.

Συγκεκριμένα, ειδικοί της Αμερικανικής Ακουστικολογικής Εταιρείας παρατήρησαν ότι το χρονικό διάστημα πνευματικής συγκέντρωσης ενός μωρού είναι 40% μεγαλύτερο όταν ακούει άλλα μωρά να «μιλούν» (δηλαδή να βγάζουν φωνούλες) από ό,τι όταν του μιλούν οι ενήλικες. 

«Οι ήχοι που παράγουν τα βρέφη είναι αρκετά δυνατοί» σχολίασε η Linda Polka, μία από τους ερευνητές και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ. «Η βρεφική ομιλία φαίνεται να προσελκύει και να κρατά την προσοχή άλλων βρεφών, κάποιες φορές πυροδοτώντας θετικά αισθήματα».

Όμως οι «κουβεντούλες» μεταξύ των μωρών έχουν και ένα ακόμα όφελος: συμβάλλουν στην ανάπτυξη των γλωσσικών δεξιοτήτων τους. «Ενδέχεται να κινητοποιούν τα βρέφη να είναι φωνητικά ενεργά και να τα διευκολύνει στο να εκτιμούν τη δική τους παραγωγή ήχων, ενδεχομένως στηρίζοντας την ανάπτυξη της προφορικής γλώσσας» πρόσθεσε η Polka.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι πρέπει να σταματήσουμε να μιλάμε στο μωρό μας. Το παραπάνω συμπέρασμα δεν αλλάζει το γεγονός ότι απευθύνοντάς του το λόγο, το φέρνουμε σε μια πρώτη επαφή με τον τρόπο επικοινωνίας των ενηλίκων και του δίνουμε την ευκαιρία να αναπτύξει ένα μεγάλο εύρος νοητικών λειτουργιών. Απλά, λαμβάνοντας υπόψη μας τη νέα μελέτη, έχουμε ένα ακόμα κίνητρο να οργανώνουμε playdates για το μωρό μας, έστω κι αν ακόμα το χωρίζουν χρόνια από την ηλικία του ομαδικού παιχνιδιού.

Share

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΜΕΙΣ

«Δεν φταίνε τα κινητά που κάποιες φορές δεν ασχολούμαστε με τα παιδιά μας»
«Δεν φταίνε τα κινητά που κάποιες φορές δεν ασχολούμαστε με τα παιδιά μας»

Τα κινητά δεν είναι τίποτα περισσότερο από τον καινούριο αντιπερισπασμό των μαμάδων, αντικαθιστώντας τις σαπουνόπερες και τα αισθηματικά μυθιστορήματα, όπως υποστηρίζει η Αμερικανίδα αρθρογράφος Elizabeth Broadbent. Εσείς τι λέτε;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *