«Τα παιδιά μου δεν με ακούνε»

Τι μπορείτε να κάνετε αν νιώθετε ότι κάνουν διαρκώς… του κεφαλιού τους; Η ειδικός σάς συμβουλεύει.

Ιδιαίτερα τώρα στις διακοπές, αισθάνεστε ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει εντελώς. Τα παιδιά σας δεν «μαζεύονται» με τίποτα στο σπίτι, αρνούνται να βάλουν μπουκιά φαγητό στο στόμα τους εκτός αν πρόκειται για το αγαπημένο τους παγωτό, ενώ κάθε μπάνιο στη θάλασσα γίνεται για εσάς εφιάλτης, αφού όσο κι αν έχετε κάνει καραμέλα τη φράση «όχι στα βαθιά, παιδί μου», τα μικρά σας συμπεριφέρονται σαν δεινοί κολυμβητές. Τι έχετε κάνει λάθος;

«Τα όρια μαθαίνονται στα παιδιά από τους γονείς όταν είναι ακόμη πολύ μικρά», εξηγεί η Δήμητρα Σφήκα, κλινική ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια. Όσο λοιπόν αυτά μεγαλώνουν, οι γονείς δυσκολεύονται να θέσουν κάποιους κανόνες. «Έτσι», προσθέτει η παραπάνω ειδικός, «οι γονείς εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο σχολείο, το οποίο όμως, όταν το οικογενειακό περιβάλλον είναι χαοτικό, δεν μπορεί να παρέμβει ουσιαστικά».

Ωστόσο, δεν είναι ποτέ αργά για να θέσετε στα παιδιά σας κάποια όρια. Αρκεί να μην αφήσετε τις ενοχές να σας καταβάλουν «όταν αυτά τα όρια κάνουν τα παιδιά να δυσφορούν», τονίζει η Δ. Σφήκα, κάτι που αναπόφευκτα θα συμβεί, αν μέχρι τώρα είχαν συνηθίσει να αντιμετωπίζουν το σπίτι σαν… το βασίλειό τους.

Όσο λοιπόν κι αν αντιδράσουν, είναι σημαντικό εσείς να διατηρήσετε μια συνέπεια στη συμπεριφορά σας, η οποία θα δώσει στα παιδιά σαφή μηνύματα. Φυσικά, προσπαθήστε να κρατήσετε το μέτρο, δηλαδή να μην αφήσετε παράλογους φόβους να σας κυριεύσουν με κίνδυνο να γίνετε υπερπροστατευτικοί. Σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί τα παιδιά σας φτάνοντας στην εφηβεία να προσπαθήσουν, καταφεύγοντας σε ανεξέλεγκτες συμπεριφορές, αφενός να ζήσουν ό,τι έχουν στερηθεί στην παιδική ηλικία τους και αφετέρου να «τιμωρήσουν» τον «καταπιεστικό» γονιό τους.

 

Share

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΜΕΙΣ

«Το παιδί μου δεν είναι όλη η ζωή μου»
«Το παιδί μου δεν είναι όλη η ζωή μου»

Μια γυναίκα που γίνεται μητέρα δεν απαρνείται αυτομάτως τις υπόλοιπες ιδιότητές της, τις προσωπικές επιθυμίες και τους στόχους της, όπως υποστηρίζει η Αμερικανίδα αρθρογράφος Michelle Macfarlane.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *