8 τρόποι να βοηθήσετε το παιδί σας να καλλιεργήσει την ευφυΐα του

Η νοημοσύνη ενός ανθρώπου είναι αποτέλεσμα όχι μόνο κληρονομικότητας αλλά και περιβάλλοντος, σύμφωνα με έρευνες.

Τα παιδιά δεν γεννιούνται με προδιαγεγραμμένους, αμετάβλητους δείκτες ευφυΐας. Η νοημοσύνη είναι προϊόν ενός συνδυασμού κληρονομικότητας και περιβάλλοντος, όπως έχουν δείξει οι μελέτες. Πώς θα βοηθήσετε λοιπόν το δικό σας να καλλιεργήσει τις πνευματικές δεξιότητές του, χωρίς να το πιέσετε με δραστηριότητες για τις οποίες δεν είναι ακόμα αναπτυξιακά έτοιμο; Οι παρακάτω συμβουλές στηρίζονται σε επιστημονικά ευρήματα:

1. Μιλήστε του από την πρώτη μέρα της ζωής του. Έστω και αν είναι νεογέννητο και δεν δείχνει να καταλαβαίνει τι του λέτε, μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε ακόμα και περίπλοκες λέξεις. Με την επανάληψη και το πέρασμα του χρόνου, καθώς το μυαλουδάκι του αναπτύσσεται, θα μυηθεί μέσα από τη λεκτική επικοινωνία σε έναν πλούτο λέξεων και νοημάτων.

2. Φέρτε το σε επαφή από νωρίς με τα βιβλία. Η φωναχτή ανάγνωση ακόμα και σε μωρά προσφέρει ερεθίσματα που διεγείρουν, μακροπρόθεσμα, την καλλιέργεια ενός πλήθους πνευματικών δεξιοτήτων, ακόμα και της μαθηματικής σκέψης ενός παιδιού. Διαβάστε του λοιπόν σε καθημερινή βάση και, χρησιμοποιώντας ως αφορμή μια ιστορία ή ακόμα και μια λέξη, μιλήστε μαζί του για διάφορα θέματα.

3. Δώστε του την ευκαιρία να βρίσκει λύσεις στα προβλήματά του. Αντισταθείτε στον πειρασμό να τα λύσετε εσείς για χάρη του, όσο κι αν το βλέπετε να εκνευρίζεται και να κοπιάζει. Κι αυτό αφορά από το κούμπωμα των ρούχων του σε νηπιακή ηλικία, μέχρι τις ασκήσεις άλγεβρας στο σχολείο.

4. Επαινέστε την προσπάθειά του, όχι τα φυσικά του χαρίσματα. Λέγοντας στο παιδί σας ότι είναι «έξυπνο» ή «ταλαντούχο» π.χ. στα μαθηματικά δεν του δίνετε το κίνητρο να εξελιχθεί και να προσπαθήσει περισσότερο, αλλά το παρακινείτε, άθελά σας, να επαναπαύεται στα χαρίσματά του. Επιβραβεύστε το, απεναντίας, για την προσπάθεια, μέσα από την οποία γίνεται καλύτερο σε ό,τι κάνει και δεν διστάζει να τολμήσει ακόμα και δύσκολα πράγματα.

5. Εμπνεύστε το να βάζει στόχους. Δεν εννοούμε να το βάλετε στη διαδικασία της βαθμοθηρίας, περιμένοντας να παίρνει πάντα άριστα: Τα άριστα είναι βέβαια μια επιβράβευση, αλλά δεν πρέπει να γίνουν αυτοσκοπός. Παρακινήστε το σε κάθε ηλικία να θέσει μικρούς ή μεγαλύτερους στόχους, αρκεί αυτοί να ανταποκρίνονται στα «θέλω» του, όπως να βελτιώσει τις επιδόσεις του στο ποδόσφαιρο, να ολοκληρώσει ένα σεμινάριο δημιουργικής γραφής για παιδιά ή ακόμα και να προσφέρει εθελοντική εργασία π.χ. σε μια εκστρατεία αναδάσωσης.

6. Ενθαρρύνετέ το να ασκείται. Το ξέρατε πως η άσκηση δεν το βοηθάει μόνο να χτίσει ένα πιο δυνατό σώμα και να αποφύγει την παχυσαρκία, αλλά επιπλέον συμβάλλει στο χτίσιμο των εγκεφαλικών νευρώνων του;

7. Μετατρέψτε κάθε στιγμή σε ένα παιχνίδι μάθησης. Η μάθηση και η καλλιέργεια των πνευματικών δεξιοτήτων μπορεί, και πρέπει, να είναι διασκεδαστικές. Προτρέψτε το παιδί σας να μετρήσει τα κουτάκια με τις τσίχλες στο ράφι του σουπερμάρκετ ενώ περιμένετε στην ουρά για το ταμείο, μιλήστε του για την αιολική ενέργεια όταν σε ένα ταξίδι με το αυτοκίνητο περνάτε μπροστά από έναν ανεμόμυλο, ή ζητήστε του να σας διαβάσει τις πινακίδες που συναντάτε στο δρόμο σας για την παιδική χαρά.

8. Τροφοδοτήστε τη φυσική του περιέργεια. Η περιέργεια είναι έμφυτη στα νήπια, αλλά μειώνεται καθώς το παιδί μεγαλώνει. Παρακινήστε το να συνεχίσει να την καλλιεργεί με κάθε αφορμή: γκουγκλάρετε, για παράδειγμα, παρέα πληροφορίες για τους αγαπημένους του δεινοσαύρους και ζητήστε του να βρει ποιος ήταν ο μεγαλύτερος και ποιος ο αρχαιότερος του είδους τους. Οργανώστε, επιπλέον, βόλτες που προσφέρονται για εξερεύνηση, για παράδειγμα σε μουσεία και πολυχώρους που διοργανώνουν παιδικές δραστηριότητες.

Share

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΜΕΙΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *