Υπερέμεση της κύησης: όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την ασθένεια της Kate Middleton

Κάποια συμπτώματά της θυμίζουν τη φυσιολογική πρωινή ναυτία αλλά είναι πολύ πιο έντονα και απειλητικά για τη μητέρα και το μωρό.

Η δημοσιότητα που έχει πάρει η ασθένεια από την οποία έχει υποφέρει η Kate Middleton και στις τρεις εγκυμοσύνες της μπορεί να σώσει ζωές. Ο λόγος για την υπερέμεση της κύησης, με πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα την έντονη ναυτία και τους εμετούς.

«Η υπερέμεση της κύησης εμφανίζεται στο 2% των κυήσεων», εξηγεί η Sherry Ross, γυναικολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «She-ology: The Definitive Guide to Women’s Intimate Health» (She-ology: Ένας πλήρης οδηγός για τη γυναικεία υγεία). «Η ναυτία θεωρείται ένα φυσιολογικό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης -γνωστή και ως «πρωινή ναυτία», παρόλο που μπορεί να παρουσιαστεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας- και πλήττει περίπου το 80% των εγκύων», προσθέτει η Ross. «Όμως με την υπερέμεση της κύησης, κάθε γεύμα γίνεται εφιάλτης: η ναυτία και ο εμετός μπορεί να είναι τόσο σοβαρά που να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους, υποσιτισμό, αφυδάτωση, ακόμα και στη νοσηλεία».

Οι γυναίκες που υποφέρουν από υπερέμεση της κύησης περιγράφουν τις εγκυμοσύνες τους σαν τρομακτικές εμπειρίες, που τις αφήνουν σωματικά και συναισθηματικά εξαντλημένες. Όμως υπάρχουν τρόποι να ελέγξουμε αυτή τη δυνητικά απειλητική κατάσταση. Αυτά είναι όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την υπερέμεση της κύησης.

Πού οφείλεται;
«Οι ακριβείς αιτίες της ναυτίας και του εμετού στην εγκυμοσύνη παραμένουν ένα μυστήριο, αλλά μπορεί να ευθύνονται ορμονικές αλλαγές, μεταπτώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ψυχολογικοί παράγοντες», λέει η Ross.

Πώς θα την ξεχωρίσουμε από τη φυσιολογική πρωινή ναυτία;
«Στην υπερέμεση της κύησης η ναυτία και ο εμετός μπορεί να είναι τόσο σοβαρά, ώστε η εγκυμονούσα να χάσει βάρος, να πάθει υποσιτισμό και αφυδάτωση», εξηγεί η ειδικός.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Έρευνας και Εκπαίδευσης για την Υπερέμεση, τα παρακάτω κριτήρια καθορίζουν τη διάγνωσή της:

-Γρήγορη απώλεια βάρους εξαιτίας υπερβολικών εμετών (μισό με ένα κιλό την εβδομάδα).

-Πολλαπλοί εμετοί στη διάρκεια της ημέρας, εξαιτίας των οποίων αποβάλλεται ακόμα και το νερό.

-Εμετοί με χολή και/ή αίμα, που κάποιες φορές συνοδεύονται από υπερέκκριση σιέλου.

-Αφυδάτωση.

-Διαρκείς αναγούλες.

-Πονοκέφαλοι, ναυτίες και/ή λιποθυμίες.

Σε περίπτωση που παρατηρηθούν τα παραπάνω συμπτώματα η Ross διευκρινίζει ότι πρέπει αρχικά να αποκλειστούν άλλες καταστάσεις, όπως διαταραχές του θυρεοειδή, διαβήτης, γαστρεντερικές διαταραχές και ελλείψεις σε θρεπτικά στοιχεία.

Η υπερέμεση της κύησης διαρκεί σε όλη την εγκυμοσύνη;
«Συνήθως τα συμπτώματα μειώνονται στο δεύτερο μισό της κύησης, γύρω στην 20η εβδομάδα, αλλά μπορεί να παραταθούν ακόμα και μέχρι τον τοκετό», απαντά η Ross.

Ενέχει κινδύνους για τη μητέρα και το μωρό;
Μπορεί να αποβεί επικίνδυνη αν δεν αντιμετωπιστεί. «Έχει συνδεθεί με βλάβες στον οισοφάγο, με τον πνευμοθώρακα, με την περιφερική νευροπάθεια και την προεκλαμψία. Οι κίνδυνοι για το παιδί περιλαμβάνουν προβλήματα στην ανάπτυξη, προωρότητα, ίσως ακόμη και θάνατο», λέει η γυναικολόγος.

Πώς αντιμετωπίζεται η υπερέμεση της κύησης;
«Η γυναίκα μπορεί να πάρει στη διάρκεια της εγκυμοσύνης αντιεμετικά φάρμακα», απαντά η ειδικός. Η ειδική δίαιτα παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Προσπαθήστε να τρώτε όσο μπορείτε πιο συχνά, χωρίς να περιμένετε να νιώσετε πείνα», συμβουλεύει η Ross.

«Προτιμήστε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες και χαμηλές σε λιπαρά και αποφύγετε οτιδήποτε πικάντικο, πλούσιο σε αλάτι ή πρωτεΐνες. Καλές επιλογές είναι οι μπανάνες, το ρύζι και το φρυγανισμένο ψωμί. Πιείτε όσο γίνεται πιο συχνά κρύα, ανθρακούχα ροφήματα σε μικρές ποσότητες. Το αφέψημα πιπερόριζας, η μπίρα χωρίς αλκοόλ, η τσίχλα και οι καραμέλες επίσης βοηθούν».

Η υπερέμεση της κύησης επιστρέφει σε κάθε εγκυμοσύνη της γυναίκας;
«Όπως συνέβη και στην περίπτωση της δούκισσας Kate Middleton, ναι, έχει την τάση να επιστρέφει σε κάθε εγκυμοσύνη. Κάποιες γυναίκες ωστόσο έχουν πιο ήπια συμπτώματα στη δεύτερη εγκυμοσύνη τους ενώ άλλες τα βιώνουν εξίσου έντονα με την πρώτη».

Σε κάθε περίπτωση, αν υποψιάζεστε ότι υποφέρετε από υπερέμεση της κύησης ενημερώστε το γυναικολόγο σας.

 

Share

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΜΕΙΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *