Now Reading
Θετική σκεψη στην οικογένεια και θετικά παιδιά

Θετική σκεψη στην οικογένεια και θετικά παιδιά

της Σαμπά ΝαταλίMSc Developmental P ychologySu ex, Uk   Έχετε προσπαθησει να δωσετε μια συμβουλή στο παιδι σας σε μια ασχημη…

imcrtoos

της Σαμπά Ναταλί
MSc Developmental Psychology
Sussex, Uk

 

Έχετε προσπαθησει να δωσετε μια συμβουλή στο παιδι σας σε μια ασχημη στιγμη του;

 

Έχετε προσπαθήσει να το κάνετε να σκεφτεί θετικά για μια δύσκολη κατάσταση;

To πιθανότερο είναι να μην καταλάβει την καλή σας πρόθεση και να εκνευριστεί μαζί σας γιατί είναι δύσκολο για τα παιδια να αποδεχτούν μια συμβουλή απο ενήλικες ακόμα κι αν είναι για το καλό τους.

Όλο αυτο συμβαίνει γιατί όλη αυτη η προσπάθεια απο τον γονέα εμποδίζει την ανάγκη του για αυτονομία. Είτε θα αισθανθούν «χαζοί»( μα καλά εγώ γιατί δεν το σκέφτηκα), ειτε θα θυμώσουν (δε θα μου πείς εσύ τι να κάνω!) ή μπορεί και να ενοχληθούν ( τι σε κάνει να νομίζεις οτι εγώ δεν το είχα ήδη σκεφτεί).

Επίσης, κάτι που δεν αρέσει στα παιδιά είναι να βλέπουν το γονιό τους να προσπαθεί τόσο σκληρά να τους αλλάξει τη διάθεση και να τους συζητάει για το πρόβλημα τους.

Το πιο σημαντικό είναι ο γονιός να βρει έναν διαφορετικό τρόπο να μπορεί να βοηθήσει το παιδί του να δει τη θετικη πλευρα των πραγμάτων χωρίς τα παιδια να νιώθουν οτι εμπλέκονται με τις ανάγκες τους και τα συναισθήματα τους.
Ενας τέτοιος τρόπος ειναι αρχικα να τους δείξουμε οτι αποδεχόμαστε τα συναισθήματα αυτά και ένας άλλος έιναι να αρχίσουν οι ίδιοι οι γονείς να σκέφτονται θετικά!

Τα παιδιά μιμούνται τους γονείς με διαφορετικούς τρόπους χωρίς καν τα ίδια να το καταλαβαίνουν.

Ο τρόπος που μιλανε οι γονείς μεταξύ τους, η χροιά της φωνής (οσο πιο ήρεμη τόσο το καλύτερο), ο τρόπος που αντιμετωπίζουν τους γύρω τους, το περιβάλλον, ακόμα και το πώς οι γονείς αντιδρούν σε δικές τους δύσκολες στιγμές αποτελεί σημαντική επιρροη στο τρόπο σκέψης των παιδιών.

Όταν το παιδί ξεκινάει το σχολείο έρχετε σε επαφή με παιδιά απο διαφορετικές οικογένειες και αντιμετωπίζει ενα είδος πολιτισμικού σοκ.
Γνωρίζει όλων των ειδών τα παιδια, παιδιά που μπορεί να έχουν περάσει δύσκολα, παιδιά επιθετικά, διαφορετικά απο αυτό που έχουν δει μέχρι τώρα
.

Προσπαθήστε να τους μάθετε να μην κρίνουν και να φέρονται με θετικότητα και ενσυναίσθηση στους άλλους που μπορεί να είναι διαφορετικοί απο αυτο που ήδη γνωρίζουν. Μιλήστε τους για τη διαφορετικότητα και τα διαφορετικά είδη ανθρώπων και οικογενειών που μπορεί να υπάρχουν. Ακόμα και στα «οχι τόσο καλά παιδιά» υπάρχει κάτι θετικό πάντα.

Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να μιλάνε θετικά για τον εαυτό τους και τους άλλους. Δείχτε τους πώς να ανεβάζουν την αυτοπεποίθηση τους με το να χρησιμοποιούν θετικές φρασεις τις οποίες θα επαναλαμβάνουν για τον εαυτό τους. Για παράδειγμα- « Είμαι δυνατός και γρήγορος. Είμαι έτοιμος για το παιχνίδι» ή «είμαι έξυπνος και μπορώ να τα καταφέρω στο διαγώνισμα»

Έιναι σημαντικό να κατανοήσουν οτι ΠΑΝΤΑ έχουν επιλογή για το πώς χρησιμοποιουν την ενέργεια της σκέψης τους.

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να βλέπει τον εαυτό του ως μοναδική προσωπικότητα με μοναδικά ταλέντα και προσωπικη δύναμη.

Κάνετε το παιδι σας να νιώθει οτι το ακούτε πραγματικά. Οι σκέψεις τους, οι φοβοι τους και οι ανασφάλειες τους είναι πολύ σημαντικό να ακουστούν.

Βοηθήστε τα να συνδέσουν τη θετική σκέψη, θετικές λέξεις, θετικές πράξεις με το θετικό αποτέλεσμα. Οι σκέψεις απο μόνες τους έχουν δύναμη!

Μάθετε στο παιδί σας να δει τη ζωή σαν μια περιπέτεια, πάντα με κρυμμένες ευκαιρίες και επιλογές και πάντα με ενθουσιασμό!

posthinkes

Ιδέες για θετικότητα

-Φτιάξτε έναν οικογενειακό πίνακα θετικότητας και κάθε φορά που κάποιος παρατηρεί μια θετική συμπεριφορά απο κάποιο οικογενειακό μέλος το γράφει σε ενα χαρτάκι και το κολλάει στο πίνακα.

-Μάζέψτε θετικές ιστορίες απο περιοδικα, βιβλία, εφημερίδες. Ιστορίες που με κάποιον τρόπο μπορεί να εμπνεύσουν καποιον, να τον κάνουν να νιώσει όμορφα και θετικά για τον εαυτό του η για κάποιον άλλον. Ιστορίες που μπορούν να αποτελούν πραγματικό παράδειγμα ανθρωπιάς. Μια φορά την εβδομάδα μπορείτε να τις μοιραστείτε ενώ τρώτε όλοι μαζι ή σε καποια οικογενιακή βραδυά στο σπίτι.

-Φτιαξτε μια λίστα χαράς για τον καθένα. Το κάθε μέλος μπορεί να γράψει σε ενα χαρτί τα πράγματα που τον κάνουν χαρούμενο και του αρέσουν. Ειναι σημαντικο το κάθε μελος να βρίσκει χρόνο να τα κάνει και οι άλλοι να αναγνωρίζουν αυτη του την ανάγκη και να την σέβονται. Πόσο σημαντικό είναι για μια οικογένεια να είναι το καθε της μέλος χαρούμενο και ικανοποιημένο.!

Γελάστε, γελάστε , γελάστε. Το γέλιο μας αλλάζει τη διάθεση πάντα προς το καλύτερο.

Ναταλί Σαμπά
Play Therapist
MSc Developmental Psychology
Sussex UK

www.homeplay.gr

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top