Το παιδί σας δεν είναι ευγενικό με τους άλλους: τι πρέπει να κάνετε;

Σε ποια ηλικία μπορείτε να αρχίσετε να το μυείτε στους κανόνες «καλής συμπεριφοράς» και με ποιον τρόπο θα το καταφέρετε.

Πώς αντιμετωπίζετε ένα παιδί που γίνεται αγενές απέναντι στους άλλους; Που κοιτάει τους επισκέπτες σας στο σπίτι… στα χέρια, αναζητώντας ένα δώρο, και που μόλις πάρει το δώρο στα δικά του χέρια δεν θα πει «ευχαριστώ»; Που δεν απαντάει όταν του μιλούν ή απαντάει απότομα;

Όπως γράφει η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου στο βιβλίο της «Γνωρίστε το παιδί σας», οι προσδοκίες μας από ένα παιδί εξαρτώνται καταρχήν από την ηλικία του. Γύρω στα 2 χρόνια αρχίζει να μιμείται τους «μεγάλους» και να αισθάνεται άνετα με τους ενηλίκους που γνωρίζει, αλλά ακόμα και τότε μπορεί, αν τού μιλήσει κάποιος άγνωστος, να τρέξει να αγκαλιάσει τα πόδια των γονιών του.

Μέσα στα επόμενα χρόνια αρχίζει να προσπαθεί να είναι ευγενικό και ομιλητικό, καθώς καταλαβαίνει ότι έτσι θα εισπράξει την επιδοκιμασία των γύρω του.

Αν όμως συνεχίζει να «σνομπάρει» τους κανόνες του λεγόμενου σαβουάρ βιβρ, πώς θα το μυήσετε σε αυτούς χωρίς να το πιέσετε; Η παραπάνω ειδικός συμβουλεύει τα εξής:

Δώστε του εσείς το παράδειγμα. Δεν έχει νόημα να του απαγορεύετε, για παράδειγμα, να χρησιμοποιεί «κακές» λέξεις αν εσείς καταφεύγετε σε υβρεολόγια με κάθε αφορμή.

Επαινέστε το κάθε φορά που δείχνει ευγένεια. Αποφύγετε, από την άλλη, να του κάνετε παρατηρήσεις όταν δεν συμπεριφέρεται όπως θα θέλατε. Θυμίστε του, απλά, ότι είστε βέβαιοι πως μπορεί και το ίδιο να είναι ευγενικό, όπως οι άλλοι.

Παρακινήστε το να ξεπεράσει τη δειλία του, χωρίς όμως να καταφεύγετε σε παραινέσεις όπως «απάντησε στον κύριο», γιατί έτσι θα νιώσει πιο αμήχανα.

-Προσπαθήστε να του διδάξετε τους κανόνες της «καλής» συμπεριφοράς μέσα από το παιχνίδι ρόλων. Παίζοντας ρόλους που απαιτούν συγκεκριμένες κοινωνικές συμπεριφορές δείχνετε στο παιδί πώς εφαρμόζονται στην πράξη ενώ παράλληλα βοηθάτε ένα ντροπαλό παιδί να γίνει πιο θαρραλέο.

-Αν παρ’ όλα αυτά γίνεται επιθετικό και αρνείται να συνεργαστεί, αναζητήστε τα αίτια πίσω από τη συμπεριφορά του. Μήπως, για παράδειγμα, την ενισχύετε άθελά σας, κάνοντάς του διαρκώς παρατηρήσεις; Αν δυσκολεύεστε να βρείτε τρόπους θετικής επικοινωνίας, καλό θα ήταν να ζητήσετε τη βοήθεια ειδικού.

 

Share

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΜΕΙΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *