Το μυστικό για να μεγαλώσουμε παιδιά που δεν τα θέλουν όλα δικά τους

Στην ηλικία που απορροφούν τα πάντα σαν σφουγγάρια, οι πράξεις μας μετρούν περισσότερο από ποτέ, σύμφωνα με το παρακάτω άρθρο στην Guardian της Kate Orson, συγγραφέα του βιβλίου «Tears Heal: How to listen to our children».

Αν δίνετε προτεραιότητα στα υλικά αποκτήματα στη διάρκεια του χρόνου που περνάτε με το παιδί σας, προσέξτε: καθώς τα παιδιά είναι σαν σφουγγάρια που απορροφούν τα πάντα γύρω τους, οι πράξεις σας έχουν σημασία. Αν θέλετε –και αγοράζετε– διαρκώς πράγματα, θα δημιουργήσετε αυτή την προσδοκία και στο παιδί σας. Περάστε χρόνο μαζί του, ακούστε το, μιλήστε του. Βοηθήστε το να νιώσει ασφάλεια.

Κατανοήστε ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην επιθυμία και την ανάγκη. Αυτό που έχει περισσότερο ανάγκη το παιδί σας είναι η επαφή του μαζί σας. Τη χρειάζεται περισσότερο από οποιοδήποτε παιχνίδι σας ζητάει. Είναι στο χέρι σας να του το δείξετε διακριτικά. Τα παιδιά δεν γεννιούνται κακομαθημένα. Όταν γίνονται κακομαθημένα, αυτό συμβαίνει γιατί απουσιάζει η συναισθηματική επαφή με τους σημαντικότερους ανθρώπους στη ζωή τους.

Οι τρόποι ανατροφής των παιδιών έχουν αλλάξει προς το καλύτερο. Οι γονείς σήμερα είμαστε λιγότεροι αυταρχικοί και σεβόμαστε τα παιδιά μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τους δίνουμε όλα όσα θέλουν. Δεν είναι κακό να τους λέμε «όχι», ακόμα και αν αντιδρούν κλαίγοντας. Μη θυμώνετε που εκφράζουν ένα συναίσθημα – αφουγκραστείτε το ξέσπασμά τους. Μέσα από τις αγκαλιές και την κουβέντα, θα τα βοηθήσετε να καταλάβουν ότι δεν τους ανήκει όλος ο κόσμος.

Η λέξη «προνομιούχος» έχει αποκτήσει άσχημη φήμη. Ωστόσο είναι καλό το γεγονός ότι τα παιδιά μας θέλουν το καλύτερο για τον εαυτό τους και έχουν υψηλές προσδοκίες από τη ζωή τους.

Αλλά και τα μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά και οι έφηβοι σας χρειάζονται. Βρείτε την καλύτερη στιγμή να περάσετε χρόνο μαζί τους: τότε που είναι πιο ανοιχτοί στην επικοινωνία μαζί σας. Δείξτε τους ότι είναι σημαντικοί για εσάς. Εφόσον νιώθουν ασφάλεια και αγάπη, θα αναπτύξουν συμπόνοια προς τους άλλους.

Share

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΜΕΙΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *