Now Reading
Η υπερπροστατευτικότητα των γονιών συνδέεται με προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά.

Η υπερπροστατευτικότητα των γονιών συνδέεται με προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά.

Τα συμπεράσματα μιας νέας έρευνας λειτουργούν σαν «καμπανάκι» για τους λεγόμενους «γονείς-ελικόπτερα».

Τα παιδιά που στη νηπιακή ηλικία τους έχουν υπερπροστατευτικούς γονείς, καθώς μεγαλώνουν είναι λιγότερο ικανά να ελέγξουν τα συναισθήματα και τον παρορμητισμό τους, κινδυνεύοντας περισσότερο από προβλήματα συμπεριφοράς στο σχολείο, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Developmental Psychology».

Οι ειδικοί κατέγραψαν το βαθμό στον οποίο οι μητέρες νηπίων έλεγχαν το παιχνίδι και γενικά τις δραστηριότητες των παιδιών τους και στη συνέχεια παρακολούθησαν την εξέλιξη της συμπεριφοράς εκείνων των παιδιών μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια.

Όπως ανακάλυψαν οι επιστήμονες, συνεκτιμώντας παράγοντες όπως η ηλικία κάθε παιδιού, συμπεριφορά του στα νηπιακά χρόνια και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση της οικογένειας, τα παιδιά με τις πιο ελεγκτικές μητέρες σε ηλικία πέντε χρονών είχαν μικρότερο έλεγχο των συναισθημάτων και του παρορμητισμού τους.

Τα ίδια παιδιά, μάλιστα, σε ηλικία δέκα ετών, ήταν πιθανότερο να παρουσιάζουν χαμηλότερες κοινωνικές δεξιότητες, συναισθηματικά προβλήματα, χαμηλότερες ακαδημαϊκές επιδόσεις και προβλήματα στη συμπεριφορά στο σχολείο.

«Οι υπερ-ελεγκτικοί γονείς συνήθως έχουν τις καλύτερες προθέσεις καθώς προσπαθούν να στηρίξουν τα παιδιά τους», σχολίασε σχετικά η Dr. Nicole Perry του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, μια από τους συγγραφείς της μελέτης. Η ίδια όμως επίσης πρόσθετε:

«Ωστόσο οι γονείς, για να ενθαρρύνουν τις συναισθηματικές και συμπεριφοριστικές δεξιότητες των παιδιών τους πρέπει να τα αφήσουν να βιώσουν μια ευρεία γκάμα συναισθημάτων και να τους δώσουν το περιθώριο να προσπαθήσουν τα ίδια να διαχειριστούν εκείνα τα συναισθήματα, παρεμβαίνοντας ώστε να τα καθοδηγήσουν μόνο όταν (και αν) κάτι γίνει υπερβολικά δύσκολο για αυτά».

Δείτε Επίσης

«Το πρόβλημα εδώ είναι ότι αν δεν διδαχθείς δεξιότητες για να ελέγχεις τον εαυτό σου, πώς θα το κάνεις όταν βγεις από το σπίτι, για παράδειγμα για να πας στο σχολείο ή στο πανεπιστήμιο», ήταν η ρητορική ερώτηση που έθεσε ο καθηγητής Αναπτυξιακής Ψυχολογίας Dieter Wolke από το Πανεπιστήμιο του Γουόρικ.

Τα παραπάνω ευρήματα δεν σημαίνουν, ωστόσο, ότι πρέπει να γεμίσουμε με τύψεις για ό,τι κάνουμε ως γονείς. Άλλωστε, όπως επισήμανε και η Dr Janet Goodall από το Πανεπιστήμιο του Μπαθ, αποκαλύπτουν μόνο ένα συσχετισμό ανάμεσα στον υπερβολικό έλεγχο από τους γονείς και τα προβλήματα συμπεριφοράς των παιδιών, χωρίς να επιβεβαιώνουν ότι το πρώτο είναι η αιτία και το δεύτερο το αποτέλεσμα.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top