Τι θα κάνετε αν ένας σκύλος δαγκώσει το παιδί σας;

Δεν συμβαίνει συχνά, αλλά πρέπει να έχετε προετοιμαστεί για αυτό το σενάριο και, ακόμα καλύτερα, να το προλάβετε.

Δεν υπάρχει, ίσως, πιο χαριτωμένο θέαμα από ένα παιδάκι και ένα σκυλάκι που παίζουν παρέα. Συνήθως αυτό το παιχνίδι είναι απόλυτα ακίνδυνο, αλλά όχι πάντα: σύμφωνα μάλιστα με αμερικανικές στατιστικές, το 42% των περιστατικών δαγκώματος ανθρώπου από σκύλο συμβαίνει σε παιδιά κάτω των 14 ετών (εδώ ένας κτηνίατρος συμπεριφοριστής εξηγεί το γιατί).

Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν ως γονείς για να προλάβετε και να αντιμετωπίσετε τέτοια ατυχήματα; Η πρώτη συμβουλή που δίνει ο Αμερικανός παιδίατρος Dr. Evan Weiner είναι να εκπαιδεύσετε τα παιδιά σας ώστε να είναι προσεκτικά απέναντι σε άγνωστα σκυλιά. «Να τους υπενθυμίζετε πάντα να μην τα πλησιάζουν και να μην τα χαϊδεύουν παρά μόνο αφού ο ιδιοκτήτης τους το επιτρέψει. Ακόμα και αν έχετε δικό σας σκύλο, διδάξτε στο παιδί σας να μην τον ενοχλεί ποτέ την ώρα που κοιμάται, τρώει ή φροντίζει τα κουτάβια του. Τα μικρά παιδιά δεν πρέπει να μένουν ποτέ μόνα τους με ένα σκύλο, είτε γνωστό είτε άγνωστο».

Και τι κάνετε, σε περίπτωση που δαγκώσει το παιδί σας σκύλο;

Δράστε άμεσα: Όπως εξηγεί ο παιδίατρος, «καθώς υπάρχουν πολλά είδη βακτηρίων στο στόμα ενός σκύλου, μια πληγή μπορεί να μολυνθεί εύκολα. Αν τα δόντια του σκύλου διαπεράσουν την επιδερμίδα του παιδιού, πλύνετε σχολαστικά την πληγή με σαπούνι και νερό».

Περιποιηθείτε την πληγή: Είτε υπάρχει αιμορραγία είτε όχι, απλώστε αμέσως στην περιοχή μια αντιβιοτική κρέμα και καλύψτε την πληγή, όπως συμβουλεύει ο Dr. Weiner.

Πότε πρέπει να πάτε στο νοσοκομείο; «Κάθε δάγκωμα στο πρόσωπο, τα αυτιά, το κεφάλι και το λαιμό πρέπει να εξετάζεται άμεσα από ειδικούς και να χορηγείται αγωγή με αντιβιοτικά. Το ίδιο ισχύει και για δαγκώματα στα χέρια και τα δάχτυλα», απαντά ο παιδίατρος. «Μικρής έκτασης δαγκώματα σε άλλα σημεία του σώματος πρέπει να πλένονται σχολαστικά αλλά πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του παιδιάτρου σας». Αν έχετε πάντως την παραμικρή αμφιβολία για ένα δάγκωμα, προσκομίστε αμέσως το παιδί στο νοσοκομείο, ιδιαίτερα αν αυτό προέρχεται από άγνωστο και αδέσποτο σκύλο.

Παρακολουθήστε στενά την πληγή: Ακόμα και μια μικρή πληγή πρέπει να παρακολουθείται με προσοχή μέχρι να κλείσει, για τυχόν ενδείξεις μόλυνσης όπως είναι ο πυρετός, το πρήξιμο και το κοκκίνισμα της περιοχής.

Share

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΜΕΙΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *