Now Reading
Το ξυπόλυτο περπάτημα βοηθάει στην ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου

Το ξυπόλυτο περπάτημα βοηθάει στην ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου

Τώρα το καλοκαίρι αφήστε τα ποδαράκια τους ελεύθερα, να νιώσουν το χώμα και τη βρεγμένη άμμο.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόλαυση για μικρούς και μεγάλους από το ξυπόλυτο περπάτημα στην ακροθαλασσιά. Είχατε όμως φανταστεί ότι αυτή η δραστηριότητα συμβάλλει, επιπλέον, στην ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου;

Πρόκειται ουσιαστικά για μια αισθητηριακή δραστηριότητα που στέλνει στον εγκέφαλο έναν πλούτο ερεθισμάτων, βοηθώντας στην ανάπτυξη των νευρώνων του, όπως υποστηρίζει η χειροπράκτις Dr. Kacie Flegal.

Το ξυπόλυτο περπάτημα ευνοεί, ιδιαίτερα, την ανάπτυξη των εγκεφαλικών περιοχών που συνδέονται με την ισορροπία, το συντονισμό των κινήσεων και την αντίληψη του σώματός μας στο χώρο, σύμφωνα με σχετικό άρθρο της Dr. Flegal στο περιοδικό Natural Child Magazine.

Ουσιαστικά, οι νευρικές απολήξεις στα πέλματά μας, καθώς ενεργοποιούνται από την κίνηση και την πίεση, λειτουργούν κάπως σαν… GPS, στέλνοντας στον εγκέφαλό μας σήματα προσανατολισμού και κατεύθυνσης.

Οι ίδιες πληροφορίες μας καθοδηγούν επίσης έτσι ώστε να αποφεύγουμε τους τραυματισμούς προστατεύοντας τα οστά και τους συνδέσμους από κινδύνους ενώ ταυτόχρονα μεγιστοποιούμε την απόδοση των κινήσεών μας, κατά το συγγραφέα του βιβλίου «The Barefoot Book», Dr. Daniel Howell.

Δείτε Επίσης

Τα παπούτσια, αν και μας προστατεύουν από αγκάθια, έντομα και άλλες «απειλές», λειτουργούν ως εμπόδια για τις νευρικές απολήξεις στα πέλματα, δυσχεραίνοντας την ανάπτυξη των σχετικών εγκεφαλικών νευρώνων.

Έτσι, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αφήνουμε τα μωρά που μαθαίνουν τώρα να περπατούν, αλλά και τα μεγαλύτερα παιδιά, να ζουν με κάθε ευκαιρία τη χαρά του ξυπόλυτου περπατήματος – στο ελεγχόμενο περιβάλλον του σπιτιού, αλλά και στην αμμουδιά των καλοκαιρινών διακοπών μας τις ώρες που δεν καίει ο ήλιος.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top