Το υπαίθριο παιχνίδι προστατεύει και την όραση των παιδιών

Ένας ακόμη λόγος να τα πηγαίνουμε συχνότερα σε πάρκα και παιδικές χαρές, ακόμα και όταν η θερμοκρασία πέφτει.

Κάποιες μέρες, τους φθινοπωρινούς και χειμωνιάτικους μήνες, ίσως διστάζουμε να αφήσουμε τα παιδιά μας να παίξουν έξω, επειδή φοβόμαστε μήπως κρυολογήσουν. Ωστόσο όλο και περισσότερες έρευνες έρχονται να καταδείξουν τα οφέλη του υπαίθριου παιχνιδιού, τα οποία φαίνεται να ξεπερνούν κατά πολύ τους κινδύνους.

Και ένα από τα λιγότερο αναμενόμενα οφέλη; Η προστασία της παιδικής όρασης.

Πράγματι, περισσότερες ώρες υπαίθριου παιχνιδιού σημαίνουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης μυωπίας, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.

Ως γνωστόν, ένας βασικός παράγοντας κινδύνου της μυωπίας είναι η κληρονομικότητα.

Όπως έδειξε όμως μια μεγάλη έρευνα, η οποία για περισσότερα από 20 χρόνια παρακολούθησε 4.979 παιδιά (Collaborative Longitudinal Evaluation of Ethnicity and Refractive Error Study, CLEERE), όσα παιδιά έχουν δύο μυωπικούς γονείς διατρέχουν κατά 60% αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν μυωπία, μόνο όμως αν δεν περνούν πολύ χρόνο στο ύπαιθρο.

Αν, από την άλλη, ένα παιδί με επιβαρυμένη κληρονομικότητα περνάει πολύ χρόνο στο ύπαιθρο, δηλαδή περίπου 14 ώρες την εβδομάδα, ο κίνδυνος μυωπίας πέφτει στα επίπεδα εκείνου ενός παιδιού χωρίς μυωπικούς γονείς!

Ωστόσο, το υπαίθριο παιχνίδι φαίνεται να δρα μόνο προληπτικά στα προβλήματα όρασης. Γιατί σύμφωνα με τα έως τώρα ερευνητικά δεδομένα, δεν φαίνεται να μειώνει τη μυωπία στα παιδιά που ήδη φορούν γυαλιά.

Πώς όμως συνδέεται το υπαίθριο παιχνίδι με την προστασία της όρασης;

Μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε για την ώρα. Πιθανόν η άσκηση να δρα, κατά κάποιον τρόπο, προστατευτικά και στο σύστημα όρασης ενός παιδιού, όπως άλλωστε κάνει και στα άλλα συστήματα του οργανισμού του. Ίσως επίσης η ηλιακή υπεριώδης ακτινοβολία να προλαμβάνει τη μυωπία αυξάνοντας την παραγωγή βιταμίνης D.

Η κυρίαρχη όμως αυτή τη στιγμή θεωρία είναι ότι το ηλιακό φως διεγείρει την απελευθέρωση ντοπαμίνης από συγκεκριμένα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς που συνδέονται με την ομαλή ανάπτυξη του ματιού και την προστασία, επομένως, από προβλήματα όρασης.

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι τα παιδιά να φορούν αντιηλιακό και γυαλιά ηλίου όταν παίζουν εκτός σπιτιού, ώστε να απολαμβάνουν τα οφέλη της ηλιακής υπεριώδους ακτινοβολίας χωρίς να εκτίθενται στους κινδύνους της.

Share

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Τι θα φάει το παιδί μου στο σχολείο;»
«Τι θα φάει το παιδί μου στο σχολείο;»

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής (16/10), διαβάστε τα tips που μας έδωσε η Εβίτα Σιατίτσα, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, ειδικά για τη διατροφή στο σχολείο.

ΕΜΕΙΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *