Now Reading
Τι «μας λέει» για το μωρό μας το σχήμα του κεφαλιού του;

Τι «μας λέει» για το μωρό μας το σχήμα του κεφαλιού του;

Από αυτό μπορούμε να καταλάβουμε κάποια πράγματα για την ανάπτυξη ενός βρέφους, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Το πρώτο σοκ που περνούν πολλοί γονείς που αποκτούν παιδί με φυσιολογικό τοκετό είναι όταν διαπιστώνουν ότι το κεφάλι του αξιαγάπητου κατά τα άλλα μωρού τους είναι τόσο μακρόστενο, που θυμίζει Άλιεν! Τα καλά νέα είναι ότι μέσα στις επόμενες μέρες το σχήμα του επανέρχεται στο φυσιολογικό.

«Συχνά το κεφάλι ενός βρέφους παραμορφώνεται από την πίεση του τοκετού, με αποτέλεσμα πολλά μωρά να γεννιούνται με κωνικό κεφάλι», μας διαβεβαιώνει και η Αμερικανίδα Kathleen Rowland, γιατρός και καθηγήτρια στην ιατρική σχολή Rush Medical College.

Αυτό που παραμένει στο κεφαλάκι του μωρού στη διάρκεια των πρώτων μηνών της ζωής του είναι οι λεγόμενες «πηγές», τα μαλακά σημεία στο κρανίο του. Οι «πηγές» είναι όχι μόνο φυσιολογικές αλλά και απαραίτητες. Συνήθως κλείνουν μέχρι τα 2 χρόνια, ωστόσο αν αργούν να κλείσουν ο παιδίατρος μπορεί να συστήσει εξετάσεις αίματος καθώς ίσως υποδηλώνουν ανεπάρκεια ασβεστίου ή διαταραχές του θυρεοειδούς (αν και συνήθως δεν συνιστούν λόγο ανησυχίας, καθώς οι πηγές κλείνουν σε κάθε παιδί με διαφορετικό ρυθμό).

Από την άλλη, η απουσία πηγών σε ένα βρεφικό κεφαλάκι είναι μια εκ γενετής δυσπλασία που ονομάζεται κρανιοσυνοστέωση, η οποία δεν αφήνει αρκετό χώρο για τη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου και αν δεν αντιμετωπιστεί (με ειδικό κράνος ή επέμβαση) μπορεί να προκαλέσει μόνιμη παραμόρφωση του κρανίου, προβλήματα στην όραση και στον ύπνο, ακόμα και νοητική υστέρηση. Ευτυχώς, η κρανιοσυνοστέωση είναι σχετικά σπάνια καθώς, σύμφωνα με στατιστικές, εμφανίζεται σε ένα στα 2.000-3.000 παιδιά.

Δείτε Επίσης

Αρκετά πιο συνηθισμένη αλλά όχι ιδιαίτερα ανησυχητική είναι μια κατάσταση που παρατηρείται περίπου στα μισά βρέφη, η λεγόμενη πλαγιοκεφαλία, με χαρακτηριστικό τη διαπλάτυνση της μίας πλευράς του κεφαλιού του μωρού, συνήθως εκείνης στην οποία κοιμάται.

Σε αυτή την περίπτωση, το πιθανότερο είναι ο παιδίατρος να σας συστήσει να τοποθετείτε το μωρό σας, όσο είναι ξύπνιο, μπρούμυτα (αν το επιτρέπει η ηλικία του) ή από την άλλη πλευρά στο πλάι, για να μην ασκείται περαιτέρω πίεση στην επίπεδη πλευρά. Μην ανησυχείτε: Στη βρεφική ηλικία το κρανίο είναι ακόμα ιδιαίτερα εύπλαστο και θα συνεχίσει να αλλάζει σχήμα μέσα στους επόμενους μήνες.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top