Το πρώτο θεματικό πάρκο για παιδιά με αυτισμό στον κόσμο λειτουργεί στις ΗΠΑ

Ονομάζεται Sesame Place και είναι εμπνευσμένο από την τηλεοπτική εκπομπή «Sesame Street».

Το θεματικό πάρκο Sesame Place στην Πενσιλβάνια (ΗΠΑ), εμπνευσμένο από την τηλεοπτική εκπομπή «Sesame Street», είναι το πρώτο στον κόσμο που πιστοποιήθηκε επίσημα ως κατάλληλο για παιδιά με αυτισμό και άλλες αναπηρίες. Καταρχήν όλα τα μέλη του προσωπικού του έχουν εκπαιδευτεί σε τομείς που σχετίζονται με το φάσμα του αυτισμού όπως η αισθητηριακή ευαισθησία, η συναισθηματική ευαισθησία, οι κοινωνικές και κινητικές δεξιότητες.

Κάθε γονιός παιδιού με αυτισμό ή άλλη αναπηρία πριν από την επίσκεψή του στο πάρκο μπορεί να συμπληρώσει online ένα ερωτηματολόγιο ώστε στη συνέχεια, ανάλογα με το σωματικό και νοητικό προφίλ του παιδιού, να του προταθούν τα αξιοθέατα και τα παιχνίδια στα οποία μπορεί να συμμετάσχει.

Καθώς ένα παιδί με αυτισμό κινδυνεύει περισσότερο να βρεθεί σε κατάσταση αισθητηριακής υπερφόρτωσης, το Sesame Place διαθέτει, ακόμα, δύο ήσυχες αίθουσες με φωτισμό ρυθμιζόμενης έντασης, όπου μπορεί να καταφύγει με τους γονείς του οποιαδήποτε στιγμή θελήσει να δραπετεύσει από το βομβαρδισμό ερεθισμάτων του πάρκου.

Υπάρχουν, επίσης, δύο περιοχές που έχουν σχεδιαστεί ως «χαμηλές σε αισθητηριακά ερεθίσματα», στις οποίες μπορούν να περιηγηθούν οι οικογένειες που θέλουν να αποφύγουν τα πλήθη. Ακόμα, οι επισκέπτες με ακουστική ευαισθησία μπορούν να φορέσουν στην είσοδο του πάρκου ειδικά ακουστικά που θα τους απομονώσουν από το θόρυβο.

Τέλος, τα παιδιά που επισκέπτονται το πάρκο έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την Julia, τον πρώτο χαρακτήρα κούκλας, από το «Sesame Street», που βρίσκεται στο αυτιστικό φάσμα.

Share

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΜΕΙΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *