Now Reading
Πεθερικά που… χώνουν τη μύτη στα οικογενειακά σας: πώς τα αντιμετωπίζετε;

Πεθερικά που… χώνουν τη μύτη στα οικογενειακά σας: πώς τα αντιμετωπίζετε;

Ακολουθήστε τις συμβουλές της ειδικούς για να κρατήσετε τις αποστάσεις σας χωρίς να οδηγήσετε τις σχέσεις σας σε ρήξη.

Τηλεφωνούν πέντε φορές τη μέρα, προσπαθώντας να μάθουν τα πάντα για τη σχέση σας με το παιδί τους –πλέον σύζυγό σας- και τα παιδιά. Ή, ακόμα χειρότερα, «εισβάλλουν» στο σπίτι σας χωρίς προειδοποίηση, σαν να είναι το νοικοκυριό σας προέκταση του δικού τους και θέλουν να έχουν λόγο για τα πάντα – και κυρίως για την ανατροφή των παιδιών, αφού «του παιδιού μου το παιδί είναι δυο φορές παιδί μου». Αν αναγνωρίζετε τα πεθερικά σας σε αυτή την περιγραφή, πώς θα βάλετε κάποια όρια χωρίς να φανείτε η «κακή» της υπόθεσης;

Η Τένια Μακρή, ειδική σε θέματα σχέσεων, στο βιβλίο της «Αγάπη με το ζόρι» αναφέρεται στους λεγόμενους «τοξικούς συγγενείς», στους οποίους ανήκουν και τα πεθερικά σας. Αυτοί «δεν αναγνωρίζουν το/τη σύντροφο, γιατί τον/τη θεωρούν κάποιον από τους “απέξω”». Η λέξη κλειδί σε μια τέτοια κατάσταση είναι «διπλωματία». Όσο κι αν σας ενοχλεί η συμπεριφορά των πεθερικών σας, αποφύγετε να μιλάτε προσβλητικά γι’ αυτούς στο σύντροφό σας και, αν έχετε παιδιά, μην προσπαθήσετε να τα απομακρύνετε από τους παππούδες τους. Θα θιχτεί η αξιοπρέπειά τους, θα νιώσουν ότι τους απορρίπτετε και θα γίνουν «εχθροί» σας, κάτι που σίγουρα δεν θέλετε.

Όταν τα πεθερικά παρεμβαίνουν, είναι ο σύζυγός σας, δηλαδή το παιδί τους, αυτός που θα κληθεί να τους «βάλει στη θέση τους», ενώ εσείς κρατάτε ουδέτερη στάση. Τι μπορεί να κάνει;

-Να τους ζητήσει να σας συμπεριφέρονται με σεβασμό και ευγένεια, προειδοποιώντας τους ότι σε διαφορετική περίπτωση θα αναγκαστεί να απομακρυνθεί από εκείνους.

-Να τους θέσει ως όρο να τηλεφωνούν πριν από κάθε επίσκεψή τους στο σπίτι σας, ξεκαθαρίζοντάς τους ότι άλλο το δικό τους νοικοκυριό και άλλο το δικό σας.

Δείτε Επίσης

-Να τους κάνει σαφές ότι ως οικογένεια χρειάζεστε το δικό σας χώρο και χρόνο – για παράδειγμα, μερικές Κυριακές αντί να πηγαίνετε για φαγητό στο σπίτι τους, έχετε περισσότερη ανάγκη από μια βόλτα στη θάλασσα, «για να κάνουν και τα παιδιά το μπάνιο τους». Ταυτόχρονα όμως πρέπει να τους τονίσει ότι βρίσκεται εδώ γι’ αυτούς, όποτε εκείνοι τον έχουν ανάγκη.

Προσπαθήστε, παράλληλα, ως οικογένεια να μειώσετε την οικονομική ή πρακτική εξάρτησή σας από τα πεθερικά, αν υφίσταται αυτή. Κάθε οικονομική βοήθεια που σας προσφέρουν και κάθε βοήθεια στις δουλειές του νοικοκυριού τούς δίνουν ένα έρεισμα να επεμβαίνουν στα οικογενειακά σας θέματα. Δύσκολο στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, αλλά αν σας «παίρνει» να στριμωχτείτε λίγο παραπάνω οικονομικά ή από άποψη χρόνου, αξίζει να το δοκιμάσετε για να έχετε την ψυχική ηρεμία σας.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top