Now Reading
Γιόγκα: Ιδανική άσκηση στη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Γιόγκα: Ιδανική άσκηση στη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Μάθετε αν σας ταιριάζει η prenatal γιόγκα

Είτε αναζητάτε τρόπους να παραμείνετε σε φόρμα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είτε θέλετε να προετοιμάσετε όσο καλύτερα μπορείτε το σώμα σας για τον τοκετό, η γιόγκα και ειδικά η prenatal (περιγεννητική) ίσως είναι η καλύτερη λύση για εσάς.

Ποια είναι τα οφέλη
Όπως και άλλα μαθήματα προετοιμασίας τοκετού, η prenatal γιόγκα περιλαμβάνει ασκήσεις διατάσεων, αναπνοών και διαλογισμού. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτό το είδος γιόγκα, που είναι προσαρμοσμένο για την περίοδο της κύησης, είναι ασφαλές για μία έγκυο και έχει πολλαπλά οφέλη για την ίδια και το έμβρυο, αφού:

  • Βελτιώνει τον ύπνο
  • Μειώνει το στρες και το άγχος
  • Αυξάνει τη δύναμη, την ελαστικότητα και την αντοχή των μυών
  • Περιορίζει τους πόνους της πλάτης, τη ναυτία, τα συμπτώματα του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα, τους πονοκεφάλους
  • Βοηθά επίσης να γνωρίσετε άλλες εγκύους

Τι περιλαμβάνει ένα μάθημα prenatal γιόγκα
Αναπνοές: πλήρεις και βαθιές αναπνοές και εκπνοές από τη μύτη. Οι τεχνικές θα σας βοηθήσουν να περιορίσετε ή να χειριστείτε την αναπνοή και τις συσπάσεις στη διάρκεια του τοκετού.

Διατάσεις: απαλές και αργές κινήσεις που τεντώνουν διαφορετικές περιοχές του σώματός σας.

Στάσεις: ενώ στέκεστε, κάθεστε ή είστε ξαπλωμένη, θα δοκιμάζετε διαφορετικές στάσεις που αναπτύσσουν τη δύναμη, την ελαστικότητα και την ισορροπία σας, κάποιες φορές με τη χρήση μαξιλαριών, ζωνών, κλπ, που βοηθούν να στηρίζετε το σώμα σας.

Χαλάρωση: στο τέλος κάθε μαθήματος, θα χαλαρώνετε τους μύες σας καθώς η αναπνοή και ο ρυθμός της καρδιάς σας επανέρχονται στα φυσιολογικά. Μπορεί να σας ζητήσουν να ακούσετε την δική σας αναπνοή, να επικεντρωθείτε στις αισθήσεις, τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας ή να επαναλάβετε ένα μάντρα ή μία λέξη για να εστιάσετε στον εαυτό σας και στην εσωτερική σας ηρεμία.

Τι πρέπει να προσέξετε
Πριν ξεκινήσετε γιόγκα ή οποιαδήποτε άλλη γυμναστική στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συμβουλευτείτε πρώτα το γυναικολόγο σας, για να είστε σίγουρη ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα υγείας, όπως κίνδυνος πρόωρου τοκετού ή καταπόνηση της μέσης.

Αν ο γιατρός σάς δώσει το «πράσινο φως», 30 λεπτά ήπιας άσκησης καθημερινά είναι αρκετά για τις περισσότερες εγκύους. Μπορείτε, όμως, να ρυθμίσετε τη διάρκεια και την συχνότητα των μαθημάτων αναλόγως με τις δικές σας δυνατότητες.

Δείτε Επίσης

Φροντίστε να μην πιέζετε υπερβολικά τον εαυτό σας. Ένας τρόπος να το καταλάβετε είναι να ελέγξετε αν μπορείτε να μιλήσετε κανονικά την ώρα των ασκήσεων. Αν όχι, χαλαρώστε!

Προβλέψτε να έχετε πάντα μαζί σας νερό, για να παραμένετε ενυδατωμένη. Αποφύγετε ορισμένες στάσεις, όπως να ξαπλώνετε μπρούμυτα, να τεντώνεστε υπερβολικά, να σκύβετε μπροστά, να κάνετε ανάστροφες στάσεις ή οποιαδήποτε στάση πιέζει την κοιλιά σας. Ρωτήστε το δάσκαλο αν αναρωτιέστε κατά πόσο είναι ασφαλής κάποια στάση για εσάς.

Προτιμήστε να παρακολουθήσετε πρώτα ένα μάθημα prenatal γιόγκα προτού λάβετε κι εσείς μέρος, προκειμένου να σιγουρευτείτε ότι οι ασκήσεις είναι για το επίπεδό σας και ότι σας ταιριάζει ο δάσκαλος και το περιβάλλον.

*από Mayo Clinic

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top